Lördag den 10 september är det dags för Geologins dag. Genom en mängd olika aktiviteter över hela landet syftar dagen till att skapa en nyfikenhet och ett intresse kring geologi.
I en hyllning till geologin bildades 2001 den ideella föreningen Geologins dag. Huvudsyftet var att sprida ett intresse för geologi och geovetenskap. Områden som på många sätt påverkar vår jord och oss människor men som det sällan talas om.
Inför Geologins dag håller föreningen med samma namn i den övergripande strukturen så att föreningar över hela landet kan samordna sina aktiviteter. Föreningarna kan vara allt från stora museum, nationalparker och gruvor till universitet och mindre kulturgrupper. Alla med ett intresse för geologi är välkomna att hålla arrangemang under Geologins dags flagga.
Detta ger en stor mängd olika aktiviteter som ofta uppmärksammar den lokala platsens specifika fenomen.
– Det som är intressant med Sverige är att vi har så varierande geologi. Vi har fjällkedjan i norr och sedan har vi fantastiska bergarter på Öland och Gotland. Söder om Hallandsåsen har vi en helt annan geologi än den vi har norr om Hallandsåsen. Just det att det är så stora variationer gör det väldigt roligt, säger Karin Appelquist ordförande i föreningen Geologins dag.
Det kan vara svårt att förstå hur mycket vi får ut av olika bergarter och hur mycket de påverkar vår omgivning. Det är från malmen i berget som vi får järn, och för att skapa vår moderna värld behöver vi de sällsynta jordartsmetaller som finns i allt från mobiltelefoner till bilar.
I Sverige finns tre stycken geoparker.
Om vi undersöker marken under oss kan vi se att den är uppbyggd av lager på lager med olika stenarter vilkas utveckling påverkat hur landskapet ser ut. Men de påverkar också hur jorden ovanpå kan användas.
– Allt som händer runt omkring oss bygger på geologin. Var man kan bruka jorden bygger på geologi, det kan handla om att det varit gamla sjöbottnar som nu går att bruka på. Geologin kan också bestämma varför det växer olika typer av växter på specifika platser i skogarna. Varför det växer lingon på en plats och blåbär på en annan bygger på vad det finns för berggrund under jorden, säger Appelquist.
En av de föreningar som håller i evenemang under Geologins dag är Platåbergens geopark i Västergötland. För att bli en nationell geopark krävs det att man uppfyller ett antal krav. Här är det geologiska arvet en del men det krävs också att parken fungerar som ett geologiskt besöksmål såväl när det gäller turism som forskning och utbildning.
I Sverige finns tre stycken geoparker och i år har Platåbergens geopark även blivit utsedd till Sveriges första globala geopark. Utmärkelsen ges av Unesco och betyder att platsen, förutom att uppnå kraven på en nationell geopark, även anses vara av internationell betydelse.
Platåbergen vittnar om ett flertal geologiska processer som anses viktiga för att förstå vår planets utveckling. Dessa processer har pågått i miljontals år och skapat unika geologiska fenomen, så pass unika att de bara finns på ett fåtal platser i världen.
Geologins dag är föreningen Geologins dags största evenemang, men man tillhandahåller också information för lärare och under året hålls en tävling där grundskoleelever tävlar genom att beskriva intressanta stenarter de själva funnit. Allt för att öppna ögonen på de av oss som ännu inte förstått hur geologin under påverkar oss.
Kontakta journalisten: [email protected]