Rekommendationer som råder i Sverige kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå ett tag till, enligt Anders Tegnell. Samtidigt öppnar Folkhälsomyndigheten för att det kan finnas en roll för munskydd på lokal nivå.
– Det kan finnas en roll för munskydd på lokal nivå, säger Anders Tegnell som påpekar att det i sådana fall i första hand är som "symboliskt värde" om man i övrigt har följt alla andra riktlinjer och rekommendationer.
När Anders Tegnell under presskonferensen får frågan om Folkhälsomyndigheten ångrar att den inte tidigare hade med munskydd i sin "verktygslåda" i kampen mot covid-19 svarar han:
– Nej, att munskydd skulle skydda oss totalt sett det finns det inga signaler om att det gör.
Smittspridning i hemmet
– Vi måste komma ihåg att den stora smittspridningen inte sker i kollektivtrafiken. Den sker på jobbet eller i hemmet. Sedan ska vi hålla koll på kollektivtrafiken, absolut, svarar Anders Tegnell, på en fråga om en eventuellt ökad användning av kollektivtrafiken i och med kallare väder kommer att påverka smittspridningen på något sätt.
På samma tema ställs frågan vad Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar med att "organisera bort trängseln".
– Nu måste vi gå tillbaka när vi bygger upp vårt samhälle i framtiden. Är det verkligen värt att ha så mycket trängsel i kollektivtrafiken som vi haft?, svarar Anders Tegnell.
– Att skapa möjligheter att ta sig till och från jobbet utan kollektivtrafik kan ju vara en sådan sak, att bygga kollektivtrafiken på andra sätt så det inte blir lika mycket trängsel. Jag tror att många aktörer behöver ha med sig det tänket i framtiden: Hur bygger vi ett samhälle där det är lite lättare att hålla avstånd än vad det är i dag på många ställen, fortsätter han.
Följer andra restriktioner bättre
TT: Johan Carlson har sagt att det kan vara aktuellt att införa nya åtgärder, och så pekar du på munskydd som en av dem i speciella situationer, att det kan ha ett signalvärde. Vad menar du med det?
– Om vi har ett utbrott lokalt att verkligen sprida information om att nu har vi ett utbrott i den här bygden eller arbetsplatsen. Och att alla går runt med munskydd gör väl att man följer även andra restriktioner bättre än man skulle ha gjort annars, speciellt om man har det under en kortare period, säger Anders Tegnell.
TT: Om ni nu inför det här, vad beror det på?
– Det har varit mycket diskussioner om munskydd och vi vill vara tydliga med när vi ser att munskydd möjligen skulle kunna ha en roll i det systemet vi har lagt upp i Sverige.
Den svenska strategin
Under presskonferensen svarade Anders Tegnell även på frågan om den svenska strategin gör att Sverige står bättre rustat inför hösten jämfört med andra länder som infört mer omfattande restriktioner i samhället.
– En långsiktig strategi som den svenska kan få ner smittspridningen på ett väldigt dramatiskt sätt. Det tar möjligtvis lite längre tid innan den nedgången syns ordentligt. Men det fungerar även med den modellen vi valt i Sverige, som ju är en slags "lockdown" också fast den bygger väldigt mycket mer på frivilliga åtaganden, säger han.
– Vi hoppas såklart att den här modellen, eftersom den är så hållbar som den är, ska hjälpa oss igenom hösten på ett lite enklare sätt än andra modeller kanske gör, fortsätter han.
(TT)