UG: Slavliknande förhållanden för nagelskulptörer i galleriorna
Tre kvinnor vittnar om slavlika arbetsförhållanden i en Sveriges största nagelkedja. Foto: Skärmdump/SVT


Tre kvinnor som jobbar på en av Sveriges största nagelkedjor vittnar om slavliknande arbetsförhållanden. Varje månad tvingas de betala tillbaka en stor del av lönen till arbetsgivaren. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Enligt tv-kanalen rör det sig om ett system som i princip kan beskrivas som människohandel. De tre kvinnorna tvingas jobba tio timmar om dagen, sex dagar i veckan, och dessutom utan övertidsersättning eller semester.

7 000 kronor i lön

De har ett franchiseavtal med en av Sveriges största nagelkedjor, Five five nails, som har salonger i gallerior i Stockholm och Göteborg.

Löneavtalet ser okej ut på pappret. Men i själva verket tvingas de betala tillbaka tusentals kronor till arbetsgivaren efter att lönen har kommit in på kontot.

En av dem som tidigare jobbade på kedjans salonger är Thu från Vietnam. Hon berättar för Uppdrag granskning att hon inte fick den lön som stod i kontraktet.

– Första månaden fick jag ingen lön alls. Månaden därpå fick jag 7 000 kronor. Hon sa att jag inte kunde få den lön som stod i kontraktet. “Du måste jobba hårt och jag kollar dig. Jobbar du bra kan du få bra lön, annars får du behålla den låga lönen”, säger hon till tv-kanalen.

Efter att hon hade klagat på lönen blev hon av med jobbet. Hon tvingades lämna tillbaka lokalen som hon och hennes man hyrde via salongen. Nu har hon stämt företaget.

Thus advokat, Kristina Ahlström, säger till Uppdrag granskning att hon tycker att det är oacceptabelt när ett företag inte följer svensk lag. Men också att man ”inte följer svenska kollektivavtal som man har ingått med en facklig organisation och inte heller följer det enskilda anställningsavtalet”.

Företrädaren för salongen hävdar att pengarna som skickas tillbaka varje månad handlar om matkostnader, lån och att man hjälper de anställda att skicka pengar till släkten i Vietnam. Men enligt Thu stämmer inte detta.

”Ren människohandel”

En reporter i Uppdrag granskning frågar en arbetsgivare vad som händer om någon personal kommer till honom och ifrågasätter att de måste skicka tillbaka pengar varje månad.

– Det vill jag inte avslöja till dig, svarar han.

Många av dem anställda på Five five nails har kommit från Vietnam för att arbeta i Sverige. De tre kvinnorna som tv-kanalen har varit i kontakt med vittnar om uppsägningar, hot och förlorade arbetstillstånd. Allt detta för att de har klagat på arbetsvillkoren.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, säger till Uppdrag granskning ”att det i många stycken är ren människohandel”.

– Närmare än så kan vi nog inte komma i något annat sammanhang, där det blir så väldigt uttryckligt.

Five five nails grundare, Wing Luu, har via sin advokat sagt till tv-kanalen att han beklagar att de anställda inte har varit nöjda med situationen. Enligt advokaten kommer man se till att rekryteringsprocessen följer svenska regler och att kollektivavtalen följs.

Migrationsverket har nu gjort en polisanmälan vad gäller Thus fall. Samtidigt som förundersökningen pågår har hon fått förlängt arbetstillstånd.

Uppdrag gransknings reportage, ”Nagelfixarna”, sänds i SVT1 i kväll på onsdagen den 13 februari klockan 20.00 och kommer att finnas tillgänglig på SVT Play.