De flesta har hört uttrycket ”Du duger som du är”. Men hur många kan titta sig själv i spegeln och verkligen tro på det i djupet av sitt hjärta? Om du tillhör dem som inte kan det, så är du definitivt inte ensam. Men det går faktiskt att träna upp sin självkänsla. Det menar författaren och föreläsaren Tomas Gunnarsson, som också driver den populära Facebook-sidan ”Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra”.
”Tycka-om-sig-själv-känsla”
Det är inte alltid lätt att skilja på de två begreppen självförtroende och självkänsla. Man kan vara mycket kapabel och talangfull i det yttre, men ändå känna sig liten och osäker i sitt inre. Självförtroende handlar om vad man gör, men självkänsla handlar om hur man ser på sig själv, själv-värdering och självmedvetenhet, säger Tomas.
– Jag brukar säga att man har en ”vältränad” eller ”otränad” självkänsla, istället för en bra eller dålig. Då värnar man om sitt värde, och det går hand i hand med att man blir mer öppen för att lära sig mer om sig själv.
– Men jag tycker att självkänsla är ett ganska märkligt ord. Jag har funderat mycket på det. Jag tycker att det skulle vara bättre om det hette ”tycka-om-sig-själv-känsla”, för det är vad det handlar om.
Det yttersta ansvaret vi har är att se till att fylla på vår inre flytväst. Den ska vi fylla med vårt egenvärde, alltså tycka-om-sig-själv-känsla.
Vår inre flytväst
Det är viktigt att man värderar sig själv högt, samtidigt som man vet att man varken är mer eller mindre värdefull än någon annan. Tomas menar att om vi inte tycker att vi är värdefulla så kan vi inte värna om vare sig oss själva eller andra.
– Jag brukar likna det vid en flytväst, vår inre flytväst. Det yttersta ansvaret vi har är att se till att fylla på vår inre flytväst. Den ska vi fylla med vårt egenvärde, alltså ”tycka-om-sig-själv-känsla”.
– När vi flyter upp till ytan och känner oss själv-trygga så kan vi finnas till för andra människor som ligger och plaskar bredvid. Men har vi själva fullt sjå att hålla oss flytande så är vi inte så intresserade av att hjälpa andra. Så det gäller att först flyta upp själv.
Träna upp ”jag-är-värdefull-muskeln”
Idag vet vi att hjärnan är formbar och plastisk, och genom medveten träning kan vi ändra hjärnan och våra beteenden, berättar Tomas. Det är viktigt att träna på att värdera sig själv, och den inre träningen är faktiskt samma sak som den fysiska träningen.
– Jag brukar jämföra det med att träna muskler, man får börja med små steg. Man måste träna upp den här ”jag är värdefull-muskeln”.
Träningen kan handla om att ta emot hjälp, be om hjälp, sätta gränser eller våga riskera en konflikt. Men också att kunna ta emot uppskattning, beröm eller komplimanger.
– Att verkligen våga ta in det – titta personen i ögonen och säga tack.
Men man måste också visa sig själv uppskattning, kunna klappa på sig själv när man gjort framsteg och ha medkänsla med sig själv när man har det svårt.
– Om man inte kan visa sig själv uppskattning så kommer man aldrig att kunna ta emot omgivningens uppskattning och beröm. Varför? Jo, för att man inte tror dem. Varför tror man dem inte? För att man inte ens tror själv.
Se positivt på svårigheter
Tomas tycker att det finns en viktig sak som ofta glöms bort när man talar om självkänsla, och det handlar om att kunna bära svårigheter.
– Ibland känns det som om allt är emot oss. Att då kunna se ljuset i tunneln och omfamna det, det är ett tecken på att man har en vältränad självkänsla.
Om vi aldrig står upp för oss själva och inte finns till för andra, så skulle vi aldrig uppleva känslan av att vi duger.
Det handlar om att ha ett positivt synsätt, men inom den positiva psykologin har det blivit en trend att man alltid ska vara så glad.
– Jag tycker inte att det att vara positiv handlar om att man inte får vara besviken, ledsen, irriterad eller arg. Att vara positiv handlar om att trots att du är besviken, ledsen, irriterad eller arg, så har du tillit till att det kommer att lösa sig, att det kommer att bli bra.
