loading




Foto: Jill Wellington
Foto: Jill Wellington
Livsstil

Ta fram det goda hjärtat du hade som barn

Tatiana Denning

Att se inåt och förbättra mina karaktärsegenskaper har gjort mitt hjärta lättare och minskat mina svårigheter.

”Det outforskade livet är inte värt att leva” – Sokrates

Barnets rena hjärta

När jag var liten var jag ganska blyg och reserverad och föredrog att vara i bakgrunden och observera. Jag hade kompisar och var lika nöjd och glad oavsett om jag gjorde läxor, låg och läste eller gjorde andra saker.

Om någon var dum emot mig så grubblade jag inte över det och kunde lätt släppa saker. Jag var inte dum tillbaka och hyste aldrig agg mot någon. Det fanns inte ens i min värld.

Jag lyssnade på mina föräldrar och lärare och följde regler. Jag hade omtanke om andra och var hjälpsam. Jag trodde alla om gott även om de inte alltid var så snälla på ytan. Jag kunde skilja på rätt och fel och det var enkelt och naturligt att göra rätt.

Livet var enkelt och okomplicerat.

Att växa upp

Allteftersom jag blev äldre så växte också min själviskhet. Önskan att ha roligt och göra vad jag ville fick företräde framför att vara hjälpsam och göra det rätta. Resultatet blev att jag ibland gjorde saker som jag senare ångrat.

När jag jämförde med andra tyckte jag inte att det var så illa. Jag försökte ju fortfarande vara snäll och hjälpsam. Men min standard för hur jag skulle uppföra mig var inte alls vad den en gång varit.

Jag fick ofta höra att jag behövde tuffa till mig, inte låta andra köra över mig och stå upp för mig själv så jag inte blev utnyttjad. Jag började tro på det här, och om någon var orättvis eller dum mot mig lät jag det inte vara utan gav tillbaka. Samtidigt som min tolerans minskade ökade min konkurrenslust och avundsjukan växte. Jag blev lätt irriterad och hade dåliga tankar om andra även om det bara handlade om småsaker. Det här smög sig på utan att jag märkte det.

Själviskhet

Allteftersom min själviskhet blev starkare blev tålamodet och medkänslan sämre. Ändå trodde jag fortfarande att jag uppförde mig bättre än andra. Jag såg ofta ner på andra och rättfärdigade på så sätt mitt eget dåliga beteende.

Mycket var djupt begravet. En del själviska uttryck som önskan att visa upp sig och rädslan för vad andra tyckte om mig blev ganska starka. Då förstod jag inte att de här tankarna och beteendet överskuggade mitt sanna jag som egentligen var snällt och omtänksamt.

Jag började sova sämre och fick ingen ro i sinnet. Livet var inte längre enkelt och rättframt som det var när jag var barn. Jag kände mig obehaglig till mods och var inte tillfreds med mig själv på djupet.

Svårigheter som fick mig att förstå vad jag behövde ändra på dök upp. Jag förändrade mig lite, det blev bättre och jag blev återigen nöjd med mig själv och sänkte ribban igen.

Att lära sig granska sitt hjärta och sinne

Idag har jag förändrat mig och lärt mig att använda hjärtat, börjat återvända till det enkla och rena sinnestillståndet jag hade som barn. Det är qigong-metoden Falun Dafa, eller Falun Gong, jag har att tacka för den här, på alla sätt, positiva utvecklingen.

Falun Dafa är en övning för både kropp och själ, där man samtidigt förbättrar sin hälsa, sina tankar och sätt att se på saker och ting. Metoden lärdes först ut i Kina av Mästare Li Hongzhi, och utövas nu av människor över hela världen. Förutom några enkla övningar bör man följa principerna sanning (Zhen), medkänsla (Shan) och tålamod (Ren), och fokusera på att förbättra sitt hjärta, sin moral och karaktär.

Jag har förstått att det är viktigare att iaktta sig själv och vad som finns inom mig, istället för att leta efter fel och brister hos andra. Det är inte lätt och gör ont ibland. Jag har upptäckt själviska sidor hos mig själv som jag inte visste att jag hade. Mycket av det jag irriterade mig på och såg hos andra fanns i själva verket hos mig.

Förbättra sig på riktigt

För att verkligen bli bättre måste vi upptäcka och erkänna de saker som vi oftast försöker dölja, även för oss själva. Det är enda vägen att nå en riktig förändring.

