Trump skriver under dekret – Tiktok och Wechat förbjuds
USA:s president, Donald Trump, har skrivit under ett dekret som innebär att de två apparna Tiktok och Wechat kommer att förbjudas på den amerikanska marknaden om 45 dagar. Foto: Olivier Douliery/AFP via Getty Images


USA:s president, Donald Trump, har skrivit under två dekret som innebär att man förbjuder transaktioner med apparna Tiktok och Wechat om 45 dagar.

Det betyder också att transaktioner förbjuds med dess moderbolag, de två kinesiskt ägda ByteDance och Tencent Holdings.

De två dekreten syftar till att USA ”måste vidta aggressiva åtgärder” mot ägarna till Tiktok och Wechat för att skydda den nationella säkerheten.

Samtidigt noterar man att apparna automatiskt fångar in ”omfattande stråk av information från dess användare”. Därför anser man att man måste vidta åtgärder då det annars riskerar ”att tillåta det kinesiska kommunistpartiet (KKP) att få tillgång till amerikaners personliga och skyddade information”.

Trump noterade också i de båda dekreten att de två apparna, enligt vad som påstås, censurerar innehåll som det KKP anser vara politiskt känsligt. Apparna kan också ”användas för desinformationskampanjer som gynnar det kinesiska kommunistpartiet”.

I ett uttalande säger presidenten att Tiktok har censurerat innehåll om protesterna i Hongkong och Kinas behandling av uigurerna i Xinjiang.

Cyberexperter på det schweiziska företaget, Protonmail, har tidigare analyserat appen. Och man konstaterar att ”TikTok är ett allvarligt hot mot det privata” och appen ”delar sannolikt data med den kinesiska regeringen”.

Tidigare i juni förbjöd Indien Tiktok och 58 andra kinesiska appar då man menar att det hotar landets ”säkerhet och suveränitet”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.