USA stoppar militärutrustning till Hongkong
En demonstrant utklädd till militär håller en amerikansk flagga under demokratiprotester i Hongkong i augusti 2019. Foto: Vincent Thian/AP/TT


USA slutar att exportera känslig militärutrustning till Hongkong. "Vi kan inte längre skilja den kontrollerade exporten åt mellan Hongkong och Fastlandskina", säger utrikesminister Mike Pompeo.

Anledningen till exportstoppet är att Kinas nu införda särskilda säkerhetslag i Hongkong, som kritiker befarar innebär inskränkta rättigheter för de boende i den särskilda administrativa regionen, och även att demokratirörelsen knäcks.

"Vi kan inte riskera att den här utrustningen hamnar i händerna på Folkets befrielsearmé, vars främsta syfte är att med alla tänkbara medel upprätthålla det kinesiska kommunistpartiets diktatur", säger utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

Beslutet innebär att det amerikanska utrikesdepartementet stoppar alla bevakade exportvaror till Hongkong, som till exempel avancerad ammunition och vapen.

USA:s handelsdepartement i sin tur kommer att sluta skilja på Hongkong och Kina när det gäller export av amerikanska produkter som både kan användas militärt och civilt. Handeln med sådana varor är belagd med hårda begränsningar när de efterfrågas av regimen i Peking.

Det spända läget i Hongkong har fått spänningarna mellan USA och Kina att öka. I förra veckan beslutade USA att sluta utfärda visum till kinesiska makthavare som är inblandade i Hongkong-politiken, och på måndagen svarade Kina med att införa visumstopp för amerikaner som "har betett sig undermåligt vad gäller Hongkong".

Vilka individer som omfattas av visumrestriktionerna framgår varken av USA:s eller Kinas utspel.

(TT-AFP)