Tyskland omprövar vapenexporten till Turkiet och alla ansökningar om vapenaffärer ses över. Samtidigt säger utrikesminister Sigmar Gabriel att den tyska regeringen inte längre kan garantera företagsinvesteringar i Turkiet.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble jämförde på fredagen Turkiet med den tidigare diktaturen Östtyskland.
– Turkiet fängslar folk godtyckligt och uppfyller inte ens en konsulär lägstastandard. Det påminner mig om hur det var i DDR. När man reste dit visste man att om något hände skulle ingen kunna hjälpa en, säger Schäuble till tidningen Bild.
"Ingen rättsstat"
Bakgrunden till den senaste upptrappningen är att en grupp människorättsaktivister, däribland svensken Ali Gharavi och tysken Peter Steudtner, sitter fängslade i Turkiet efter att ha deltagit i ett möte strax utanför Istanbul. Under torsdagen skärpte tyska utrikesdepartementet sin reserekommendation för Turkiet.
– Den som reser till Turkiet tillbringar tyvärr inte sin semester i en rättsstat, säger justitieminister Heiko Maas till Bild.
Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan kallar rekommendationen för grundlös och illvillig, rapporterar Reuters.
Omprövar vapenexport
Uppgifter i Die Zeit gör gällande att Tyskland omprövat vapenexporten till sin allierade i Nato. Alla ansökningar om vapenaffärer ska ses över, uppger en talesperson för finansdepartementet till tidningen.
Enligt officiella uppgifter har den tyska regeringen sedan januari 2016 avslagit elva ansökningar om export av vapen och ammunition till Turkiet.
Samtidigt säger utrikesminister Sigmar Gabriel att relationen mellan länderna inte kan fortsätta som vanligt, samt att tyska regeringen inte längre kan garantera företagsinvesteringar i Turkiet.
Misstänkta företag
Tyska myndigheter ska ha fått en lista över 680 företag som Ankara misstänker stödjer terrorism, uppger en tysk säkerhetskälla. Det är tio gånger fler än vad tyska medier tidigare rapporterat om. Listan ska bland annat inkludera stora tyska bolag som kemiföretaget Basf och biltillverkaren Daimler.
Uppgifterna tillbakavisas av både president Erdogan och vice premiärminister Mehmet Simsek.
"Jag vill försäkra det tyska näringslivet att tyska företag inte är föremål för några granskningar av turkiska myndigheter när det gäller terrorfinansiering", säger Simsek i ett uttalande.
(TT)