loading
Benxifängelset i Liaoningprovinsen i Kina. Foto från Minghui.org
Benxifängelset i Liaoningprovinsen i Kina. Foto från Minghui.org
Utrikes

Tortyr i Kina: video av tortyroffer utsmugglad från kinesiskt fängelse

Jennifer Zeng

Varning: Artikeln innehåller grafiska bilder av ett tortyroffer.

Sedan förföljelsen av Falun Gong startade 1999, har det kommit skrämmande rapporter om tortyr i kinesiska arbetsläger, interneringscentra och fängelser, men aldrig tidigare har någon lyckats ta bilder eller videofilmer inifrån dessa platser, än mindre har det varit möjligt att smuggla ut sådant material.

En Falun Gong-utövare vid namn Yu Ming ändrade dock nyligen på det.

Yu Ming spelade i hemlighet in videofilmer inne i det beryktade arbetslägret Masanjia och i Benxifängelset, och lyckades dessutom smuggla ut filmerna.   

I Benxifängelset använde Yu Ming dolda kameror för att dokumentera en utövares död till följd av tortyr, och för att bevara ett skrivet vittnesmål från en annan utövare. Här är deras berättelser.

Video filmad 2016 på Benxisjukhuset som visar Hu Guojian i koma, fängslad vid sin säng:  

Hu Guojian’s död

År 2017 sattes Yu Ming på Benxifängelset i Liaoningprovinsen, för att han utövade Falun Gong; det var fjärde gången han fängslades. Där träffade han utövaren Hu Guojian, även han ett offer för förföljelsen av Falun Gong.

Benxifängelset filmat med en dold kamera av Yu Ming 2017:

Falun Gong, även känd som Falun Dafa, introducerades för första gången till allmänheten i Kina 1992 och spreds snabbt över landet. Falun Gong är en traditionell andlig övningsmetod där utövarna lever enligt principerna sanning, medkänsla och tålamod, samt övar fem stillsamma qigong- och meditationsövningar.

Den dåvarande ledaren för det kinesiska kommunistpartiet, Jiang Zemin, blev rädd för metodens popularitet, och särskilt för att dess traditionella undervisning och värderingar skulle intressera det kinesiska folket mer än kommunistpartiets ateistiska och materialistiska ideologi.

I juli 1999 inledde Jiang Zemin en förförljelsekampanj med syfte att utrota Falun Gong.

Hu Guojian, en 45-årig Falun Gong-utövare från Fushun City i nordöstra Kinas Liaoning-provins, arresterades den 7 juli 2015, fem år efter det att han släppts från ett tioårigt fängelsestraff. Den här gången dömdes han till fyra års fängelse.

Hu Guojian innan förföljelsen. Foto från Minghui.org

Den 4 maj 2016 fördes Hu till Benxifängelset, där han tvingades till hårt arbete och led brist på både sömn och mat. När hans fru besökte honom 19 dagar senare hade han gått ner nästan halva sin vikt, från över 90 kg till under 49 kg.

Den 26 maj tog den ansvarige internen Wang Xingang, och internerna Yuan Dejia och Yu Changlong Hu till tvättrummet. De tog av hans kläder, hällde kontinuerligt isande kallt vatten över hans huvud och tvingade honom att sitta på en liten bänk. Han fick inte heller sova.

Vi tiotiden på kvällen förlorade Hu medvetandet och föll till golvet. Internerna sparkade upprepat på hans huvud och skrek åt honom.

När de inte fick liv i honom, skickades han snabbt till sjukhuset, där han diagnostiserades med allvarlig hjärnblödning som krävde operation.

Hu föll i koma bara 22 dagar efter det att han kommit till Benxifängelset. Han återfick aldrig medvetandet.

Efter åtta månader på sjukhuset skrevs Hu ut, trots sitt vegetativa tillstånd, och skickades tillbaka till fängelset för att avtjäna sitt straff.

Det var vid den här tiden Yu Ming i hemlighet lyckades filma Hu där han låg i koma på sin säng.

När Yu avtjänat sitt fängelsestraff släpptes han den 31 oktober, 2017. Han kontaktade omedelbart Hu´s familj och började söka upprättelse för Hu.

