Falsk läkare arbetade på tre sjukhus
En falsk läkare jobbade i nästan två år vid Skaraborgs sjukhus. Foto: Skärmdump/TV4


Med hjälp av ett falskt beslut från Socialstyrelsen arbetade en 32-årig man på tre svenska sjukhus och en vårdcentral. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Inför en anställning på Skaraborgs sjukhus i Lidköping visade mannen upp ett nödvändigt beslut från Socialstyrelsen. Där står det att han har rätt till en AT-tjänst.

Men det visade sig att intyget var en förfalskning. Dokumentet hade aldrig upprättats av Socialstyrelsen. Han jobbade på sjukhuset i nästan två år.

– Jag kan säga att det här dokumentet är inte upprättat av Socialstyrelsen, säger Hossein Kamali, jurist på Socialstyrelsen, till tv-kanalen.

Trots det fick den 32-årige mannen tjänsten baserat på detta dokument. Sjukhuset undersökte aldrig intyget.

– Jag tycker att det är förskräckligt att vi blir lurade. Och det är ju en patientsäkerhetsfråga, att den som vi anställer också har den utbildning som den anger. Så det är inte alls roligt, säger Christer Printz, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus, till TV4.

Christer Printz, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus. Foto: Skärmdump/TV4

Mannen har visat upp handlingar från en utbildning i Polen. Det troliga är att han har fullföljt delar av den. Hade han haft en komplett utbildning skulle han få tillståndet från Socialstyrelsen. Men utan det har han inte rätt att jobba som läkare.

– Han har vart här i 21 månader totalt varav tre eller sex månader på vårdcentral. Han har varit inom psykiatri, medicin och kirurgi, säger Printz.

Innan han kom till Skaraborgs sjukhus har han jobbat på två sjukhus i Dalarna. Efter tiden i Skaraborg jobbade han på en vårdcentral i Stockholmsområdet.

Region Dalarna har nu tagit del av uppgifterna och man har startat en internutredning kring mannen. Chefläkaren Helena Hellström på Region Dalarna säger till SVT att det finns stora brister i dokumentation kring honom. Man har inte hittat en kopia på examensbevis eller något dokument från Socialstyrelsen.

– Vi har inte följt våra rutiner i det här fallet, vilket är allvarligt i sig, säger hon till tv-kanalen.

Efter TV4:s intervju har Skaraborgs sjukhus polisanmält mannen.

Tidigare i november avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att 27 personer inom legitimerade yrken i vården hade lurat till sig sina jobb. Vissa hade studerat utomlands samtidigt som de jobbade i Sverige. Andra hade förfalskat sina examensbevis.