Nästan hälften av den honung som importeras till EU misstänks vara falsk, visar en färsk undersökning.
Undersökningen gjordes av byrån för bedrägeribekämpning, Olaf, i EU i samarbete med EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC).
147 av 320 insamlade prover av importerad honung misstänks vara förfalskade. Man misstänker att den blandats ut med sockersirap tillverkad av ris, vete eller sockerbetor.
Merparten av den förfalskade honungen kommer från Turkiet och Kina.
I ett pressmeddelande skriver Olaf att honung innehåller naturligt socker och måste därför enligt EU-regler ”vara ren” och det innebär att man inte får tillsätta några ingredienser.
”Förfalskning sker när ingredienser som vatten eller billiga sockersirapsprodukter tillsätts på konstgjord väg för att öka honungens volym.”
Myndigheten konstaterar att 133 företag var inblandande i försändelser av honung som misstänks var förfalskad. Ytterligare 44 aktörer har tidigare utretts.
– EU importerar honung eftersom den interna efterfrågan är större än vår inhemska produktion. Det är viktigt att vi förblir vaksamma mot allt missbruk. Den vanligaste typen av bedrägeri med honung sker genom förfalskning, det vill säga genom att lägga till billiga ingredienser i stället för att hålla honungen ren, säger Ville Itälä, generaldirektör för Olaf, i ett uttalande.
Han säger att man även upptäckt honung som märkts om med falskt ursprung.
Kontakta journalisten: [email protected]