Uppgifter: Akilov del av jihadistnätverk
Rakhmat Akilov, som misstänks för dådet på Drottninggatan, sägs nu vara del av ett extremistiskt nätverk. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Mannen som misstänks för Stockholmsdådet, Rakhmat Akilov, har i ett nätverk på sociala medier tagit del av propaganda från en jihadistledare efterlyst för terrorism, enligt Sveriges Radio Ekot.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

Akilov har månader före terrordådet på Drottninggatan i Stockholm kunnat ta del av jihadistledaren Abu Salohs propaganda via en mellanhand, bland annat predikningar om behovet av våldsam jihad.

Det handlar framför allt om propaganda på den ryska sociala mediersajten Odnoklassniki. Där har den anonyma mellanhanden lagt till Rakhmat Akilov som vän, vilket gör att Akilov kunnat ta del av propagandan. Den riktar sig särskilt mot migrantarbetare från Centralasien, enligt Ekot.

Bland profilerna i nätverket finns det dessutom fler personer som påstår att de kommer från, eller bor i, Sverige.

Ingen kommentar

Christer Nilsson är ansvarig för polisutredningen av dådet på Drottninggatan. Han vill inte kommentera Ekots uppgifter, eller några andra detaljer i den pågående förundersökningen.

– I förundersökningen följer vi upp alla spår som finns. Jag vill inte kommentera något spår, vad vi gör eller inte gör. Vi går igenom allt material som finns, säger han till TT.

TT: Kände ni till de här uppgifterna sedan tidigare?

– Återigen, det låter tråkigt här, men jag vill inte kommentera uppgifter från medier eller någon annan. Allt material kommer vi att gå igenom och går igenom.

Efterlyst via Interpol

Abu Saloh är den högsta ledaren för en uzbekisk islamistgrupp som strider i Syrien och som är knuten till al-Qaida. Han misstänks bland annat för att ha planerat tidigare terrordåd och är efterlyst via Interpol för terroristbrott och terrorfinansiering. Spåren leder också till en uzbekisk extremistisk träningssajt. Där finns bland annat instruktionsvideor för hur man använder olika vapen.

Det är inte klarlagt om Akilov själv har kommunicerat med extremisterna i nätverket.

Uppgifterna bedöms som mycket uppseendeväckande av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är onekligen intressant eftersom det visar dels att det kan finnas en eventuell koppling däremellan, det måste man utreda. Men det påvisar också att sociala medier spelar stor roll, säger Ranstorp till Ekot.

(TT)