loading



En koalition av 180 organisationer som representerar tibetaner, mongoler, uigurer, Hongkongbor och taiwaneser kräver en bojkott av OS i Kina. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images
En koalition av 180 organisationer som representerar tibetaner, mongoler, uigurer, Hongkongbor och taiwaneser kräver en bojkott av OS i Kina. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images
Inrikes

Svenska röster manar till bojkott och protest

Malin Nordstrand

De olympiska spelen ska återigen hållas i Kina, trots larm om folkmord, organstöld och total brist på mänskliga rättigheter. IOK hävdar politisk neutralitet, men svenska röster manar både till bojkott och protest.  

– Det är oerhört problematiskt att Kina blev tilldelat OS, säger den svenske EU-parlamentarikern David Lega (KD), som är starkt engagerad i mänskliga rättigheter. 

David Lega har själv tävlat i Paralympics i sin ungdom, och tycker att det är svårt att uppmana idrottarna att bojkotta spelen. Han vet hur de kämpat under många år för att delta. 

Istället borde blicken riktas mot Internationella olympiska kommittén, IOK.

– De som bör kritiseras är de som har godkänt att olympiska spel får hållas i länder som agerar som Kina gör just nu, säger han.

Situationen i Kina går bortom alla gränser för vad som kan anses acceptabelt för en arrangör av ett olympiskt spel.

– Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén

 IOK har en mängd klausuler som rör värdlandet, såsom ekonomi, hållbarhet och miljö. Att det däremot saknas för mänskliga rättigheter måste åtgärdas menar Lega.  

– Olympiska kommittén bör etablera mänskliga rättigheters- och demokratiklausuler för att OS ska kunna behålla sin legitimitet som en seriös tävling.

Risk för "sports-washing"

Amnesty Sverige bekräftar att människorättssituationen i Kina är oerhört allvarlig och har förvärrats ytterligare de senaste åren. 

Maja Åberg, sakkunnig gällande Kina på Amnesty Sverige, anser att det är problematiskt att sportarrangörer väljer värdländer som bryter mot mänskliga rättigheter. 

– Att arrangera ett stort sportevenmang i ett land där det samtidigt pågår grava människorättskränkningar gör att risken för “sports-washing” blir uppenbar, det vill säga att landet i fråga försöker rikta strålkastarljuset mot sportsliga firanden istället för de pågående övergreppen, säger hon till svenska Epoch Times.

Amnesty uttalar sig dock inte om bojkotter, då det ligger utanför deras mandat.

– Men vi följer frågan noga och ser att flera länder diskuterar bojkott, säger Maja Åberg och tillägger: 

– Om en stor grupp länder väljer att bojkotta kommer det att ställa spelen i nytt ljus och blir också en stark signal till staten Kina om att världen vill se ett stopp för de allvarliga och utbredda människorättskränkningarna som sker i Kina.

Bojkott nödvändig

Enligt Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén, är en bojkott nödvändig. 

– Situationen i Kina går bortom alla gränser för vad som kan anses acceptabelt för en arrangör av ett olympiskt spel, säger han. 

Han syftar på vad många betraktar som ett folkmord i Xinjiang, där upp till två miljoner uigurer sitter fängslade i interneringsläger. Åtskilliga rapporter talar om allt från tvångsarbete, sterilisering och tvångsaborter, till sexuella övergrepp och tortyr. 

– Tillåter man det här kan man lika gärna sluta låtsas att det finns någon olympisk anda, eller att man bryr sig om människorättsfrågor över huvud taget, säger han.

Svenska Tibetkommittén är en av 180 organisationer som i februari uppmanade världens regeringar att bojkotta vinter-OS i Peking.

Idrottsminister Amanda Lind har inte svarat på frågan om bojkott. Men i ett uttalande, i samband med ett öppet brev i februari från EU:s idrottsministrar till kommissionär Mariya Gabriel gällande mänskliga rättigheter inom idrotten, sade hon:

– Idrottsrörelsen är en viktig del i vårt samhälle och jag förväntar mig att respekt för mänskliga rättigheter ska ha en självklar plats både i idrottsverksamheten och i beslut om värdskap för stora idrottsevenemang. 

