loading
Utrikes

Trebarnsmamma på flykt: "Mina barn får inte gå i skola"

Jennifer Zeng

"Mina tvillingar föddes i Hongkong 2007 och har därför permanent uppehållstillstånd. Vem kunde föreställa sig att de under flera år inte skulle få en normal skolgång, i en tid av fred?" 

År 2019 ställer trebarnsmamman Ma Xiaoqin den här frågan till världen. Hennes äldste son, 18, har inte haft någon skolgång sedan han var 12.

Hongkong räddade mina tvillingar

År 2006 förstod 39-åriga Ma Xiaoqin, bosatt i staden Shenzhen, Kina, att hon var gravid. Hon hade då redan en 5-årig son, och eftersom Kina då fortfarande hade ”en familj, ett barn”-politiken, trodde hon att hon skulle tvingas göra abort.

Men hennes make Liu Kai motsatte sig starkt detta då abort strider mot hans tros principer, vilka uttryckligen säger att abort innebär att döda och att döda är strängt förbjudet för utövare av Falun Gong* (även känd som Falun Dafa).

Lyckligtvis hade Ma en vän som var gift med en som var bosatt i Hongkong. Hennes vän föreslog att Ma skulle åka till Hongkong för att föda barnet, eftersom Hongkong inte hade enbarnspolitiken och även beviljade permanent uppehållstillstånd till barn som föddes där.

Ma följde sin väns förslag och blev mycket glad när hon fick veta att hon var gravid med två barn – en pojke och en flicka.

Tack vare Hongkongs generositet och ”öppna armar” behövde Ma inte abortera sina ofödda barn till skillnad från många andra kinesiska kvinnor som inte hade något val.  

Hongkong.

Saker och ting vänds upp och ner

När hennes tvillingar, Mingxin och Mingyuan, var tre år, skickade Ma dem till ett dagis i Hongkong, eftersom hon trodde att de skulle få en bättre utbildning där än i Kina.

Vid den tiden drev Ma och hennes man en framgångsrik cateringverksamhet i Shenzhen. Varje dag åkte deras tvillingar skolbuss till dagis mellan Shenzhen och Hongkong. Deras äldste son, Ronghe, gick i skolan i Shenzhen.

Livet flöt på relativt smidigt tills en dag 2011 då allt plötsligt vändes upp och ner. Den 25 juni, när Liu Kai var på väg att skicka Ronghe till skolan, dök plötsligt flera poliser upp i deras hem och förde bort Liu Kai. Hans hem genomsöktes och allt Falun Gong-relaterat material konfiskerades. Även Liu Kais bror, också han Falun Gong-utövare, arresterades samtidigt.

Hemlig förföljelse

När Ronghe såg sin far föras bort av polisen blev han livrädd. Ma var lika chockad och rädd. Även om hon visste att Liu praktiserade Falun Gong, och hon hade också lärt sig det av honom när hon var gravid med tvillingarna för att lindra hennes allvarliga graviditetskomplikationer, hade hon ingen direkt erfarenhet eller aning om förföljelsen av Falun Gong.

Ma Xiaoqin, Liu Kai och deras tre barn i Indonesien. Foto: Privat

Falun Gong är en qigongmetod för självförbättring, och som består av meditation, mjuka qigongövningar och undervisning kring principerna sanning, godhet och tålamod. Metoden som är gratis att lära sig blev mycket populär i Kina under 1990-talet på grund av dess goda effekter på hälsan.

När qigongmetoden snabbt växte i popularitet inledde Kinesiska kommunistpartiet (KKP) en intensiv förföljelse av Falun Gong i juli 1999 och Falun Gong-utövare utsattes för massarresteringar, fängelsestraff, hjärntvätt, tortyr och mord. Falun Gong hade då mellan 70 till 100 miljoner utövare.

På grund av informationsblockaden i Kina visste Ma bokstavligen talat mycket lite om förföljelsen och Liu Kai hade inte berättat något för henne så att hon inte skulle bli rädd.

