De tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea har släppts fria och är på väg tillbaka till USA, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. Det är den nytillträde utrikesministern Mike Pompeo som varit på plats i Nordkorea och nu flyger hem med trion.
"Jag har glädjen att informera er om att utrikesminister Mike Pompeo är i luften på väg hem från Nordkorea, tillsammans med de tre underbara gentlemännen som alla ser så mycket fram emot att träffa. De verkar vara vid god vigör", meddelar Trump.
Redan inför Pompeos Nordkorearesa stod det klart att regimen i Pyongyang förmodligen skulle släppa de tre amerikaner som suttit fängslade i det slutna landet.
De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, var fängslade och anklagade för spioneri och "fientliga handlingar". Enligt obekräftade uppgifter flyttades de nyligen från ett arbetsläger till ett hotell i närheten av Nordkoreas huvudstad.
Sveriges roll
När Nordkoreas utrikesminister i mars besökte Sverige handlade mötet i huvudsak om de tre fångarna. Sverige, som till skillnad från många länder har diplomatiska förbindelser med det slutna Nordkorea, har ett skyddsmaktsuppdrag för USA.
I somras släpptes den amerikanske 22-årige studenten Otto Warmbier efter att ha suttit fängslad i Nordkorea. Han var i koma när han anlände hem, och avled efter några dagar.
Pompeos besök sägs främst handla om att planera det stundade toppmötet mellan ländernas ledare, Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Dagen före Pompeos besök träffade Kim Jong-Un Kinas president Xi Jinping.
Pompeo hoppas komma överens med Nordkorea om tid och plats för toppmötet, sade han i Pyongyang enligt AFP, trots att Trump tidigare sagt att "klockslaget, datumet – allt är bestämt".
Få ledtrådar
Mycket är oklart, inte minst Kinas roll i det storpolitiska spelet, enligt Björn Jedén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet (UI).
– Vi vet vad de sagt utåt men hela kärnan är att det måste till någon form av kompromiss och det har inte gått att uppnå tidigare. Vi har väldigt lite ledtrådar kring hur alla inblandade tänker sig hur en sådan kan se ut, säger han.
Att Trump dragit sig ur Iranavtalet tror han inte kommer påverka läget.
– Jag tror att alla inklusive Nordkorea förstår att USA:s politik kan förändras över tid. Nordkorea har nog inte litat på USA tidigare heller.
<iframe src=""> </iframe>