Värre än någonsin

Mattias Björnerstedt säger att situationen i Tibet är värre än någonsin. 

– Parallellt med regimens försök att krossa uigurernas identitet, försöker man även krossa tibetanernas sista sammanhållning. Familjer splittras och minsta tecken till protest straffas hårt av regimen. 

Han nämner också de statligt sanktionerade organstölderna på samvetsfångar, där enligt rapporter offren främst är utövare av qigong-metoden Falun Gong.

– Att inte de storskaliga organstölderna utreds i större omfattning och inte tas upp mera centralt av regeringar och EU är ofattbart. 

Redan inför OS i Peking 2008 var protesterna högljudda. 

IOK hävdade då att man ställde motkrav till regimen och att de olympiska spelen skulle innebära ett tryck på Kina att förbättra sin image. 

– Men facit visar tvärtom. Så det faktum att man återigen tilldelar Kina OS är ett hån mot hela människorättsrörelsen, säger Mattias Björnerstedt.

IOK uppmanas flytta spelen

I höstas uppmanade organisationerna IOK att flytta spelen från Kina.

IOK:s ordförande Thomas Bach säger dock att IOK, enligt OS stadgar, förhåller sig politiskt neutrala. 

Men under ett av kommitténs möten i mars sade han att IOK tar hänsyn till rättighetsfrågan, dock bara när den direkt berör de olympiska spelen.

”Vi tar mycket allvarligt på detta inom IOK:s ansvarsområde, det vill säga, med allt som är kopplat till de olympiska spelen. Mänskliga rättigheter och arbetsrättigheter med mera är och kommer att vara en del av värdavtalet. Och vi arbetar mycket nära organisationskommittén med detta.”   

Thomas Bach har även påtalat faran med bojkotter.

”En bojkott straffar bara idrottarna i det bojkottade landet och berövar dess folk att dela sin olympiska grupps framgång, stolthet och glädje”, sade han i ett tal i Lausanne i juli.

Svenska truppen ska åka

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, är fast beslutna att åka med en trupp till vinter-OS i Kina.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, säger att de ingår i ett internationellt sammanhang och har åtagit sig att vara med på de olympiska spel som serveras.

Han menar att IOK:s urval av arrangör är en komplex process. Frågor som rör landets politik finns alltid med, men ligger inte högst upp på agendan, där andra förutsättningar kan väga tyngre.

Samtidigt tycker han att IOK:s val av värdland kan vara problematiskt. 

– Jag kan inte säga att Kina utifrån dagens läge avseende mänskliga rättigheter är ett önskeland att lägga OS i.

Fria att framföra åsikter

Han inser att regimen kan utnyttja tillfället till propaganda, men menar att spelen också ger ett kommunikationsfönster för att belysa oegentligheter.

– Det finns många och stora möjligheter att framföra budskap om man vill det, säger han och tillägger att idrottarna självklart är fria att uttrycka sina personliga åsikter.

Men på prispallen och tävlingsplanen får man inte ge uttryck för politiska åsikter, enligt IOK:s regler.

SOK har ett samarbete med Civil Rights Defenders och UD, som informerar idrottarna om människorättssituationen i det land kommande OS ska gå i. 

– Vi tycker det är viktigt att våra, ofta ganska unga aktiva, har en bild av vart de ska och vilka förutsättningar det är där, säger Peter Reinebo. 

Viktigt verktyg 

– Jag vet att att aspekten mänskliga rättigheter och yttrandefrihet har uppgraderats under de senaste åren, och jag tror att den kommer att uppgraderas ännu mer.

Samtidigt talar han varmt om spelens positiva aspekter.

– Vi ser idrott och OS som ett sätt att knyta band och få kommunikation med människor och kulturer, så det är mycket viktiga verktyg och en otroligt stark symbolik i det, säger han.

Manyan Ng, Kinaexpert och styrelseledamot i International Society for Human Rights, håller med om att de olympiska spelens syfte, att främja vänskap och förståelse mellan folk, är en bra sak.

Men vad gäller Kina under kommunistpartiets styre är allt direkt kopplat till statens intressen.

– Tyvärr kommer regimen garanterat utnyttja olympiaden som propagandamedel för att främja nationalismen och skönmåla Kinas bild inför världen, säger han.