Trakasserier och hot

Liu släpptes efter en dags förvar, men hans bror dömdes så småningom till tre års fängelse. Därefter trakasserade polisen ständigt Lius familj, hotade Lius föräldrar och försökte till och med hindra Ronghe från att gå i skolan.

Polisen kopierade alla kontakter i Lius mobiltelefon när han blev arresterad. De ringde också hans kunder för att hota dem och sade till dem att inte göra affärer med Liu.

Polisen började förfölja Ma. En gång när hon följde sina tvillingar till Hongkong för att delta i ett skolevenemang hade hon en polis i hälarna under hela dagen. Polisen följde henne till tvillingarnas dagis, till en väns hem som hon besökte och sedan även på tåget hem.

Mingxin och Mingyuan, Ma Xiaoqins tvillingar, i en väns hem i Indonesien, 2017. Foto: Privat

– Polisen brydde sig inte om att dölja det faktum att han förföljde oss. Han hotade faktiskt med att de kunde ta mina barn när som helst. En gång blockerade de vägen, som är enkelriktad, för skolbussen som mina barn åkte med och höll den där i cirka 30 minuter, sade Ma.

– De hotade också med att de kunde få oss att försvinna på tio minuter om de ville.

– KKP:s politik gentemot Falun Gong-utövare är ”förstör deras rykte, ruinera dem ekonomiskt och tillintetgör dem fysiskt”. Under dessa omständigheter var det mycket svårt för oss att bo kvar i Kina.

Flykten

Den 25 juli 2012 flydde Liu Kai till Indonesien. Han valde Indonesien eftersom han inte behövde visum för att komma in, och han hade en vän där som kunde hjälpa honom efter att han anlänt.

Två månader senare följde Ma efter med de tre barnen.

– Ursprungligen hade jag inte tänkt åka iväg på det viset. Jag hade hittat en grundskola i Hongkong för tvillingarna och hade tänkt att de skulle gå där. Men efter att min man hade åkt så fortsatte polisen att hota och övervaka oss. Varje dag levde vi i rädsla. Jag var också orolig för att de skulle ta mina barn. Jag var tvungen att åka iväg med bara en liten summa kontanter och utan att kunna ta med mig alla pengar vi sparat genom hårt arbete.

En flyktings svårigheter

Efter att Ma åkt stängdes deras företag i Kina. Två av deras fastigheter såldes på auktion utan deras medgivande och intäkterna frystes av domstolen. Ma och Liu fick inte ett öre.

Ma och hennes familj beviljades flyktingstatus 2013 av UNHCR och väntade på att bli hänvisade till ett land som skulle acceptera dem, men detta har ännu inte hänt.

– Flyktingar får inte arbeta i Indonesien. Vi har alltid kämpat väldigt hårt för att få allt att gå ihop ekonomiskt. Som ett resultat av att vi inte får arbeta så har vi inte råd att skicka våra barn till privatskola, och den allmänna skolan tar inte emot dem.

Eftersom Ma och hennes man inte kan arbeta, så har de heller inte pengar till att hyra ett hus. De bor i ett utrymme som ägs av en Falun Gong-utövare. Tvillingarna bor med sina föräldrar i ett rum, och Ronghe sover ensam i en liten paviljong som saknar väggar och ligger ovanpå huset. Runt paviljongen hänger dock gardiner av bambu, men de hindrar inte regnvatten från att välla in från alla håll och kanter. Soliga dagar är det extremt varmt.

– Indonesien ligger väldigt nära ekvatorn, så det kan bli väldigt varmt här. Jag kan nästan inte stå ut med tanken på att han sover på ett sådant ställe, det känns i hjärtat, sade Ma.

Den lilla paviljongen där äldste sonen bor och sover. Foto: Privat

Barnen

Sedan Ronghe lämnade Kina för sju år sedan har han inte haft någon skolgång. Han har känt sig mycket ensam, isolerar sig från andra och gråter i hemlighet. Hans enda koppling till omvärlden är en internetchattplattform där han har kontakt med sina tidigare klasskamrater.

