Trumps övergångsteam övervakades enligt utskottsordförande
Den tillträdande presidenten Donald Trump talar med media i Trump Tower i New York den 6 december. Potentiella medlemmar av hans kabinett har haft möten med honom och hans övergångsteam de senaste veckorna. Foto: Spencer Platt/Getty Images


Sedan valet i november har president Donald Trumps övergångsteam, och kanske även presidenten själv, övervakats av USA:s regering under Obamas administration. Det säger Devin Nunes, ordförande för det amerikanska representanthusets underrättelseutskott.

Han tillade att övervakningen ser ut att handla om helt lagligt insamlade underrättelser, men det som bekymrar är att det inte kan kopplas till FBI:s undersökningar om påstådd rysk inblandning i valet.

– Jag har sett underrättelserapporter som tydligt visar att den tillträdande presidenten och hans team åtminstone var, antar jag, övervakade, sade Nunes, enligt Politico.

– För mig såg det ut som om allt var helt lagligt insamlat, men det var i stort sett en massa information om den tillträdande presidenten och hans övergångsteam och vad de hade för sig.

Devin Nunes, republikansk politiker från Kalifornien, sade att han kommer att informera presidenten om saken. Informationen som avslöjades för honom kom från ”källor som tyckte att vi skulle veta om det”, tillade han.

Till pressen sade Nunes att han faktiskt var oroad.

– Detaljer med litet eller inget uppenbart värde när det gäller utlandsunderrättelse har spridits i en rapport från underrättelsetjänsten.

För Trump själv blev Nunes uttalanden något av en upprättelse, berättade han för reportrar i samband med en annan händelse på onsdagen. ”Jag uppskattar mycket att de hittat det de hittat”, sade han enligt Bloomberg News.

Nunes sade också att FBI "ännu inte sagt om de kommer att svara på vårt brev från den 15 mars".

– Hans uttalande väcker en hel del frågor, och jag hoppas att vi kan gå till botten med dem, sade Vita husets pressekreterare Sean Spicer, rapporterar Fox News.

Via Twitter har Trump klagat på att han varit avlyssnad av Obamaadministrationen. I måndags sade FBI-chefen James Comey till kongressen att det inte finns några bevis för avlyssning. Han bekräftade också att FBI undersöker påstådd rysk inblandning. Senare tillade han att det faktiskt är möjligt att folk samverkar med en främmande makt utan att de vet om det.

Under tiden svarade Trump genom att referera till uttalanden gjorda av före detta chefen för nationella underrättelser James Klapper på Twitter: ”Det finns inga bevis att POTUS (President of the United States of America) konspirerade med Ryssland” med tillägget ”historien är falska nyheter och alla vet det”.