– Det går hand i hand med att kunna härbärgera, att stå där stadigt i stormens öga när det är jobbigt.
Att våga se sig själv utan att döma
Om vi vill förbättra vår självkänsla på djupet behöver vi våga se oss själva. Hur vi är och hur vi tänker. Men samtidigt får vi inte döma oss själva.
– När man ser sina svaga sidor och dåliga beteenden så gäller det att inte gå under och sänka sig själv. Det gör ju så ont, och därför blir vi inte öppna för att se våra egna svagheter. Vi kopplar ihop det med att vi är dåliga.
Att döma sig själv är den största fallgropen, menar Tomas. Därför är det viktigt att istället tänka att jag har det här nu, men det kan bli bättre. Då kan vi börja ändra våra felaktiga beteenden och istället vända det till något positivt.
– Den stora, stora upptäckten är att kunna ta fram sin inre sårbarhet. Om man kan och vågar öppna den dörren så har man tagit ett gigantiskt steg.
Att vara omtänksam
För att kunna tycka om oss själva behöver vi känna att vi duger. Och känslan av att duga hänger direkt ihop med de handlingar vi gör mot oss själva och andra.
– Om vi aldrig står upp för oss själva och inte finns till för andra, så skulle vi aldrig uppleva känslan av att vi duger.
Ge inte för att få, ge för att ge. När du ger för att ge, så får du för att du ger.
Men i dagens samhälle växer sig själviskheten allt starkare. Den ständiga internetuppkopplingen överöser oss med föreställningar om hur man ska vara, se ut och göra för att duga. Våra blickar riktas mot oss själva och vi jämför oss hela tiden med andra.
– Jag kan tycka att de senaste 20 åren har egot tagit för stora marknadsandelar av omtänksamheten. Det har blivit ett för stort ego överallt, och många säger att man bara har ett ansvar för sig själv, inte för någon annan.
Tomas anser att vi visst har ett ansvar även för andra, och att vi dessutom mår bra av att bry oss om varandra.
– Det finns massor av forskning som säger att när vi gör omtänksamma handlingar så aktiveras ett belöningssystem i hjärnan som sprutar ut en massa nyttiga hormoner, så det är lönsamt.
Att lyfta sig själv OCH andra
Samtidigt gäller det att inte hamna i en falsk omtänksamhet, vilket vi lätt gör när vi inte kan uppskatta oss själva. Då vill man jämt vara snäll och alltid vara till lags så att man får höra hur bra man är.
– Jag brukar kalla det för att äta uppskattningssoppa. Man har en sked med hål i, och man äter men får aldrig i sig något. Man blir bara hungrigare och hungrigare. Att vi är omtänksamma då är ju för att vi har ett behov av att bli bekräftade, och det är ju lite falskt eller osunt.
Så det gäller att först fylla på sin egen flytväst, för då kan vi bättre finnas till för andra, säger Tomas och berättar om munken som hällde upp vatten i ett glas och sa: Glaset är du själv. Häll upp till kanten och det som rinner över ger du till din omgivning.
Så det handlar till sist om vikten av att kunna lyfta sig själv OCH andra, och om man kan bli mer omtänksam och tänka lite mer på andra så kommer man också naturligt att stärka sin ”tycka-om-sig-själv-känsla”.
– Jag brukar säga: Ge inte för att få, ge för att ge. När du ger för att ge, så får du för att du ger. Så det kommer alltid tillbaks i någon form. Och om alla går omkring och är goda människor så är väl det jättebra.
Hur yttrar sig en otränad självkänsla
- Överdrivet bekräftelsebehov
- Överdriven självkritik
- Svårt att ta kritik
- Avundsjuka
- Självupptagenhet
- Rädsla för att bli påkommen/avslöjad
- Man projicerar – vi skyller på andra, pratar strunt om och hittar fel på andra
Tomas tips när du tränar upp din självkänsla
- Kartlägg och våga se och erkänna dina beteenden och tankar
- Döm inte dig själv
- Klappa på dig själv när du gör framsteg
- Umgås med personer där du kan växa
- Tänk inte att det är lätt eller svårt, det handlar om att sträva dithän
- Kom ihåg att vår utveckling tar lite tid – det är ingen quick-fix
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.