Mingxin och Mingyuan är nu 12 år gamla. De hade större tur eftersom de fick gå i en skola på Bali, där de hade bott sedan 2014. Under 2017 meddelade dock skolans rektor plötsligt att familjen skulle behöva betala 1 000 yuan (1380 kr) per månad för att barnen skulle få fortsätta. Eftersom de inte hade råd med detta kunde tvillingarna inte gå kvar i skolan.

Den lokala skolan är vanligtvis endast för områdets barn och är inte tillgänglig för flyktingar. Tvillingarna försöker vara tappra och håller varandra sällskap och studerar hemma.

Ma Xiaoqins tvillingar har sällskap av varandra och studerar hemma. Foto: Privat

Svårt få hjälp

Trish Cameron, en advokat som utsågs av UNHCR för att företräda Liu Kai när han arresterades 2017, sade till Epoch Times i ett e-postmeddelande: ”Som advokat kan jag inte personligen kommentera detta ärende eller bryta mot integriteten. Om familjen har svårigheter kan de begära ett rådgivningsmöte med UNHCR för att diskutera de frågor som rör dem”.

Ma sade att det tyvärr har varit mycket svårt att schemalägga ett möte med UNHCR eller att söka hjälp från dem. Meng Han, medlem i Indonesiens Falun Dafa-förening, sade att föreningen en gång sökt hjälp från Falun Dafa-föreningen i Kanada, och att de hade överlämnat en förfrågan till Kanadas premiärminister om UNHCR:s flyktingprogram.  

I svaret stod: ”För att få komma till Kanada som flykting måste de antingen bli remitterade av UNHCR eller annan utsedd organisation med detta som uppgift, eller bli sponsrad av en privat sponsringsgrupp”.

Indonesiens Falun Dafa-förening försökte sedan kontakta UNHCR för att be om en remiss för Mas familj och flera andra Falun Gong-utövare, och bifogade svaret från ministeriets kansli till sitt brev. UNHCR har dock inte svarat och har inte heller svarat på Epoch Times senaste förfrågan.

Rummet som Ma Xiaoqin, Liu Kai och tvillingarna bor i. Tvillingarna studerar hemma eftersom de inte kan gå i skolan. Foto: Privat

KKP:s ”långa arm”

– Så vitt jag vet har fler än 200 Falun Gong-utövare fått UNHCR:s flyktingstatus i olika asiatiska länder. Men här vi lever alla i nöd. När vi ser framåt har vi ingenstans att åka till, när vi ser bakåt har vi ingen plats att återvända till, sade Ma.

”Bitter Winter” släppte nyligen en 19 minuter lång dokumentär, ”The Long Arm of the Dragon: Chinese Harassment of Refugees Fleeing Religious Forecution”, med information om "hur religiös förföljelse i Kina genererar flyktingar och hur KKP förlänger sin långa arm utomlands för att förhindra att flyktingar som flyr på grund av religiösa skäl ska få asyl och förföljer dem med hjälp av olika former av trakasserier och våld".

I ett fall pressades den ryska regeringen av Kinesiska kommunistpartiet till att deportera FN-flyktingarna Ma Hui och hennes dotter tillbaka till Kina. Deras öde är okänt.

I ett annat fall så dog enligt dokumentären en flykting vid namn Zhang som hade sökt asyl i Thailand under märkliga omständigheter på ett sjukhus efter en mindre bilolycka. Människor misstänkte att han blivit förgiftad [av KKP] medan han låg på sjukhus.

Ma sade att i september 2016 lovade den kinesiske premiärministern Li Keqiang 100 miljoner dollar i humanitärt bistånd till Förenta Nationerna, och att Kina hade inrättat en fond på 1 miljard dollar som FN kunde använda till att hantera flyktingkrisen.

