USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att man delvis ska lätta på landets vapenembargo mot Cypern. Beskedet möts med ilska från turkiskt håll.
Under ett år kommer en del av USA:s vapenrestriktioner mot Cypern att upphöra, meddelar utrikesministern och "icke-dödliga" militära varor kommer att tillåtas för försäljning till önationen.
Efter en grekiskstödd militärkupp i Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr. Den turkcypriotiska delen är endast erkänd av Turkiet, så regeringen i söder representerar formellt hela landet.
1987 införde Washington vapenrestriktioner mot Cypern för att främja återföreningsarbetet samt undvika upprustning på ön.
Gasfynd i området
"Cypern är en viktig partner i östra Medelhavet. Jag är glad att meddela att vi fördjupar vårt säkerhetssamarbete", skriver Pompeo på Twitter. Från och med 1 oktober kommer det under ett år att vara tillåtet att förse Cypern med "icke-dödliga" militära varor samt att bistå med "försvarsinsatser".
Beslutet kommer då spänningar i östra Medelhavet mellan Natoländerna Turkiet och Grekland har eskalerat på grund av nyligen upptäckta gasfynd i området.
"Nödvändiga åtgärder"
Cyperns president Nicos Anastasiades skriver på Twitter efter ett telefonsamtal med Pompeo att han välkomnar beslutet. Medan Turkiets utrikesdepartement säger att USA:s nya hållning inte tar hänsyn till balansen på ön och att Ankara begär att beslutet ska omvärderas.
"Annars kommer Turkiet, som ett garantiland, att svara med nödvändiga åtgärder i linje med det juridiska och historiska ansvar som det har för att garantera det turkcypriotiska folkets säkerhet", heter det i ett uttalande.
Både Ankara och Aten säger sig vara redo att lösa tvisten genom dialog, men har inte visat någon kompromissvilja och båda länder har genomfört militära övningar i regionen.
(TT-AFP-Reuters)