Sydafrikansk variant av coronaviruset drabbar vaccinerade mer än ovaccinerade

En kvinna vaccineras i Paris den 23 april 2021. Foto: Ludovic Marin/AFP via Getty Images


En sydafrikansk variant av coronaviruset som orsakar covid-19 påverkar personer som vaccinerats med Pfizers vaccin mer än personer som inte vaccinerats. Det är resultatet av en studie från Tel Aviv-universitetet.

Studien, som inte referentgranskats än, indikerar att virusvarianten som kallas B.1.351 återfanns åtta gånger så ofta hos personer som var vaccinerade än hos de som var ovaccinerade (5,4 procent jämfört med 0,7 procent). Ett av Israels främsta vårdföretag, Clalit Health Service, var med och utförde studien.

– Vi fann en oproportionerligt högre förekomst av den sydafrikanska varianten bland personer som vaccinerats med en andra dos, jämfört med den ovaccinerade gruppen, sade Adi Stern på Tel Aviv-universitetet till Times of Israel.

– Det här innebär att den sydafrikanska varianten i någon mån klarar att bryta igenom skyddet som vaccinet ger.

Studien undersökte 400 personer som fått minst en spruta av Pfizer/BioNTech-vaccinet och som infekterats av den aktuella covid-19-varianten, och jämförde dem med samma antal personer som infekterats och som inte var vaccinerade. 

– Det här är den första studien i världen baserad på data från den verkliga världen som visar att vaccinet är mindre effektivt mot den sydafrikanska varianten, jämfört med både det ursprungliga viruset och den brittiska varianten, säger professor Ran Balicer, forskningschef på Clalit, enligt flera medierapporter.

Överraskad

Adi Stern säger till Times of Israel att han är överraskad av studiens resultat. 

– Baserat på mönster från allmänheten hade vi förväntat oss bara ett fall av den sydafrikanska varianten, men vi fann åtta. Det här blev jag naturligtvis inte glad över, säger han.

– Även om den sydafrikanska varianten bryter igenom vaccinskyddet så har den inte spritts i någon större omfattning hos allmänheten. De här preliminära resultaten kräver ytterligare noggrann bevakning av hur den här varianten sprids i Israel, vilket betonar behovet av epidemiologisk övervakning och systematisk sekvensering så att den sydafrikanska variantens ytterligare spridning i Israel kan begränsas.

Den sydafrikanska varianten har utgjort mindre än en procent av alla covid-19-fall i Israel, enligt studien.

"Det här innebär att Pfizer-BioNTech-vaccinet, trots att det ger ett mycket gott skydd, troligen inte ger samma nivå av skydd mot den sydafrikanska (B.1.351) varianten av coronaviruset", står det i studien.

Israel har infört ett så kallat vaccinpass-system som ger privilegier till personer som vaccinerats, något som ovaccinerade inte får. Den här sortens system har kritiserats av medborgarrättsgrupper, som menar att de utgör en inskränkning av människors rättigheter, inklusive den personliga integriteten, och att det skapar ett klassamhälle med vaccinerade och ovaccinerade.

Epoch Times har sökt Pfizer för en kommentar.

CDC: Vaccinet är effektivt

Samtidigt rapporterar den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, att 5 800 amerikaner som fått båda doserna av vaccinet från endera Pfizer eller Moderna, eller den enda sprutan av Johnson & Johnson-vaccinet ändå har smittats av viruset. Den här siffran kommer från den 13 april.

Av dessa 5 800 så kallade genombrottsfallen krävde nästan 400 sjukhusvård, och 74 har dött. Drygt 40 procent av fallen var personer på 60 år eller äldre, och 65 procent av dem var kvinnor.

CDC skriver i ett uttalande: "Covid-19-vacciner är effektiva, och är ett viktigt verktyg för att få pandemin under kontroll. Alla tillgängliga vaccin har visat sig effektiva för att förhindra allvarlig sjukdom, sjukhusinläggning och död. Emellertid, precis som med andra vaccin, så förväntar vi oss tusentals genombrottsfall, fastän vaccinet fungerar som förväntat."

Enligt amerikanska läkemedelsmyndigheters data uppvisar Pfizers vaccin 95 procent effektivitet när det gäller att förhindra covid-19-infektion. Modernas virus har i kliniska försök visat en effektivitet på 94,1 procent, medan Johnson & Johnson-vaccinet hade en effektivitet på 66,9 procent. Skillnaden för Johnson & Johnsons vaccin är att testet gjordes efter att varianter av viruset hade börjat cirkulera. Siffrorna bygger på resultat från personer som fått vaccinet, två veckor efter att de vaccinerats.

Andelen genombrottsfall beror på flera olika faktorer, som vaccinets effektivitet, mängden virus som cirkulerar och hur lång tid det gått sedan man vaccinerades, enligt Natalie Dean, docent i biostatistik vid University of Florida.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.