– Jag vet inte om det är en slump eller inte, men sedan 2016 har ingen av Falun Gong-flyktingarna i Indonesien hänvisats till ett annat land för bosättning, medan FN-flyktingar i andra länder har skickats vidare. Vi vet alla att Kinesiska kommunistpartiet hatar Falun Gong mest av allt.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Utrikes

Trebarnsmamma på flykt: "Mina barn får inte gå i skola"

Jennifer Zeng

"Mina tvillingar föddes i Hongkong 2007 och har därför permanent uppehållstillstånd. Vem kunde föreställa sig att de under flera år inte skulle få en normal skolgång, i en tid av fred?" 

År 2019 ställer trebarnsmamman Ma Xiaoqin den här frågan till världen. Hennes äldste son, 18, har inte haft någon skolgång sedan han var 12.

Hongkong räddade mina tvillingar

År 2006 förstod 39-åriga Ma Xiaoqin, bosatt i staden Shenzhen, Kina, att hon var gravid. Hon hade då redan en 5-årig son, och eftersom Kina då fortfarande hade ”en familj, ett barn”-politiken, trodde hon att hon skulle tvingas göra abort.

Men hennes make Liu Kai motsatte sig starkt detta då abort strider mot hans tros principer, vilka uttryckligen säger att abort innebär att döda och att döda är strängt förbjudet för utövare av Falun Gong* (även känd som Falun Dafa).

Lyckligtvis hade Ma en vän som var gift med en som var bosatt i Hongkong. Hennes vän föreslog att Ma skulle åka till Hongkong för att föda barnet, eftersom Hongkong inte hade enbarnspolitiken och även beviljade permanent uppehållstillstånd till barn som föddes där.

Ma följde sin väns förslag och blev mycket glad när hon fick veta att hon var gravid med två barn – en pojke och en flicka.

Tack vare Hongkongs generositet och ”öppna armar” behövde Ma inte abortera sina ofödda barn till skillnad från många andra kinesiska kvinnor som inte hade något val.  

Hongkong.

Saker och ting vänds upp och ner

När hennes tvillingar, Mingxin och Mingyuan, var tre år, skickade Ma dem till ett dagis i Hongkong, eftersom hon trodde att de skulle få en bättre utbildning där än i Kina.

Vid den tiden drev Ma och hennes man en framgångsrik cateringverksamhet i Shenzhen. Varje dag åkte deras tvillingar skolbuss till dagis mellan Shenzhen och Hongkong. Deras äldste son, Ronghe, gick i skolan i Shenzhen.

Livet flöt på relativt smidigt tills en dag 2011 då allt plötsligt vändes upp och ner. Den 25 juni, när Liu Kai var på väg att skicka Ronghe till skolan, dök plötsligt flera poliser upp i deras hem och förde bort Liu Kai. Hans hem genomsöktes och allt Falun Gong-relaterat material konfiskerades. Även Liu Kais bror, också han Falun Gong-utövare, arresterades samtidigt.

Hemlig förföljelse

När Ronghe såg sin far föras bort av polisen blev han livrädd. Ma var lika chockad och rädd. Även om hon visste att Liu praktiserade Falun Gong, och hon hade också lärt sig det av honom när hon var gravid med tvillingarna för att lindra hennes allvarliga graviditetskomplikationer, hade hon ingen direkt erfarenhet eller aning om förföljelsen av Falun Gong.

Ma Xiaoqin, Liu Kai och deras tre barn i Indonesien. Foto: Privat

Falun Gong är en qigongmetod för självförbättring, och som består av meditation, mjuka qigongövningar och undervisning kring principerna sanning, godhet och tålamod. Metoden som är gratis att lära sig blev mycket populär i Kina under 1990-talet på grund av dess goda effekter på hälsan.

När qigongmetoden snabbt växte i popularitet inledde Kinesiska kommunistpartiet (KKP) en intensiv förföljelse av Falun Gong i juli 1999 och Falun Gong-utövare utsattes för massarresteringar, fängelsestraff, hjärntvätt, tortyr och mord. Falun Gong hade då mellan 70 till 100 miljoner utövare.

På grund av informationsblockaden i Kina visste Ma bokstavligen talat mycket lite om förföljelsen och Liu Kai hade inte berättat något för henne så att hon inte skulle bli rädd.

