Med anledning av de häktade människorättsaktivisterna, däribland en svensk och en tysk, skärper Tyskland sina reseråd för Turkiet. Sveriges råd är oförändrade.
Utrikesminister Sigmar Gabriel säger att tyskar generellt numera måste vara mer försiktiga i Turkiet. På en presskonferens signalerar han att rättssäkerheten i Turkiet nu är så dålig att i stort sett vem som helst riskerar att gripas.
"Personer som av privata eller affärsmässiga skäl reser i Turkiet råds till ökad försiktighet", heter det i de nya råden på tyska UD:s sajt. Myndigheten varnar också för att man kanske inte kan hjälpa den som råkar illa ut i Turkiet.
Sverige varnar sedan tidigare för ett allt sämre säkerhetsläge i Turkiet, men ändrar i nuläget inte sina reserekommendationer för landet, säger utrikesdepartementet till TT.
Inte som tidigare
Sigmar Gabriel säger att relationerna med Turkiet inte kan fortsätta som tidigare, och att politiken i Ankara inte kan passera "utan konsekvenser". Tyskland kan inte längre garantera tyska företagsinvesteringar i Turkiet, och inom den närmaste tiden ska Tyskland tala med sina EU-kollegor om Turkiets eventuella framtida medlemskap i unionen, säger Gabriel.
Han säger också att Tyskland har velat fokusera på dialog, inte konfrontation, med Turkiet och att Tyskland har visat ett stort tålamod, vilket inte alltid har varit lätt. Han understryker att de många människor med turkisk bakgrund som bor i Tyskland - ungefär tre miljoner personer - är en viktig del av det tyska samhället.
"Få fler röster"
En talesperson för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan svarar att Gabriels uttalanden är "olyckliga" och att de är inrikespolitiskt motiverade, rapporterar Reuters.
Det är ett sätt att få fler röster i det kommande tyska valet, menar Turkiet, rapporterar AP.
Tyskland behöver tänka rationellt, säger talespersonen Ibrahim Kalin och tillägger att många oskyldiga turkar behandlas som spioner av Tyskland.
Turkiet har goda relationer med Tyskland och vill behålla det så, enligt uttalandet.
Att det skulle finnas några säkerhetsrisker för tyskar i Turkiet kommer inte på fråga, säger talespersonen.
Att Tyskland skulle ta till ekonomiska åtgärder mot Turkiet av politiska motiv är oacceptabelt, säger talespersonen som anklagar Tyskland för "stor politisk ansvarslöshet", enligt AFP.
EU kräver
Även EU-kommissionen kräver i dag ett omedelbart frisläppande av de gripna, säger kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.
De sex personerna anklagas för samröre med terrorism, och greps i början av juli.
Tidigare har den tyska regeringen kallat häktningarna av människorättsaktivisterna för "oförståeliga och oacceptabla". Turkiet svarar å sin sida med att Tysklands uttalanden är "oacceptabla" och anklagar landet för att lägga sig i Turkiets rättsskipning, rapporterar AFP.
(TT)