Kyrkan öppen för 50 personer - "Fantastiskt"
Paul Fried, komminister i Katarina församling, håller i dagens gudstjänst.- Det känns lite ovanligt, säger han, om att åter träffas i kyrkan efter en lång period utan den möjligheten. Foto: Helena Wande/TT


Det är första söndagen efter det att restriktionerna lättades och 50 personer åter tillåts vistas samtidigt i kyrkan. Redan en timme före gudstjänsten ringlade en liten kö utanför Katarina kyrka i Stockholm.

Mellan kullerstenarna utanför entrén ligger massvis med små vita riskorn, en rest från ett bröllop tidigare i veckan. Solen skiner på dem som radat upp sig, med erforderligt avstånd, för att säkra sin plats på gudstjänsten.

"Historisk dag"

Det är första gången sedan tidig höst som en gudstjänst hålls med besökare på plats i kyrkan. Den 1 juni lättades restriktioner och 50 personer får åter samlas till religiösa sammankomster.

– Det känns fantastiskt. Det är en historisk dag. Jag vaknade med sprattel i kroppen, säger Kikki Högdahl, diakon i Katarina församling.

Hon har munskyddet på när hon hälsar besökarna välkomna och räknar varje person som ska gå in med hjälp av en besöksräknare.

– Det betyder jättemycket att få komma tillbaka efter pandemin, träffa vänner och uppleva gemenskapen igen. Jag har följt mässan digitalt ibland. Det har också varit betydelsefullt, men det är absolut inte samma sak, säger Birgitta Johnsson, 70 år, som tillhört församlingen i tio år.

Det är idel glada och förväntansfulla miner i kön när kyrkobesökarna återses efter lång tid och utbrister "underbart" och "fantastiskt".

– Man blir så berörd varje gång man kommer hit. Det är en sådan gemenskap här som är unik, säger Ann-Kristin Åsell, 75 år, som kommer till kyrkan tillsammans med sin make Lars-Åke Åsell.

En invänjningsperiod

Men de 50 personer som nu får besöka varje gudstjänst. Men det är långt ifrån det vanliga besöksantalet, före pandemin, när det var 300-400 personer vid varje tillfälle. Så det är luftigt i lokalen. Något som är annorlunda nu är också skyltarna som påminner om att hålla avstånd och handspriten strax innanför entrén.

– Sedan i höstas har vi varit hänvisade till ett jätteunderligt gudstjänstliv. Så det känns lite ovanligt det här, säger komminister Paul Fried som håller i dagens gudstjänst.

Han funderar över vad den långa perioden utan möjlighet att träffas i kyrkan kan ha gjort med gemenskapen.

När kyrkklockorna börjar klämta har drygt 30 personer intagit sina platser.

– Det blir spännande att se hur det blir. Det kommer nog vara en invänjningsperiod. En del är nog fortfarande rädda, säger Kikki Högdahl, och syftar på smittspridningen.

(TT/Helena Wande)

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

 

Fakta

Återgång till det normala i fem steg

(TT)

Regeringen har tagit fram en plan för att lätta på restriktionerna i samhället som består av totalt fem steg:

Steg ett: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg två: den 1 juli

500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Steg tre: den 15 juli

Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg fem: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.