loading
Blogg

Tia Jumbe: Gör din egen ekologiska kokosmjölk

Tia Jumbe

Jag gillar verkligen inte att använda konserver, och gör så mycket jag kan för att undvika dem. Bland annat gör jag min egen kokosmjölk. Så mycket godare än från burk, snabbt, fräscht och dessutom busenkelt!

Enligt den ayurvediska hälsoläran bör den mat vi äter i så hög utsträckning som möjligt vara färsk, för att ge oss så mycket näring och energi som möjligt. Och det ligger ju i konserveringens natur att maten inte längre är färsk. Dessutom innehåller konserver ofta tillsatser i form av emulgeringsmedel (gör att vatten och fett blandar sig) och stabiliseringsmedel (används för att livsmedlet ska bibehålla sitt tillstånd, till exempel för att det inte ska skära sig). Även om dessa mindre mängder tillsatser inte är skadliga för hälsan om jag äter kokosmjölk lite då och då, så undviker jag dem helst ändå.

Den kokosmjölk som vi köper på burk är inte vätskan från kokosnötterna, det förstår alla som på tropiska breddgrader druckit kokosvatten med sugrör ur en färsk kokosnöt.

Ibland är det krångligt att undvika konserver, det kan ju till exempel vara besvärligt att ha glömt att blötlägga bönorna till kvällens chili. Andra gånger är det bara att föredra. Som när det gäller kokosmjölk. Så enkelt att göra själv, så mycket bättre smak än ur konserven, och så mycket mer hälsosamt!

Den kokosmjölk som vi köper på burk är inte vätskan från kokosnötterna, det förstår alla som på tropiska breddgrader druckit kokosvatten med sugrör ur en färsk kokosnöt. Vår konserverade kokosmjölk är i själva verket kokosnötsextrakt utblandat med vatten (och tillsatser, som sagt). Och det är ju verkligen lätt att göra själv.

Så här gör du kokosmjölk

Du häller helt enkelt ekologisk riven kokos i en skål och och sedan kokande vatten över. Mängden vatten beror på hur tjock du vill ha din kokosmjölk, men jag brukar för kokosmjölk använda lite drygt samma mängd vatten. Alltså, om du har 1,5 dl riven kokos kan du ta 2 dl vatten. Om du ska göra kokosgrädde minskar du förstås mängden vatten.

Ingredienser

1,5 dl riven ekologisk kokos

ca 2 dl kokande vatten

1. Häll det kokheta vattnet över den rivna kokosen. Låt svalna helt.

2. Kör sedan blandningen i en mixer under några minuter, det ska bli ordentligt mixat.

3. Häll över blandningen i en saftsil och låt rinna av. Pressa ut resterna av vätskan.


Voilá, kokosmjölken är klar att använda i grytan – eller drickas som den är!

Det som blir över, alltså själva kokosmassan, kan du göra någon rolig och god kokosboll av.

Kärlek till din matstund!

Tia Jumbe

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Blogg

Tia Jumbe: Gör din egen ekologiska kokosmjölk

Tia Jumbe

Jag gillar verkligen inte att använda konserver, och gör så mycket jag kan för att undvika dem. Bland annat gör jag min egen kokosmjölk. Så mycket godare än från burk, snabbt, fräscht och dessutom busenkelt!

Enligt den ayurvediska hälsoläran bör den mat vi äter i så hög utsträckning som möjligt vara färsk, för att ge oss så mycket näring och energi som möjligt. Och det ligger ju i konserveringens natur att maten inte längre är färsk. Dessutom innehåller konserver ofta tillsatser i form av emulgeringsmedel (gör att vatten och fett blandar sig) och stabiliseringsmedel (används för att livsmedlet ska bibehålla sitt tillstånd, till exempel för att det inte ska skära sig). Även om dessa mindre mängder tillsatser inte är skadliga för hälsan om jag äter kokosmjölk lite då och då, så undviker jag dem helst ändå.

Den kokosmjölk som vi köper på burk är inte vätskan från kokosnötterna, det förstår alla som på tropiska breddgrader druckit kokosvatten med sugrör ur en färsk kokosnöt.

Ibland är det krångligt att undvika konserver, det kan ju till exempel vara besvärligt att ha glömt att blötlägga bönorna till kvällens chili. Andra gånger är det bara att föredra. Som när det gäller kokosmjölk. Så enkelt att göra själv, så mycket bättre smak än ur konserven, och så mycket mer hälsosamt!

Den kokosmjölk som vi köper på burk är inte vätskan från kokosnötterna, det förstår alla som på tropiska breddgrader druckit kokosvatten med sugrör ur en färsk kokosnöt. Vår konserverade kokosmjölk är i själva verket kokosnötsextrakt utblandat med vatten (och tillsatser, som sagt). Och det är ju verkligen lätt att göra själv.

Så här gör du kokosmjölk

Du häller helt enkelt ekologisk riven kokos i en skål och och sedan kokande vatten över. Mängden vatten beror på hur tjock du vill ha din kokosmjölk, men jag brukar för kokosmjölk använda lite drygt samma mängd vatten. Alltså, om du har 1,5 dl riven kokos kan du ta 2 dl vatten. Om du ska göra kokosgrädde minskar du förstås mängden vatten.

Ingredienser

1,5 dl riven ekologisk kokos

ca 2 dl kokande vatten

1. Häll det kokheta vattnet över den rivna kokosen. Låt svalna helt.

2. Kör sedan blandningen i en mixer under några minuter, det ska bli ordentligt mixat.

3. Häll över blandningen i en saftsil och låt rinna av. Pressa ut resterna av vätskan.


Voilá, kokosmjölken är klar att använda i grytan – eller drickas som den är!

Det som blir över, alltså själva kokosmassan, kan du göra någon rolig och god kokosboll av.

Kärlek till din matstund!

Tia Jumbe

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024