Våren kommer allt närmare och kanske känner vi redan nu av den där trögheten och tyngden som kaphasäsongen för med sig. Då är det dags att agera för att slippa vårtrötthet – här är 15 minuter yoga för energi!
Det blir allt varmare och i naturen smälter snön. När det mestadels är både kallt och vått ute är det kaphas energier som råder. Kapha dosha är kall, tung, trög och långsam, och när doshan kommer i obalans handlar det mycket om stagnation. Plötsligt känns allt trögt och tungt, det är svårt att komma upp på morgonen, och vad du än tar dig för känns jobbigt. Om det här fortsätter kan du snart börja känna dig nedstämd, kanske tröstäter du och går upp i vikt, och kanske drar du på dig återkommande förkylningar med slem och hosta. Även allergi kan uppkomma eller förvärras. Kaphaobalansen är ett faktum.
Det är bättre för dig att stanna några få andetag i varje rörelse och göra passet två gånger än att hålla positionerna länge.
Om du i god tid balanserar tendenserna till kaphaobalans kan du slippa dess värsta symptom. Idag får du ett härligt yogapass som motverkar kaphas stagnation och tröghet.
Kapha behöver yoga med energi och kraft, gärna i ett flöde så att man bygger upp värme, och så att stagnation och tröghet motverkas. Du behöver inte vara rädd för att ta i. Det är bättre för dig att stanna några få andetag i varje rörelse och göra passet två gånger än att hålla positionerna länge. Sitt gärna en stund innan du börjar med passet, så att du landar och kan förlänga och fördjupa andetaget.
Yogapasset
1. Solhälsning A, 3 stycken i rask takt.
Följ flödet i bilden, andas in där pilarna går upp och ut där pilarna går ner.
2. Krigare B, 3-4 andetag per sida
Benen en benlängd isär, främre knäet böjt mot 90 grader. Armarna rakt ut i axelhöjd. Aktiv mage, undvik svank. Titta ut över främre armens långfinger.
3. Utsträckt sidotriangel, 3-4 andetag/sida
En knapp benlängd mellan fötterna. Armarna som ett “T” genom överkroppen. Vrid bröstkorgen mot taket, sträck samtidigt överkroppen rakt fram. Titta upp mot handen om nacken tillåter.
4. Bågen, 3-4 andetag x 3, vila 1-2 andetag mellan varven
Kom in med hälarna mot rumpan, fatta tag om fotleder eller byxben. Pressa fötterna bort från rumpan, upp mot taket så att låren och överkoppen lyfter från golvet. Håll och andas.
5. Gräshoppan, 3-4 andetag x 3, vila 1-2 andetag mellan varven
Lägg händerna under låren med handflatorna uppåt. Hakan i golvet, peka med tårna och håll hälarna ihop. Lyft benen rakt upp mot taket med raka knän. Håll och andas.
6. Liggande ryggvridning, 7-8 andetag per sida
Armarna rakt ut i axelhöjd, placera höger fots tår i vänster knäveck. Kom över med höger knä åt vänster. Axlarna vilar hela tiden i golvet, eventuellt får knäet sväva lite i luften. Vrid huvudet mot vänster hand om nacken tillåter.
7. Liggande viloposition, 6-8 minuter
Ligg på rygg, låt fötterna falla isär, släpp taget om kroppen och andetaget. Vila.
Varmt lycka till med balanserandet av kapha
♥
Tia
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.