Media stort ansvar

Här är det viktigt att omvärlden inte accepterar propagandaspelet, menar David Lega.

Han uppmanar alla TV-kanaler att inte sända sådant som används i propagandasyfte, såsom invignings- och avslutningsceremonier, eller vackra natur- och miljöbilder som visas i inslag under tävlingarna.   

– Här bör man istället visa fakta, statistik och delar av dokumentärer från Xinjiang, Hongkong och andra platser för att visa vad som faktiskt pågår, säger han.

Vidare poängterar han att det är stor skillnad på att arrangera en tävling och att delta i en tävling – att det inte handlar om att utesluta Kinas idrottare.

– Det är viktigt att kinesiska idrottare fortsatt får delta i olympiska spel. För det är när de ser andra delar av världen som de tar hem detta och börjar prata om hur andra länder fungerar.

– Men vi bör inte fortsättningsvis tillåta att diktaturer som Kina och andra liknande länder får arrangera mästerskap, säger han.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu! 

 

De olympiska spelen

Historia: De tidigast dokumenterade olympiska spelen hölls 776 f.Kr. i det antika Greklands Olympia. De hölls fram till 394 e.Kr. då de förbjöds. De moderna olympiska spelen grundades 1894 av Pierre de Coubertin, fransk baron och filosof, med syfte att göra världen bättre med hjälp av idrott. Dessa hölls första gången 1896 i Aten.

Värdstad: OS firas vart fjärde år. OS-kommitténs delegater röstar fram vilken stad som får arrangera spelen.

Värderingar: De olympiska värderingarna är: strävan efter excellens, respekt och vänskap.

De olympiska ringarna: Symbolen togs fram 1914, och består av fem sammanflätade ringar som symboliserar världsdelarna.

Paralympics: De första spelen för handikappade arrangerades 1960.

Bojkotter: OS har bojkottats i mindre skala flera gånger, men aldrig unisont. Mest känt är spelen i Moskva där omkring 40 länder bojkottade på grund av Sovjetunionens invasion i Afghanistan. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading



En koalition av 180 organisationer som representerar tibetaner, mongoler, uigurer, Hongkongbor och taiwaneser kräver en bojkott av OS i Kina. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images
En koalition av 180 organisationer som representerar tibetaner, mongoler, uigurer, Hongkongbor och taiwaneser kräver en bojkott av OS i Kina. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images
Inrikes

Svenska röster manar till bojkott och protest

Malin Nordstrand

De olympiska spelen ska återigen hållas i Kina, trots larm om folkmord, organstöld och total brist på mänskliga rättigheter. IOK hävdar politisk neutralitet, men svenska röster manar både till bojkott och protest.  

– Det är oerhört problematiskt att Kina blev tilldelat OS, säger den svenske EU-parlamentarikern David Lega (KD), som är starkt engagerad i mänskliga rättigheter. 

David Lega har själv tävlat i Paralympics i sin ungdom, och tycker att det är svårt att uppmana idrottarna att bojkotta spelen. Han vet hur de kämpat under många år för att delta. 

Istället borde blicken riktas mot Internationella olympiska kommittén, IOK.

– De som bör kritiseras är de som har godkänt att olympiska spel får hållas i länder som agerar som Kina gör just nu, säger han.

Situationen i Kina går bortom alla gränser för vad som kan anses acceptabelt för en arrangör av ett olympiskt spel.

– Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén

 IOK har en mängd klausuler som rör värdlandet, såsom ekonomi, hållbarhet och miljö. Att det däremot saknas för mänskliga rättigheter måste åtgärdas menar Lega.  

– Olympiska kommittén bör etablera mänskliga rättigheters- och demokratiklausuler för att OS ska kunna behålla sin legitimitet som en seriös tävling.

Risk för "sports-washing"

Amnesty Sverige bekräftar att människorättssituationen i Kina är oerhört allvarlig och har förvärrats ytterligare de senaste åren. 

Maja Åberg, sakkunnig gällande Kina på Amnesty Sverige, anser att det är problematiskt att sportarrangörer väljer värdländer som bryter mot mänskliga rättigheter. 

