Arton svenska nazister som greps av polis vid den norska gränsen, misstänkta för att planera att delta i en demonstration i Kristiansand, utvisas till Sverige. Polisen har beslagtagit knogjärn, pepparsprej och knivar från flera av dem.
– Vi har gripit 19 personer sedan i fredags, 18 av dem är svenskar. Några av dem har släppts, resten kommer att släppas under kvällen. De kommer att utvisas från norskt territorium, men har knappast några andra påföljder att vänta, säger Björge Haugen, operationsledare på polisen i Østfold, till TT.
Nazisterna som skulle delta i demonstrationer greps enligt utlänningslagen, då de misstänktes för att kunna utgöra ett hot mot ordning och säkerhet. De har förhörts under dagen.
Tillstånd saknas
Vid 22.30-tiden på fredagskvällen gjordes de första gripandena. Fyra svenska män stoppades då i Ørje och kort därpå greps två svenska män vid Svinesund.
Enligt Jon Erik Nygård vid polisdistrikt Øst greps de i samband med kontroller vid gränsövergången. Under natten greps sedan fler personer.
Demonstrationen har inte fått tillstånd av polisen. Den skulle ha ägt rum i Østfold, men har på grund av ökad säkerhet flyttat till Kristiansand, enligt NTB.
Polisen i Østfold har hög beredskap i helgen. På lördagen är det Olsok, en nationell flaggdag till åminnelse av Olav den heliges dödsdag. Det är Norges skyddshelgon och en dag som firas av norska nationalister.
Flera högerextrema grupper har ansökt om demonstrationstillstånd men fått avslag.
Expo: Resor vanligare
Enligt Nordiska motståndsrörelsens (NMR) hemsida Nordfront riktar sig demonstrationen mot den så kallade homolobbyn.
– NMR är en organisation med stor våldspotential, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, till TT.
Att svenskar reser till Norge för att delta i demonstrationer är inget ovanligt, enligt Jonathan Leman. Det har blivit allt vanligare under de senaste åren.
– Man är hängiven organisationen. Inom den rasbiologiska miljön finns människor som är väldigt fanatiska i sin övertygelse. Snart har allt gått under - har man den övertygelsen finns ingen tid för att slappa, säger han.
– Den norska delen är så pass mycket mindre, så utan den svenska kan den se ganska futtig ut.
(TT)