Undersökning: Nöjena som stockholmarna längtar mest efter
Stockholmarna längtar efter utelivet, visar en undersökning. Foto: Sofia Drevemo


Stockholmarna längtar starkt efter att roa sig. Framförallt unga saknar att gå på restaurang, bio, evenemang och nattklubbar. Det visar en ny undersökning som Novus utfört åt Stockholms Handelskammare.

I mätningen tillfrågades 1 079 personer boende i Stockholms län om hur man ser på tiden efter restriktionerna i spåren av pandemin och i vilken utsträckning man saknar olika nöjen.

– Längtan efter att göra allt det som varit svårt eller omöjligt under mer än ett år är stor och det kommer nog att märkas av i takt med att restriktionerna ansvarsfullt kan trappas av, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Att gå på café, restaurang och after work längtade de flesta efter. Av undersökningen framgår att 85 procent i den yngsta gruppen, 18–29-åringar, och 70 procent i den äldsta gruppen, 65–79-åringar, längtade efter att kunna fika, äta och dricka ute som förut. I hela svarsgruppen var det totalt 72 procent som saknade café- och restaurangbesöken.

Teater och bio är också efterlängtat av över hälften av svarsdeltagarna, 70 procent bland de yngsta, 60 procent totalt och 50 procent i den äldsta gruppen.

Det framgår tydligt av undersökningen att det är de yngre som längtar mest efter nöjesliv. Till exempel svarade 59 procent av 18–29-åringarna att de längtar efter att gå på bar och nattklubb medan bara 5 procent i gruppen 65–79-åringar saknade nattklubbslivet. Totalt var siffran 27 procent. Samtidigt längtade 37 procent av de yngre efter att gå på dejt, men bara 3 procent i den äldsta gruppen och 19 procent totalt.

75 procent av de yngre såg fram emot att kunna gå på stora evenemang som konserter, musikfestivaler och idrottsevenemang, men bara 25 procent i den äldsta gruppen. Totalt längtade hälften av alla tillfrågade efter den typen av evenemang.

Av undersökningen framgår att 70 procent av de svarande tror på en återgång till det normala när det gäller beteendet att undvika stora evenemang. I den yngsta svarsgruppen, 18–29 år, uppger hela 91 procent att man tror på en återgång samtidigt som endast 4 procent i kategorin tror att förändringen är bestående.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!