Trakasserier och hot

Liu släpptes efter en dags förvar, men hans bror dömdes så småningom till tre års fängelse. Därefter trakasserade polisen ständigt Lius familj, hotade Lius föräldrar och försökte till och med hindra Ronghe från att gå i skolan.

Polisen kopierade alla kontakter i Lius mobiltelefon när han blev arresterad. De ringde också hans kunder för att hota dem och sade till dem att inte göra affärer med Liu.

Polisen började förfölja Ma. En gång när hon följde sina tvillingar till Hongkong för att delta i ett skolevenemang hade hon en polis i hälarna under hela dagen. Polisen följde henne till tvillingarnas dagis, till en väns hem som hon besökte och sedan även på tåget hem.

Mingxin och Mingyuan, Ma Xiaoqins tvillingar, i en väns hem i Indonesien, 2017. Foto: Privat

– Polisen brydde sig inte om att dölja det faktum att han förföljde oss. Han hotade faktiskt med att de kunde ta mina barn när som helst. En gång blockerade de vägen, som är enkelriktad, för skolbussen som mina barn åkte med och höll den där i cirka 30 minuter, sade Ma.

– De hotade också med att de kunde få oss att försvinna på tio minuter om de ville.

– KKP:s politik gentemot Falun Gong-utövare är ”förstör deras rykte, ruinera dem ekonomiskt och tillintetgör dem fysiskt”. Under dessa omständigheter var det mycket svårt för oss att bo kvar i Kina.

Flykten

Den 25 juli 2012 flydde Liu Kai till Indonesien. Han valde Indonesien eftersom han inte behövde visum för att komma in, och han hade en vän där som kunde hjälpa honom efter att han anlänt.

Två månader senare följde Ma efter med de tre barnen.

– Ursprungligen hade jag inte tänkt åka iväg på det viset. Jag hade hittat en grundskola i Hongkong för tvillingarna och hade tänkt att de skulle gå där. Men efter att min man hade åkt så fortsatte polisen att hota och övervaka oss. Varje dag levde vi i rädsla. Jag var också orolig för att de skulle ta mina barn. Jag var tvungen att åka iväg med bara en liten summa kontanter och utan att kunna ta med mig alla pengar vi sparat genom hårt arbete.

En flyktings svårigheter

Efter att Ma åkt stängdes deras företag i Kina. Två av deras fastigheter såldes på auktion utan deras medgivande och intäkterna frystes av domstolen. Ma och Liu fick inte ett öre.

Ma och hennes familj beviljades flyktingstatus 2013 av UNHCR och väntade på att bli hänvisade till ett land som skulle acceptera dem, men detta har ännu inte hänt.

– Flyktingar får inte arbeta i Indonesien. Vi har alltid kämpat väldigt hårt för att få allt att gå ihop ekonomiskt. Som ett resultat av att vi inte får arbeta så har vi inte råd att skicka våra barn till privatskola, och den allmänna skolan tar inte emot dem.

Eftersom Ma och hennes man inte kan arbeta, så har de heller inte pengar till att hyra ett hus. De bor i ett utrymme som ägs av en Falun Gong-utövare. Tvillingarna bor med sina föräldrar i ett rum, och Ronghe sover ensam i en liten paviljong som saknar väggar och ligger ovanpå huset. Runt paviljongen hänger dock gardiner av bambu, men de hindrar inte regnvatten från att välla in från alla håll och kanter. Soliga dagar är det extremt varmt.

– Indonesien ligger väldigt nära ekvatorn, så det kan bli väldigt varmt här. Jag kan nästan inte stå ut med tanken på att han sover på ett sådant ställe, det känns i hjärtat, sade Ma.

Den lilla paviljongen där äldste sonen bor och sover. Foto: Privat

Barnen

Sedan Ronghe lämnade Kina för sju år sedan har han inte haft någon skolgång. Han har känt sig mycket ensam, isolerar sig från andra och gråter i hemlighet. Hans enda koppling till omvärlden är en internetchattplattform där han har kontakt med sina tidigare klasskamrater.

