Den baskiska separatistgerillan ETA väntas under fredagen deklarera sin avväpning. Regeringschefen i den spanska regionen Baskien ber Madrid och Paris att bistå i fredssamtalen.
Iñigo Urkullu, regeringschef i Baskien, bekräftar att han fått uppgifter om att ETA kan vara på väg att ge upp sina vapen. Han ber regeringarna i Spanien och Frankrike att "öppna direktlinjer för kommunikation" i syfte att "nå ett mål av historisk betydelse för vårt samhälle".
Både Spanien och Frankrike har hittills vägrat förhandla direkt med ETA och har krävt att gruppen ska upplösas utan villkor.
Avväpnat 8 april
Nyheten om avväpningen publicerades av den franska tidningen Le Monde. En aktivist uppger för tidningen att gerillan tänker överlämna sina kvarvarande vapen den 8 april. Den spanska nyhetsbyrån Europa Press säger sig också ha fått uppgifterna bekräftade från spanska antiterroristkällor. Spaniens inrikesdepartement har däremot inte kommenterat uppgifterna.
ETA (Euskadi ta Askatasuna, Baskien och frihet) har stridit för baskiskt oberoende och för vänsterideologi i decennier, men utropade en ensidig vapenvila 2011. Då var ETA sedan flera år svårt pressat av spanska och franska myndighetsinsatser.
Genom kidnappningar och bombdåd har ETA under nästan ett halvsekel mördat fler än 800 personer, i synnerhet poliser, militärer och politiker som setts som företrädare för den spanska staten.
Det är en rörelse med stark "gräsrotsvegetation", bland annat ungdomsavdelning och stödgrupper för baskiska fångar i spanskt och franskt fängelse.
ETA:s politiska stödparti har förbjudits flera gånger genom åren, bara för att snart återuppstå under nytt namn. I vissa kommuner i de spanskstyrda delarna av Baskien har den politiska grenen kunnat nå uppemot en fjärdedel av rösterna i val.
I Spanien har den baskiska landsänden i norr regionalt självstyre, medan delar av sydvästra Frankrike som har baskisk befolkning inte har någon etniskt betingad administration.
(TT-Reuters-AFP)