Videofilm tagen den 14 maj, 2018 med dold kamera, som visar Hu´s familj i tårar på sjukhuset: 

Tidigt på morgonen den 14 maj 2018 fick Hu`s familj ett meddelande från fängelsemyndigheten som uppgav att Hu var i ett kritiskt tillstånd och hade skickats tillbaka till sjukhuset.

Det var redan middagstid när Hu´s familj kom fram till sjukhuset tillsammans med Yu. Yu började i hemlighet filma så snart de kom fram. Han insåg vikten av att videodokumentera händelsen.

Det fanns över ett dussin poliser i rummet, vilka så småningom upptäckte att Yu filmade.

Ursinniga ville poliserna omedelbart beslagta Yu´s dolda kamera. När Yu försökte hålla fast den började hans händer blöda på grund av de hårdhänta poliserna. Till slut tvingades han att släppa taget.

aktivera Javascript om det är inaktiverat i din webbläsare.

Men det poliserna inte visste var att Yu hade två dolda kameror gömda på sig. Polisen hittade och tog den som satt fast på hans skjorta, men upptäckte aldrig den som han hade på sin handled.

Bara timmar efter det att familjen kommit till sjukhuset dog Hu, 48 år gammal.

Idag finns hans kropp fortfarande nedfryst och lagrad på bårhuset. Hans familj vägrar att låta kremera kroppen då de vill att den ska behållas som bevis för att hans död orsakades av misshandeln han utsattes för i Benxifängelset. De vill få upprättelse.

Myndigheterna erbjöd sig att betala Hu´s familj 100 000 yuan (ca 140 000 kr) för att ”göra upp” saken och få Hu´s kropp kremerad. Men familjen avböjde.

Yu säger att Hu´s familj har utstått ett fruktansvärt lidande sedan Hu´s död. Hans mamma var så upprörd att hennes hjärnsjukdom förvärrades vilket ledde till förlamning i bägge benen. Hans son studerar på universitetet. Hans fru har inget heltidsarbete och har haft stora svårigheter att försörja hela familjen.

Hu´s mamma behövde tas in på ett vårdhem, där hon ofta ville ta sitt liv, då hon inte ville vara till en börda för Hu´s fru.

Lu Yuanfeng’s död

Yu Ming dokumenterade även Lu Yuanfengs död till följd av tortyr.

Yu träffade den 62-årige lantbrukaren Lu från byn Daxing i staden Shenyang i Liaoningprovinsen, på Benxi sjukhus i slutet av 2016.

Lu Yuanfeng innan förförljelsen. Foto från Minghui.org

Lu hade precis blivit allvarligt torterad – bland annat hade han elchockats i 45 minuter med en högvoltsbatong, och suttit i isoleringscell. När läkaren upptäckte att han hade farligt högt blodtryck sändes han till sjukhuset.

Efter att Yu fick kännedom om Lu´s situation föreslog han att Lu skulle skriva ner vad som hände under tortyren, och göra ett formellt klagomål, vilket han gjorde.

Id-kort, handskrivet brev, och en bild av Lu Yuanfeng:

I sitt handskrivna klagomål mot Jia Changhai (polis ID-nummer: 2151227), chef för utbildnings- och disciplinbrigaden på 2:a avdelningen i Benxi fängelse, skrev Lu:

"Klockan 10:00 den 9 november 2016 beordrade polis Jia Changhai internen Wang Kebin att ta mig till Utbildnings- och Disciplinkontorets 2:a avdelning. När jag kom in på kontoret frågade Jia Changhai om jag fortfarande trodde på Falun Gong. Jag svarade ja. Därefter handfängslade Jia Changhai och en annan polisvakt, Niu Dai, mina händer bakom ryggen, de pressade ner mig på golvet och elchockade ryggen, bröstet, huvudet och händerna i mer än tio minuter, tills batteriet tog slut. Jag fick ihållande smärta i hjärtat; min rygg var skadad. Under hela processen stod Niu på mitt huvud”.

Efter att ha skrivit klagomålet bröt Lu av kulspetspennan, skakade ut bläcket, tryckte tummen mot bläcket och satte sitt fingeravtryck på brevet för att det skulle vara "lagligt" och officiellt undertecknat, enligt kinesisk tradition.

