Stockholms läns museum har i år hållit en mängd olika digitala seminarier, så kallade webbinarier. Den 7 december var temat svåra kulturarv och föreläsare var Gustav Wollentz.
Wollentz, som har doktorerat i arkeologi vid Kiels universitet i Tyskland och som är projektledare och forskare vid nordiskt centrum för kulturarvspedagogik, presenterar tre olika kulturarv och fokuserar på Sandby borg på östra Öland. Syftet med hans forskning har varit att undersöka svåra kulturarv, alltså kulturarv med en historia av krig eller något som skapat ett trauma för befolkningen som lever på platsen.
Befolkningen som bor i närheten av denna typ av platser använder olika strategier för att hantera dessa. På en del byggs monument för att hedra minnet av händelsen och på en del införs ritualer eller minnesdagar. När det gäller Sandby borg så upptäcktes borgens våldsamma historia vid utgrävningar 2011. Under dessa undersökningar fann man skelett som visade att en massaker utförts på platsen i slutet av 400-talet. Det underliga med händelsen är att borgen inte verkar ha plundrats, varken under massakern eller vid något tillfälle efteråt.