– Att arrangera ett stort sportevenmang i ett land där det samtidigt pågår grava människorättskränkningar gör att risken för “sports-washing” blir uppenbar, det vill säga att landet i fråga försöker rikta strålkastarljuset mot sportsliga firanden istället för de pågående övergreppen, säger hon till svenska Epoch Times.

Amnesty uttalar sig dock inte om bojkotter, då det ligger utanför deras mandat.

– Men vi följer frågan noga och ser att flera länder diskuterar bojkott, säger Maja Åberg och tillägger: 

– Om en stor grupp länder väljer att bojkotta kommer det att ställa spelen i nytt ljus och blir också en stark signal till staten Kina om att världen vill se ett stopp för de allvarliga och utbredda människorättskränkningarna som sker i Kina.

Bojkott nödvändig

Enligt Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén, är en bojkott nödvändig. 

– Situationen i Kina går bortom alla gränser för vad som kan anses acceptabelt för en arrangör av ett olympiskt spel, säger han. 

Han syftar på vad många betraktar som ett folkmord i Xinjiang, där upp till två miljoner uigurer sitter fängslade i interneringsläger. Åtskilliga rapporter talar om allt från tvångsarbete, sterilisering och tvångsaborter, till sexuella övergrepp och tortyr. 

– Tillåter man det här kan man lika gärna sluta låtsas att det finns någon olympisk anda, eller att man bryr sig om människorättsfrågor över huvud taget, säger han.

Svenska Tibetkommittén är en av 180 organisationer som i februari uppmanade världens regeringar att bojkotta vinter-OS i Peking.

Idrottsminister Amanda Lind har inte svarat på frågan om bojkott. Men i ett uttalande, i samband med ett öppet brev i februari från EU:s idrottsministrar till kommissionär Mariya Gabriel gällande mänskliga rättigheter inom idrotten, sade hon:

– Idrottsrörelsen är en viktig del i vårt samhälle och jag förväntar mig att respekt för mänskliga rättigheter ska ha en självklar plats både i idrottsverksamheten och i beslut om värdskap för stora idrottsevenemang. 

Värre än någonsin

Mattias Björnerstedt säger att situationen i Tibet är värre än någonsin. 

– Parallellt med regimens försök att krossa uigurernas identitet, försöker man även krossa tibetanernas sista sammanhållning. Familjer splittras och minsta tecken till protest straffas hårt av regimen. 

Han nämner också de statligt sanktionerade organstölderna på samvetsfångar, där enligt rapporter offren främst är utövare av qigong-metoden Falun Gong.

– Att inte de storskaliga organstölderna utreds i större omfattning och inte tas upp mera centralt av regeringar och EU är ofattbart. 

Redan inför OS i Peking 2008 var protesterna högljudda. 

IOK hävdade då att man ställde motkrav till regimen och att de olympiska spelen skulle innebära ett tryck på Kina att förbättra sin image. 

– Men facit visar tvärtom. Så det faktum att man återigen tilldelar Kina OS är ett hån mot hela människorättsrörelsen, säger Mattias Björnerstedt.

IOK uppmanas flytta spelen

I höstas uppmanade organisationerna IOK att flytta spelen från Kina.

IOK:s ordförande Thomas Bach säger dock att IOK, enligt OS stadgar, förhåller sig politiskt neutrala. 

Men under ett av kommitténs möten i mars sade han att IOK tar hänsyn till rättighetsfrågan, dock bara när den direkt berör de olympiska spelen.

”Vi tar mycket allvarligt på detta inom IOK:s ansvarsområde, det vill säga, med allt som är kopplat till de olympiska spelen. Mänskliga rättigheter och arbetsrättigheter med mera är och kommer att vara en del av värdavtalet. Och vi arbetar mycket nära organisationskommittén med detta.”   

Thomas Bach har även påtalat faran med bojkotter.

”En bojkott straffar bara idrottarna i det bojkottade landet och berövar dess folk att dela sin olympiska grupps framgång, stolthet och glädje”, sade han i ett tal i Lausanne i juli.

Svenska truppen ska åka

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, är fast beslutna att åka med en trupp till vinter-OS i Kina.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, säger att de ingår i ett internationellt sammanhang och har åtagit sig att vara med på de olympiska spel som serveras.