Nu förstår jag hur viktigt det är att se vad som verkligen är rätt och fel istället för att bara jämföra mig med andra. Att se vem jag är och vem jag vill vara, är en del i den processen. Det har hjälpt mig att ändra på mitt hjärta. Allteftersom jag förbättrat mig har mina relationer också blivit bättre och jag känner mig lättare till sinnes. Jag har blivit lugnare och mina bekymmer har minskat sedan jag blev mindre självisk.

Jag har också lärt mig att följa livets naturliga flöde och vad det för med sig, istället för att försöka gå emot och tvinga saker att bli som jag vill att det ska vara. 

”Forntida folk insåg att allt liv följer universums rytm. Den vise internaliserar den rytmen, harmoniserar med det ’som omger allt’ och anpassar det han gör till livets flöde, Dao”, skriver psykiatrikern Abigail Brenner i Psychology Today.

Bättre hälsa

Det sker inte bara en inre förändring när man börjar ändra sig till det bättre. Det sägs att det som finns på insidan också visar sig på utsidan. Därför har hjärtat och sinnet stor påverkan på hälsan.

Sedan jag började med Falun Dafa har jag upplevt många oväntade hälsoförbättringar. Jag fick till exempel diagnosen skolios i tonåren och ryggsmärtan blev en oundviklig del av livet. Men sedan jag börjat studera Falun Dafa och göra övningarna regelbundet insåg jag en dag att ryggen inte gjorde ont längre. Jag har även haft problem med gallblåsan och hormonella problem tidigare, men nu sover jag gott och har all energi jag behöver för att orka med en hel dag, vilket jag inte gjorde förut.

Det finns många berättelser om fantastiska hälsoförbättringar som utövare har upplevt.

Hur gör man?

Så hur ska man göra för att granska sitt hjärta och sitt inre?

Pastor Yme Woensdregt tar upp fem råd som Ignatius av Loyola (spanskt helgon inom den Romersk-katolska kyrkan) gav för självgranskning och har omvandlat dem till mer världsliga ord:

1. Bli medveten om att vi lever i ett enormt universum där vi inte är ensamma. Ett universum vi delar med andra människor, varelser och krafter som vi inte kan se eller förstå.
2. Bli medveten om att våra handlingar och ord bestäms av vår uppväxt, kultur och ursprung, och att de påverkar andra människor och hela vår omvärld.
3. Gå igenom dagen. Kom ihåg särskilda stunder och vad du kände då.
4. Reflektera över vad du gjorde, sade eller tänkte. Blev du mer som den du vill vara eller gick du tillbaka till den du brukade vara?
5. Se fram emot morgondagen. Hur ska du fortsätta vara en kraft för det goda i din värld? Var specifik och avsluta med en tyst reflektion. 

För min del så tittar jag inåt på mina tankar och känslor för att se vad jag behöver ändra på varje gång jag får problem eller stöter på svårigheter.

När jag håller hårt fast vid något, eller vill att något ska gynna mig och inte vill släppa gamla invanda tankebanor och mönster kan det vara svårt att upptäcka vad jag behöver ändra på. Men om jag är fast besluten och blir medveten om mina känslor och bakomliggande motiv kan jag få syn på min själviskhet och vad jag håller fast vid och rätta till det.

Livet är inte lätt för någon. Svårigheter och prövningar är oundvikliga, ibland är de små och ibland stora. Ibland kommer många på en gång som ett oväder som drar fram. Men när jag håller ut och ser svårigheterna som möjligheter, en chans att göra det rätta även när det är smärtsamt och svårt att göra, så mår jag bättre.

Som Carl Jung sade: "Din vision kommer att bli tydlig först när du kan se in i ditt eget hjärta. Den som tittar utanför, drömmer; den som tittar inuti, vaknar.”

Jag har fortfarande mycket kvar att förbättra. Och det är de som står mig närmast som är till störst hjälp med att tydliggöra och avslöja min karaktär, och de ger mig också de svåraste utmaningarna. De utmaningarna och självinsikterna leder till verklig förbättring av mig som människa.

Genom att följa principerna sanning, medkänsla och tålamod så märker jag att jag blir tålmodig och vänlig, ser till andras bästa och gör det rätta utan att behöva tänka på det.

Det vackra i det svåra är, att för varje lager jag skalar av så kommer jag ett steg närmare det rena och enkla som jag en gång var. Och när mina egenintressen löses upp mer och mer kommer mitt sanna, ursprungliga jag att gradvis träda fram – ett tillstånd med ett hjärta lika rent och gott som ett barn.

