Valresultatet är klart – 26 300 röster skiljer blocken åt
Valaffischer vid riksdagshuset i Stockholm den 10 september – dagen efter valet. Foto: Sören Andersson/TT


Nu är det klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspartierna, 144–143, när den preliminära rösträkningen är avslutad. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

När räkningen av de cirka 200 000 utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna avslutades på eftermiddagen står det i det närmaste klart – de rödgröna höll undan med ett riksdagsmandat före Alliansen. Helt klart blir det först efter den slutgiltiga omräkningen som väntas bli klar tidigast fredag.

De rödgröna – S, MP och V – fick totalt 144 mandat. Alliansen – M, C, KD och L – fick 143 och SD 62 mandat.

Totalt skiljer det cirka 26 300 röster mellan de traditionella blocken, av totalt över 6,4 miljoner giltiga röster.

Erkänna förlust

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anser att Moderatledaren bör ta till sig fördelningen.

– Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsministerposten, säger Sjöstedt till TT.

De rödgröna är större och det är Vänsterpartiets valframgång som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister.

Högst sedan 1985

Under onsdagen hoppade ett mandat fram och tillbaka mellan C och SD. Även inom blocken har mindre justeringar skett under sluträkningen, MP tog ett mandat från S och L knep ett mandat från KD.

Även valdeltagandet har tickat upp under sluträkningen och landar på 87,1 procent, det högsta sedan 1985 då 89,9 procent röstade.

Räknat i antal väljare röstade drygt 6,5 miljoner.

Vem eller vilka som ska bilda regering är fortfarande en öppen fråga.

– Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor när Alliansens ledare höll pressträff på onsdagen.

"Fullständigt ologiskt"

Socialdemokraternas ledare, statsminister Stefan Löfven, räknar å sin sida förutom MP även in V i sitt regeringsunderlag.

– Om de (Allianspartierna) håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, sade Löfven när han mötte pressen på onsdagen.

– Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet, sade Löfven.

(TT)

Val 2018 – Så fungerar mandatfördelningen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?