Mingxin och Mingyuan är nu 12 år gamla. De hade större tur eftersom de fick gå i en skola på Bali, där de hade bott sedan 2014. Under 2017 meddelade dock skolans rektor plötsligt att familjen skulle behöva betala 1 000 yuan (1380 kr) per månad för att barnen skulle få fortsätta. Eftersom de inte hade råd med detta kunde tvillingarna inte gå kvar i skolan.

Den lokala skolan är vanligtvis endast för områdets barn och är inte tillgänglig för flyktingar. Tvillingarna försöker vara tappra och håller varandra sällskap och studerar hemma.

Ma Xiaoqins tvillingar har sällskap av varandra och studerar hemma. Foto: Privat

Svårt få hjälp

Trish Cameron, en advokat som utsågs av UNHCR för att företräda Liu Kai när han arresterades 2017, sade till Epoch Times i ett e-postmeddelande: ”Som advokat kan jag inte personligen kommentera detta ärende eller bryta mot integriteten. Om familjen har svårigheter kan de begära ett rådgivningsmöte med UNHCR för att diskutera de frågor som rör dem”.

Ma sade att det tyvärr har varit mycket svårt att schemalägga ett möte med UNHCR eller att söka hjälp från dem. Meng Han, medlem i Indonesiens Falun Dafa-förening, sade att föreningen en gång sökt hjälp från Falun Dafa-föreningen i Kanada, och att de hade överlämnat en förfrågan till Kanadas premiärminister om UNHCR:s flyktingprogram.  

I svaret stod: ”För att få komma till Kanada som flykting måste de antingen bli remitterade av UNHCR eller annan utsedd organisation med detta som uppgift, eller bli sponsrad av en privat sponsringsgrupp”.

Indonesiens Falun Dafa-förening försökte sedan kontakta UNHCR för att be om en remiss för Mas familj och flera andra Falun Gong-utövare, och bifogade svaret från ministeriets kansli till sitt brev. UNHCR har dock inte svarat och har inte heller svarat på Epoch Times senaste förfrågan.

Rummet som Ma Xiaoqin, Liu Kai och tvillingarna bor i. Tvillingarna studerar hemma eftersom de inte kan gå i skolan. Foto: Privat

KKP:s ”långa arm”

– Så vitt jag vet har fler än 200 Falun Gong-utövare fått UNHCR:s flyktingstatus i olika asiatiska länder. Men här vi lever alla i nöd. När vi ser framåt har vi ingenstans att åka till, när vi ser bakåt har vi ingen plats att återvända till, sade Ma.

”Bitter Winter” släppte nyligen en 19 minuter lång dokumentär, ”The Long Arm of the Dragon: Chinese Harassment of Refugees Fleeing Religious Forecution”, med information om "hur religiös förföljelse i Kina genererar flyktingar och hur KKP förlänger sin långa arm utomlands för att förhindra att flyktingar som flyr på grund av religiösa skäl ska få asyl och förföljer dem med hjälp av olika former av trakasserier och våld".

I ett fall pressades den ryska regeringen av Kinesiska kommunistpartiet till att deportera FN-flyktingarna Ma Hui och hennes dotter tillbaka till Kina. Deras öde är okänt.

I ett annat fall så dog enligt dokumentären en flykting vid namn Zhang som hade sökt asyl i Thailand under märkliga omständigheter på ett sjukhus efter en mindre bilolycka. Människor misstänkte att han blivit förgiftad [av KKP] medan han låg på sjukhus.

Ma sade att i september 2016 lovade den kinesiske premiärministern Li Keqiang 100 miljoner dollar i humanitärt bistånd till Förenta Nationerna, och att Kina hade inrättat en fond på 1 miljard dollar som FN kunde använda till att hantera flyktingkrisen.

– Jag vet inte om det är en slump eller inte, men sedan 2016 har ingen av Falun Gong-flyktingarna i Indonesien hänvisats till ett annat land för bosättning, medan FN-flyktingar i andra länder har skickats vidare. Vi vet alla att Kinesiska kommunistpartiet hatar Falun Gong mest av allt.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024