Tatiana Denning, DO, är familjeläkare som fokuserar på förebyggande hälsa. Hon tror på att ge sina patienter den kunskap och färdigheter som krävs för att upprätthålla och förbättra sin egen hälsa.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading




Foto: Jill Wellington
Foto: Jill Wellington
Livsstil

Ta fram det goda hjärtat du hade som barn

Tatiana Denning

Att se inåt och förbättra mina karaktärsegenskaper har gjort mitt hjärta lättare och minskat mina svårigheter.

”Det outforskade livet är inte värt att leva” – Sokrates

Barnets rena hjärta

När jag var liten var jag ganska blyg och reserverad och föredrog att vara i bakgrunden och observera. Jag hade kompisar och var lika nöjd och glad oavsett om jag gjorde läxor, låg och läste eller gjorde andra saker.

Om någon var dum emot mig så grubblade jag inte över det och kunde lätt släppa saker. Jag var inte dum tillbaka och hyste aldrig agg mot någon. Det fanns inte ens i min värld.

Jag lyssnade på mina föräldrar och lärare och följde regler. Jag hade omtanke om andra och var hjälpsam. Jag trodde alla om gott även om de inte alltid var så snälla på ytan. Jag kunde skilja på rätt och fel och det var enkelt och naturligt att göra rätt.

Livet var enkelt och okomplicerat.

Att växa upp

Allteftersom jag blev äldre så växte också min själviskhet. Önskan att ha roligt och göra vad jag ville fick företräde framför att vara hjälpsam och göra det rätta. Resultatet blev att jag ibland gjorde saker som jag senare ångrat.

När jag jämförde med andra tyckte jag inte att det var så illa. Jag försökte ju fortfarande vara snäll och hjälpsam. Men min standard för hur jag skulle uppföra mig var inte alls vad den en gång varit.

Jag fick ofta höra att jag behövde tuffa till mig, inte låta andra köra över mig och stå upp för mig själv så jag inte blev utnyttjad. Jag började tro på det här, och om någon var orättvis eller dum mot mig lät jag det inte vara utan gav tillbaka. Samtidigt som min tolerans minskade ökade min konkurrenslust och avundsjukan växte. Jag blev lätt irriterad och hade dåliga tankar om andra även om det bara handlade om småsaker. Det här smög sig på utan att jag märkte det.

Själviskhet

Allteftersom min själviskhet blev starkare blev tålamodet och medkänslan sämre. Ändå trodde jag fortfarande att jag uppförde mig bättre än andra. Jag såg ofta ner på andra och rättfärdigade på så sätt mitt eget dåliga beteende.

Mycket var djupt begravet. En del själviska uttryck som önskan att visa upp sig och rädslan för vad andra tyckte om mig blev ganska starka. Då förstod jag inte att de här tankarna och beteendet överskuggade mitt sanna jag som egentligen var snällt och omtänksamt.

Jag började sova sämre och fick ingen ro i sinnet. Livet var inte längre enkelt och rättframt som det var när jag var barn. Jag kände mig obehaglig till mods och var inte tillfreds med mig själv på djupet.

Svårigheter som fick mig att förstå vad jag behövde ändra på dök upp. Jag förändrade mig lite, det blev bättre och jag blev återigen nöjd med mig själv och sänkte ribban igen.

Att lära sig granska sitt hjärta och sinne

Idag har jag förändrat mig och lärt mig att använda hjärtat, börjat återvända till det enkla och rena sinnestillståndet jag hade som barn. Det är qigong-metoden Falun Dafa, eller Falun Gong, jag har att tacka för den här, på alla sätt, positiva utvecklingen.

Falun Dafa är en övning för både kropp och själ, där man samtidigt förbättrar sin hälsa, sina tankar och sätt att se på saker och ting. Metoden lärdes först ut i Kina av Mästare Li Hongzhi, och utövas nu av människor över hela världen. Förutom några enkla övningar bör man följa principerna sanning (Zhen), medkänsla (Shan) och tålamod (Ren), och fokusera på att förbättra sitt hjärta, sin moral och karaktär.

Jag har förstått att det är viktigare att iaktta sig själv och vad som finns inom mig, istället för att leta efter fel och brister hos andra. Det är inte lätt och gör ont ibland. Jag har upptäckt själviska sidor hos mig själv som jag inte visste att jag hade. Mycket av det jag irriterade mig på och såg hos andra fanns i själva verket hos mig.

Förbättra sig på riktigt

För att verkligen bli bättre måste vi upptäcka och erkänna de saker som vi oftast försöker dölja, även för oss själva. Det är enda vägen att nå en riktig förändring.

