(TT)
Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.
Senare valdes Europavänlige Petro Porosjenko till ny president i Ukraina.
I slutet av februari 2014 intog prorysk mils flera byggnader i Krimhalvöns huvudort Simferopol.
Den 16 mars hölls en folkomröstning, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkningen var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att i strid med internationell rätt införliva Krim i Ryska federationen.
De ukrainska länen Donetsk och Luhansk angreps också och läget där ledde snart till öppna strider. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén.
Ryssland har hela tiden förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till den folkomröstning som en stor del av omvärlden anser riggad. EU och USA har vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.
Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.