Faktum är att Lu elchockades ytterligare 35 minuter tills batteriet tog slut på den tredje batongen som använts den dagen. Efter att han slutligen gick med på att förneka Falun Gong, stoppade Jia tortyren. Niu tog inte bort foten från Lus huvud under hela den 45 minuter långa tortyren.

Lu var bara kvar på sjukhusfängelset i 10 dagar innan han togs tillbaka för vidare tortyr och hårt tvångsarbete.

Den 26 augusti 2017 fick Lu en stroke, han föll ihop och bröt båda benen. Han skickades till ett sjukhus utanför fängelset för röntgen, men de tog sedan tillbaka honom utan att ge honom någon medicinsk behandling.

När Lu släpptes den 19:e november 2017, var hans tillstånd så dåligt att han i stort sett var förlamad, med förstörda ben och grumlig syn. Han kunde inte heller tala ordentligt.

Tjugoen dagar senare dog Lu i sitt hem, 63 år gammal.

Yu smugglade ut Lu´s klagomålsbrev medan han ännu var kvar i fängelset – eftersom det inte var säkert att behålla brevet där. Efter det att Yu släpptes ut, 20 dagar innan Lu´s frigivning, lyckades han hämta brevet från gömstället. Därefter försökte han kontakta Lu´s familj för att se om någonting kunde göras för att ställa poliserna som torterat Lu inför rätta.

Eftersom han inte hade Lu´s kontaktinformation tog det en tid innan han fick tag i hans adress.

När han väl kom hem till Lu fick han veta att han precis hade dött.

”Jag kan knappt beskriva hur det kändes, sade Lu. Utöver dessa två dödsfall som jag lyckades videodokumentera, har över ett dussintal Falun Gong-utövare i min närhet torterats till döds under förföljelsen. Hur många fler liv ska vi behöva förlora innan dödandet stoppas?”

Några av alla de människor som dödats i Kina av regimen för att de utövar Falun Gong. Foto från Minghui.org

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Benxifängelset i Liaoningprovinsen i Kina. Foto från Minghui.org
Benxifängelset i Liaoningprovinsen i Kina. Foto från Minghui.org
Utrikes

Tortyr i Kina: video av tortyroffer utsmugglad från kinesiskt fängelse

Jennifer Zeng

Varning: Artikeln innehåller grafiska bilder av ett tortyroffer.

Sedan förföljelsen av Falun Gong startade 1999, har det kommit skrämmande rapporter om tortyr i kinesiska arbetsläger, interneringscentra och fängelser, men aldrig tidigare har någon lyckats ta bilder eller videofilmer inifrån dessa platser, än mindre har det varit möjligt att smuggla ut sådant material.

En Falun Gong-utövare vid namn Yu Ming ändrade dock nyligen på det.

Yu Ming spelade i hemlighet in videofilmer inne i det beryktade arbetslägret Masanjia och i Benxifängelset, och lyckades dessutom smuggla ut filmerna.   

I Benxifängelset använde Yu Ming dolda kameror för att dokumentera en utövares död till följd av tortyr, och för att bevara ett skrivet vittnesmål från en annan utövare. Här är deras berättelser.

Video filmad 2016 på Benxisjukhuset som visar Hu Guojian i koma, fängslad vid sin säng:  

Hu Guojian’s död

År 2017 sattes Yu Ming på Benxifängelset i Liaoningprovinsen, för att han utövade Falun Gong; det var fjärde gången han fängslades. Där träffade han utövaren Hu Guojian, även han ett offer för förföljelsen av Falun Gong.

Benxifängelset filmat med en dold kamera av Yu Ming 2017:

Falun Gong, även känd som Falun Dafa, introducerades för första gången till allmänheten i Kina 1992 och spreds snabbt över landet. Falun Gong är en traditionell andlig övningsmetod där utövarna lever enligt principerna sanning, medkänsla och tålamod, samt övar fem stillsamma qigong- och meditationsövningar.

