Våldet i Stockholm är bara ett skov i en kronisk sjukdom

Illustration: Jens Almroth


När detta skrivs genomlever Stockholmsområdet en våldsvåg utan like. Varje dygn sedan flera dagar tillbaka har innehållit ett eller flera allvarliga dåd, som sprängningar, skottlossningar och mord. Polisen uppger att det pågår uppgörelser mellan flera olika kriminella grupperingar, och att många av dåden handlar om att tvinga fram personer som håller sig undan.

Trots ett stort antal frihetsberövade och häktade har våldsvågen inte ebbat ut i skrivande stund. Om den hunnit göra det när denna tidning gått i tryck återstår att se. Polisen kallar situationen "extremt ansträngd".

Det här är inte första gången den här sortens våldsspiraler bland organiserad brottslighet sätter i gång i någon av våra större städer. Inte heller är det den enda som pågår just nu, bara den mest intensiva och uppseendeväckande. Den representerar ett slags ny nivå; tidigare har man sett olika kedjor av hämnd, där dåd följt på varandra med vissa mellanrum, men det här liknar närmast ett småskaligt krigstillstånd, där de olika sidorna är konstant aktiva.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!