Nu förstår jag hur viktigt det är att se vad som verkligen är rätt och fel istället för att bara jämföra mig med andra. Att se vem jag är och vem jag vill vara, är en del i den processen. Det har hjälpt mig att ändra på mitt hjärta. Allteftersom jag förbättrat mig har mina relationer också blivit bättre och jag känner mig lättare till sinnes. Jag har blivit lugnare och mina bekymmer har minskat sedan jag blev mindre självisk.

Jag har också lärt mig att följa livets naturliga flöde och vad det för med sig, istället för att försöka gå emot och tvinga saker att bli som jag vill att det ska vara. 

”Forntida folk insåg att allt liv följer universums rytm. Den vise internaliserar den rytmen, harmoniserar med det ’som omger allt’ och anpassar det han gör till livets flöde, Dao”, skriver psykiatrikern Abigail Brenner i Psychology Today.

Bättre hälsa

Det sker inte bara en inre förändring när man börjar ändra sig till det bättre. Det sägs att det som finns på insidan också visar sig på utsidan. Därför har hjärtat och sinnet stor påverkan på hälsan.

Sedan jag började med Falun Dafa har jag upplevt många oväntade hälsoförbättringar. Jag fick till exempel diagnosen skolios i tonåren och ryggsmärtan blev en oundviklig del av livet. Men sedan jag börjat studera Falun Dafa och göra övningarna regelbundet insåg jag en dag att ryggen inte gjorde ont längre. Jag har även haft problem med gallblåsan och hormonella problem tidigare, men nu sover jag gott och har all energi jag behöver för att orka med en hel dag, vilket jag inte gjorde förut.

Det finns många berättelser om fantastiska hälsoförbättringar som utövare har upplevt.

Hur gör man?

Så hur ska man göra för att granska sitt hjärta och sitt inre?

Pastor Yme Woensdregt tar upp fem råd som Ignatius av Loyola (spanskt helgon inom den Romersk-katolska kyrkan) gav för självgranskning och har omvandlat dem till mer världsliga ord:

1. Bli medveten om att vi lever i ett enormt universum där vi inte är ensamma. Ett universum vi delar med andra människor, varelser och krafter som vi inte kan se eller förstå.
2. Bli medveten om att våra handlingar och ord bestäms av vår uppväxt, kultur och ursprung, och att de påverkar andra människor och hela vår omvärld.
3. Gå igenom dagen. Kom ihåg särskilda stunder och vad du kände då.
4. Reflektera över vad du gjorde, sade eller tänkte. Blev du mer som den du vill vara eller gick du tillbaka till den du brukade vara?
5. Se fram emot morgondagen. Hur ska du fortsätta vara en kraft för det goda i din värld? Var specifik och avsluta med en tyst reflektion. 

För min del så tittar jag inåt på mina tankar och känslor för att se vad jag behöver ändra på varje gång jag får problem eller stöter på svårigheter.

När jag håller hårt fast vid något, eller vill att något ska gynna mig och inte vill släppa gamla invanda tankebanor och mönster kan det vara svårt att upptäcka vad jag behöver ändra på. Men om jag är fast besluten och blir medveten om mina känslor och bakomliggande motiv kan jag få syn på min själviskhet och vad jag håller fast vid och rätta till det.

Livet är inte lätt för någon. Svårigheter och prövningar är oundvikliga, ibland är de små och ibland stora. Ibland kommer många på en gång som ett oväder som drar fram. Men när jag håller ut och ser svårigheterna som möjligheter, en chans att göra det rätta även när det är smärtsamt och svårt att göra, så mår jag bättre.

Som Carl Jung sade: "Din vision kommer att bli tydlig först när du kan se in i ditt eget hjärta. Den som tittar utanför, drömmer; den som tittar inuti, vaknar.”

Jag har fortfarande mycket kvar att förbättra. Och det är de som står mig närmast som är till störst hjälp med att tydliggöra och avslöja min karaktär, och de ger mig också de svåraste utmaningarna. De utmaningarna och självinsikterna leder till verklig förbättring av mig som människa.

Genom att följa principerna sanning, medkänsla och tålamod så märker jag att jag blir tålmodig och vänlig, ser till andras bästa och gör det rätta utan att behöva tänka på det.

Det vackra i det svåra är, att för varje lager jag skalar av så kommer jag ett steg närmare det rena och enkla som jag en gång var. Och när mina egenintressen löses upp mer och mer kommer mitt sanna, ursprungliga jag att gradvis träda fram – ett tillstånd med ett hjärta lika rent och gott som ett barn.

Tatiana Denning, DO, är familjeläkare som fokuserar på förebyggande hälsa. Hon tror på att ge sina patienter den kunskap och färdigheter som krävs för att upprätthålla och förbättra sin egen hälsa.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024