Den dåvarande ledaren för det kinesiska kommunistpartiet, Jiang Zemin, blev rädd för metodens popularitet, och särskilt för att dess traditionella undervisning och värderingar skulle intressera det kinesiska folket mer än kommunistpartiets ateistiska och materialistiska ideologi.

I juli 1999 inledde Jiang Zemin en förförljelsekampanj med syfte att utrota Falun Gong.

Hu Guojian, en 45-årig Falun Gong-utövare från Fushun City i nordöstra Kinas Liaoning-provins, arresterades den 7 juli 2015, fem år efter det att han släppts från ett tioårigt fängelsestraff. Den här gången dömdes han till fyra års fängelse.

Hu Guojian innan förföljelsen. Foto från Minghui.org

Den 4 maj 2016 fördes Hu till Benxifängelset, där han tvingades till hårt arbete och led brist på både sömn och mat. När hans fru besökte honom 19 dagar senare hade han gått ner nästan halva sin vikt, från över 90 kg till under 49 kg.

Den 26 maj tog den ansvarige internen Wang Xingang, och internerna Yuan Dejia och Yu Changlong Hu till tvättrummet. De tog av hans kläder, hällde kontinuerligt isande kallt vatten över hans huvud och tvingade honom att sitta på en liten bänk. Han fick inte heller sova.

Vi tiotiden på kvällen förlorade Hu medvetandet och föll till golvet. Internerna sparkade upprepat på hans huvud och skrek åt honom.

När de inte fick liv i honom, skickades han snabbt till sjukhuset, där han diagnostiserades med allvarlig hjärnblödning som krävde operation.

Hu föll i koma bara 22 dagar efter det att han kommit till Benxifängelset. Han återfick aldrig medvetandet.

Efter åtta månader på sjukhuset skrevs Hu ut, trots sitt vegetativa tillstånd, och skickades tillbaka till fängelset för att avtjäna sitt straff.

Det var vid den här tiden Yu Ming i hemlighet lyckades filma Hu där han låg i koma på sin säng.

När Yu avtjänat sitt fängelsestraff släpptes han den 31 oktober, 2017. Han kontaktade omedelbart Hu´s familj och började söka upprättelse för Hu.

Videofilm tagen den 14 maj, 2018 med dold kamera, som visar Hu´s familj i tårar på sjukhuset: 

Tidigt på morgonen den 14 maj 2018 fick Hu`s familj ett meddelande från fängelsemyndigheten som uppgav att Hu var i ett kritiskt tillstånd och hade skickats tillbaka till sjukhuset.

Det var redan middagstid när Hu´s familj kom fram till sjukhuset tillsammans med Yu. Yu började i hemlighet filma så snart de kom fram. Han insåg vikten av att videodokumentera händelsen.

Det fanns över ett dussin poliser i rummet, vilka så småningom upptäckte att Yu filmade.

Ursinniga ville poliserna omedelbart beslagta Yu´s dolda kamera. När Yu försökte hålla fast den började hans händer blöda på grund av de hårdhänta poliserna. Till slut tvingades han att släppa taget.

aktivera Javascript om det är inaktiverat i din webbläsare.

Men det poliserna inte visste var att Yu hade två dolda kameror gömda på sig. Polisen hittade och tog den som satt fast på hans skjorta, men upptäckte aldrig den som han hade på sin handled.

Bara timmar efter det att familjen kommit till sjukhuset dog Hu, 48 år gammal.

Idag finns hans kropp fortfarande nedfryst och lagrad på bårhuset. Hans familj vägrar att låta kremera kroppen då de vill att den ska behållas som bevis för att hans död orsakades av misshandeln han utsattes för i Benxifängelset. De vill få upprättelse.

Myndigheterna erbjöd sig att betala Hu´s familj 100 000 yuan (ca 140 000 kr) för att ”göra upp” saken och få Hu´s kropp kremerad. Men familjen avböjde.

Yu säger att Hu´s familj har utstått ett fruktansvärt lidande sedan Hu´s död. Hans mamma var så upprörd att hennes hjärnsjukdom förvärrades vilket ledde till förlamning i bägge benen. Hans son studerar på universitetet. Hans fru har inget heltidsarbete och har haft stora svårigheter att försörja hela familjen.

