Tre anhållna efter bränderna i Eskilstuna
Ett av alla de fordon i Eskilstuna som sattes i brand på söndagskvällen. Foto: Per Karlsson/TT


Mängder av bränder blossade på kort tid upp under sen kväll i Eskilstuna och även polishuset angreps. Under natten har en förstärkt polis bevakat staden och läget beskrivs under tidig morgon som lugnt. Tre personer har anhållits, för försök till grov skadegörelse.

De första brandlarmen började ringas in vid klockan 22 på söndagskvällen. Inom en timme var det ett tiotal larm och de fortsatte komma fram till strax före midnatt.

– Vi har fler än 20 ärenden med bränder. Man har tuttat på bilar och en husvagn och kastat molotovcocktails, sade polisbefälet Laila Eriksson då.

Vid midnatt hade läget blivit bättre, och några nya bränder uppstod inte.

– Det har lugnat ner sig, vi har inte fått några nya larm om händelser på nästan en timme, sade räddningstjänstens inre befäl Roger Ehrstedt vid halv ett.

"Skuggmanöver"

Det stora antalet bränder, som var utspridda över staden, misstänks av såväl räddningstjänst som polis vara samordnade. Polisen misstänker även att det hela kan vara ett slags avledningsmanöver, till följd av ett larm tidigare under kvällen då någon hade sett en man med pistol i Torshälla, norr om Eskilstuna.

– Bränderna kom väldigt lägligt när vi fick det larmet. Det går inte att bortse från att det skulle kunna vara en skuggmanöver, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl på polisen.

Tre anhållna

Under tidig natt greps tre män i 20-årsåldern, misstänkta för att ha varit delaktiga i bränderna. Efter förhör anhölls de, skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse i samband med en av bränderna.

– Det är mycket möjligt att det blir fler brottsrubriceringar, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Och polisen tror att fler personer har varit inblandade.

– Den omfattning som det här handlar om kräver fler än tre personer, bränderna är ju utspridda på en ganska stor yta, säger Mikael Ehne.

Under kvällen attackerades även polishuset i Eskilstuna när någon kastade brinnande föremål mot byggnaden.

– Det är inga större omfattade skador, men det syns att man har kastat något, säger Mikael Ehne, som säger att även polishuset är satt under bevakning.

Däremot tillbakavisar han tidigare uppgifter om att poliser har utsatts för angrepp.

– Det är i så fall inget som jag känner till, säger han.

Förstärkning med helikopter

Inte heller räddningstjänsten har angripits när de släckte bränderna, enligt Roger Ehrstedt.

Polisen har under natten varit på plats med ett stort antal enheter i Eskilstuna och har fått förstärkning från Stockholm, Bergslagen och Västmanland med bland annat en helikopter.

– Just nu verkar det vara lugnt, vi har fortfarande en hel del poliser som åker runt och bevakar, i första hand där det har varit bränder, säger Thomas Agnevik vid halv fem-tiden.

Så vitt känt har ingen person skadats vid bränderna.

Polisen vill gärna ta del av vittnesmål av alla slag och ber personer som har eller kan ha sett något viktigt att höra av sig.

(Martin Mederyd Hårdh/TT)

(Martin Yngve/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.