Han menar att IOK:s urval av arrangör är en komplex process. Frågor som rör landets politik finns alltid med, men ligger inte högst upp på agendan, där andra förutsättningar kan väga tyngre.

Samtidigt tycker han att IOK:s val av värdland kan vara problematiskt. 

– Jag kan inte säga att Kina utifrån dagens läge avseende mänskliga rättigheter är ett önskeland att lägga OS i.

Fria att framföra åsikter

Han inser att regimen kan utnyttja tillfället till propaganda, men menar att spelen också ger ett kommunikationsfönster för att belysa oegentligheter.

– Det finns många och stora möjligheter att framföra budskap om man vill det, säger han och tillägger att idrottarna självklart är fria att uttrycka sina personliga åsikter.

Men på prispallen och tävlingsplanen får man inte ge uttryck för politiska åsikter, enligt IOK:s regler.

SOK har ett samarbete med Civil Rights Defenders och UD, som informerar idrottarna om människorättssituationen i det land kommande OS ska gå i. 

– Vi tycker det är viktigt att våra, ofta ganska unga aktiva, har en bild av vart de ska och vilka förutsättningar det är där, säger Peter Reinebo. 

Viktigt verktyg 

– Jag vet att att aspekten mänskliga rättigheter och yttrandefrihet har uppgraderats under de senaste åren, och jag tror att den kommer att uppgraderas ännu mer.

Samtidigt talar han varmt om spelens positiva aspekter.

– Vi ser idrott och OS som ett sätt att knyta band och få kommunikation med människor och kulturer, så det är mycket viktiga verktyg och en otroligt stark symbolik i det, säger han.

Manyan Ng, Kinaexpert och styrelseledamot i International Society for Human Rights, håller med om att de olympiska spelens syfte, att främja vänskap och förståelse mellan folk, är en bra sak.

Men vad gäller Kina under kommunistpartiets styre är allt direkt kopplat till statens intressen.

– Tyvärr kommer regimen garanterat utnyttja olympiaden som propagandamedel för att främja nationalismen och skönmåla Kinas bild inför världen, säger han.

Media stort ansvar

Här är det viktigt att omvärlden inte accepterar propagandaspelet, menar David Lega.

Han uppmanar alla TV-kanaler att inte sända sådant som används i propagandasyfte, såsom invignings- och avslutningsceremonier, eller vackra natur- och miljöbilder som visas i inslag under tävlingarna.   

– Här bör man istället visa fakta, statistik och delar av dokumentärer från Xinjiang, Hongkong och andra platser för att visa vad som faktiskt pågår, säger han.

Vidare poängterar han att det är stor skillnad på att arrangera en tävling och att delta i en tävling – att det inte handlar om att utesluta Kinas idrottare.

– Det är viktigt att kinesiska idrottare fortsatt får delta i olympiska spel. För det är när de ser andra delar av världen som de tar hem detta och börjar prata om hur andra länder fungerar.

– Men vi bör inte fortsättningsvis tillåta att diktaturer som Kina och andra liknande länder får arrangera mästerskap, säger han.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu! 

 

De olympiska spelen

Historia: De tidigast dokumenterade olympiska spelen hölls 776 f.Kr. i det antika Greklands Olympia. De hölls fram till 394 e.Kr. då de förbjöds. De moderna olympiska spelen grundades 1894 av Pierre de Coubertin, fransk baron och filosof, med syfte att göra världen bättre med hjälp av idrott. Dessa hölls första gången 1896 i Aten.

Värdstad: OS firas vart fjärde år. OS-kommitténs delegater röstar fram vilken stad som får arrangera spelen.

Värderingar: De olympiska värderingarna är: strävan efter excellens, respekt och vänskap.

De olympiska ringarna: Symbolen togs fram 1914, och består av fem sammanflätade ringar som symboliserar världsdelarna.

Paralympics: De första spelen för handikappade arrangerades 1960.

Bojkotter: OS har bojkottats i mindre skala flera gånger, men aldrig unisont. Mest känt är spelen i Moskva där omkring 40 länder bojkottade på grund av Sovjetunionens invasion i Afghanistan. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024