En kvinna som vägrade skaka hand med en man diskriminerades när ett företag avbröt ett rekryteringsförfarande med henne slår Arbetsdomstolen, AD, fast, skriver Lag & Avtal.
Den 24-åriga kvinnan kom till tolkföretaget Semantix för att söka jobb. Där vägrade hon skaka hand med den manlige chefen. Företaget avbröt då rekryteringsförförandet.
Kvinnan förklarar att vägran att ta i hand bottnar i hennes muslimska tro och det innebär att det är en synd att ta en man i hand.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, valde att stämma företaget och begärde diskrimineringsersättning med 80 000 kronor. DO menar att kvinnan indirekt har diskriminerats då företagets krav på att skaka hand missgynnar gruppen muslimer som hon tillhör.
Företaget menar att deras policy var ”lämplig, nödvändig och proportionerlig” då man menar att den inte direkt missgynnar muslimer eftersom många muslimer tar personer av motsatt kön i hand.
AD fastslår att Europakonventionen skyddar religiösa manifestationer. I och med det anser man att diskrimineringslagen omfattas av detta.
Domstolen halverade dock ersättningen som DO hade begärt genom att hänvisa till att det inte går att avgöra om kvinnan hade fått jobbet om rekryteringen hade gått vidare. Samtidigt var syftet med företagets agerande att uppnå jämställdhet mellan könen.
Arbetsdomstolens ledamöter var dock inte eniga. Två av fem hade en annan uppfattning vad gäller den slutliga domen.
”Genom sin religionspolitiska manifestation – att inte ta män i hand – visade hon att hon inte delar bolagets grundläggande personalpolitiska principer för jämställdhet och likabehandling”, skriver ledamoten Karl Olof Stenqvist.
Ledamoten Peter Syrén skriver att ”hälsningsbeteende som går ut på att manspersoner inte får vidröras i vanliga sociala situationer kan resa frågor om tolkningens opartiskhet i vissa sammanhang”.