loading
Blogg

Tia Jumbe: Superkryddan saffran vitaliserar kropp och sinne

Tia Jumbe

Låt inte lussebullar vara det enda du använder superkryddan saffran till. Saffran är enormt kraftfull, balanserar alla tre doshor och anses inom ayurveda ha vitaliserande och föryngrande effekt på kropp och sinne.

I ayurveda är ju maten och kryddorna vår medicin, och saffran är en av de kraftfullaste av kryddorna i det ayurvediska medicinskåpet.

Saffran har effekt på alla kroppens vävnader och kan framför allt vitalisera blodet, blodcirkulationen och det kvinnliga reproduktionssystemet, liksom vår ämnesomsättning.

Saffran är också en sattvisk krydda som ger energi till kärlek, hängivelse och medkänsla.

Saffran kan användas för att lindra problem med PMS och oregelbunden mens, till exempel. Saffran kan också användas mot impotens och för att få fart på sexlusten.

Men den färgstarka kryddan har betydligt fler effekter: den kan lindra nedstämdhet och problem med andningsvägarna, som hosta och astma. Saffran är också en av de bästa kryddorna för att balansera pitta, den stimulerar lever och mjälte, och renar blodet. Inom ayurvedan räknas saffran som en rasayana, en krydda som vitaliserar och föryngrar kropp och sinne. Saffran är också en sattvisk krydda som ger energi till kärlek, hängivelse och medkänsla.

Saffran samlas in från pistillen i saffranskrokus.

Saffran är en av världens dyraste kryddor, med ett kilopris på mellan 30 000 och 40 000 kronor. Inte så konstigt, kanske, för att producera ett kilo behövs det cirka 160 000 krokusblommor! De blommar dessutom bara under 14 dagar. Som tur är krävs det inte så mycket för att sätta smak på en måltid. Vi bör i själva verket inte äta mer än något gram per dag. 1,5 gram är högsta rekommenderade dagsdos, mer än 5 gram är skadligt – och 20 gram är en dos som kan döda en människa.

Det behövs inte heller stor mängd för att få effekt på hälsan. För att boosta dig med saffran kan du blanda 100 mg i 1 glas varm mjölk och dricka på tom mage på morgonen. Vänta 10-20 minuter innan du äter eller dricker något annat.

Lycka till!

Tia Jumbe

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Blogg

Tia Jumbe: Superkryddan saffran vitaliserar kropp och sinne

Tia Jumbe

Låt inte lussebullar vara det enda du använder superkryddan saffran till. Saffran är enormt kraftfull, balanserar alla tre doshor och anses inom ayurveda ha vitaliserande och föryngrande effekt på kropp och sinne.

I ayurveda är ju maten och kryddorna vår medicin, och saffran är en av de kraftfullaste av kryddorna i det ayurvediska medicinskåpet.

Saffran har effekt på alla kroppens vävnader och kan framför allt vitalisera blodet, blodcirkulationen och det kvinnliga reproduktionssystemet, liksom vår ämnesomsättning.

Saffran är också en sattvisk krydda som ger energi till kärlek, hängivelse och medkänsla.

Saffran kan användas för att lindra problem med PMS och oregelbunden mens, till exempel. Saffran kan också användas mot impotens och för att få fart på sexlusten.

Men den färgstarka kryddan har betydligt fler effekter: den kan lindra nedstämdhet och problem med andningsvägarna, som hosta och astma. Saffran är också en av de bästa kryddorna för att balansera pitta, den stimulerar lever och mjälte, och renar blodet. Inom ayurvedan räknas saffran som en rasayana, en krydda som vitaliserar och föryngrar kropp och sinne. Saffran är också en sattvisk krydda som ger energi till kärlek, hängivelse och medkänsla.

Saffran samlas in från pistillen i saffranskrokus.

Saffran är en av världens dyraste kryddor, med ett kilopris på mellan 30 000 och 40 000 kronor. Inte så konstigt, kanske, för att producera ett kilo behövs det cirka 160 000 krokusblommor! De blommar dessutom bara under 14 dagar. Som tur är krävs det inte så mycket för att sätta smak på en måltid. Vi bör i själva verket inte äta mer än något gram per dag. 1,5 gram är högsta rekommenderade dagsdos, mer än 5 gram är skadligt – och 20 gram är en dos som kan döda en människa.

Det behövs inte heller stor mängd för att få effekt på hälsan. För att boosta dig med saffran kan du blanda 100 mg i 1 glas varm mjölk och dricka på tom mage på morgonen. Vänta 10-20 minuter innan du äter eller dricker något annat.

Lycka till!

Tia Jumbe

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024