Hu´s mamma behövde tas in på ett vårdhem, där hon ofta ville ta sitt liv, då hon inte ville vara till en börda för Hu´s fru.

Lu Yuanfeng’s död

Yu Ming dokumenterade även Lu Yuanfengs död till följd av tortyr.

Yu träffade den 62-årige lantbrukaren Lu från byn Daxing i staden Shenyang i Liaoningprovinsen, på Benxi sjukhus i slutet av 2016.

Lu Yuanfeng innan förförljelsen. Foto från Minghui.org

Lu hade precis blivit allvarligt torterad – bland annat hade han elchockats i 45 minuter med en högvoltsbatong, och suttit i isoleringscell. När läkaren upptäckte att han hade farligt högt blodtryck sändes han till sjukhuset.

Efter att Yu fick kännedom om Lu´s situation föreslog han att Lu skulle skriva ner vad som hände under tortyren, och göra ett formellt klagomål, vilket han gjorde.

Id-kort, handskrivet brev, och en bild av Lu Yuanfeng:

I sitt handskrivna klagomål mot Jia Changhai (polis ID-nummer: 2151227), chef för utbildnings- och disciplinbrigaden på 2:a avdelningen i Benxi fängelse, skrev Lu:

"Klockan 10:00 den 9 november 2016 beordrade polis Jia Changhai internen Wang Kebin att ta mig till Utbildnings- och Disciplinkontorets 2:a avdelning. När jag kom in på kontoret frågade Jia Changhai om jag fortfarande trodde på Falun Gong. Jag svarade ja. Därefter handfängslade Jia Changhai och en annan polisvakt, Niu Dai, mina händer bakom ryggen, de pressade ner mig på golvet och elchockade ryggen, bröstet, huvudet och händerna i mer än tio minuter, tills batteriet tog slut. Jag fick ihållande smärta i hjärtat; min rygg var skadad. Under hela processen stod Niu på mitt huvud”.

Efter att ha skrivit klagomålet bröt Lu av kulspetspennan, skakade ut bläcket, tryckte tummen mot bläcket och satte sitt fingeravtryck på brevet för att det skulle vara "lagligt" och officiellt undertecknat, enligt kinesisk tradition.

Faktum är att Lu elchockades ytterligare 35 minuter tills batteriet tog slut på den tredje batongen som använts den dagen. Efter att han slutligen gick med på att förneka Falun Gong, stoppade Jia tortyren. Niu tog inte bort foten från Lus huvud under hela den 45 minuter långa tortyren.

Lu var bara kvar på sjukhusfängelset i 10 dagar innan han togs tillbaka för vidare tortyr och hårt tvångsarbete.

Den 26 augusti 2017 fick Lu en stroke, han föll ihop och bröt båda benen. Han skickades till ett sjukhus utanför fängelset för röntgen, men de tog sedan tillbaka honom utan att ge honom någon medicinsk behandling.

När Lu släpptes den 19:e november 2017, var hans tillstånd så dåligt att han i stort sett var förlamad, med förstörda ben och grumlig syn. Han kunde inte heller tala ordentligt.

Tjugoen dagar senare dog Lu i sitt hem, 63 år gammal.

Yu smugglade ut Lu´s klagomålsbrev medan han ännu var kvar i fängelset – eftersom det inte var säkert att behålla brevet där. Efter det att Yu släpptes ut, 20 dagar innan Lu´s frigivning, lyckades han hämta brevet från gömstället. Därefter försökte han kontakta Lu´s familj för att se om någonting kunde göras för att ställa poliserna som torterat Lu inför rätta.

Eftersom han inte hade Lu´s kontaktinformation tog det en tid innan han fick tag i hans adress.

När han väl kom hem till Lu fick han veta att han precis hade dött.

”Jag kan knappt beskriva hur det kändes, sade Lu. Utöver dessa två dödsfall som jag lyckades videodokumentera, har över ett dussintal Falun Gong-utövare i min närhet torterats till döds under förföljelsen. Hur många fler liv ska vi behöva förlora innan dödandet stoppas?”

Några av alla de människor som dödats i Kina av regimen för att de utövar Falun Gong. Foto från Minghui.org

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024