Svensk Oscar för bästa foto
Linus Sandgren får sin statyett från Meryl Streep. Foto: Chris Pizzello /AP/TT


Linus Sandgren tilldelas en Oscar för bästa foto i filmen "La la land". "En man som heter Ove" fick däremot inga statyetter.

- När jag hörde mitt namn blev det bara svart, säger Sandgren till TT.

Oscarsgalan har fyllts av skämt och brandtal kring det politiska läget i USA. Debuterande Oscarsvärden Jimmy Kimmel hintade om president Donald Trumps tal om Sverige genom att säga "Linus, jag är ledsen för det som hände i Sverige" efter det att den svenske filmfotografen fått sitt pris.

Sandgren sade i tacktalet att filmen gjordes med "mycket kärlek". Efteråt säger han att han knappt minns när hans namn ropades upp.

- Men nu känns det helt fantastiskt. Det har varit så mycket, så nervöst med tacktal och allt. Det här är en så stor ära, det känns så fantastiskt.

Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, var nominerad i hela 14 kategorier.

Statyetten för bästa icke engelskspråkiga film gick inte till Hannes Holms film om den buttre Ove utan till iranska "The salesman". Regissören Asghar Farhadi bojkottade galan i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud.

I ett uttalande som lästes upp i hans namn sade Farhadi att han gjorde det av solidaritet med dem som omfattats av inreseförbudet, som för tillfället har stoppats i domstol.

Blinkning till Trump

Kimmel satte tonen direkt när den 89:e upplagan av galan drog i gång i Los Angeles.

- Vi diskriminerar inte folk här i Los Angeles för vilket land de kommer ifrån, utan för deras ålder och vikt, skämtade Kimmel, med tydlig blinkning till presidenten.

Innan dess hade Justin Timberlake inlett galan med Max Martins och Shellbacks nominerade låt från filmen "Trolls", och fått alla stjärnorna att dansa.
Låten " "Can't stop the feeling" var nominerad för bästa originalsång, men det priset gick i stället till Justin Hurwitz för "City of stars" i "La la land".

Hannes Holm sade före galan att han var "aningen nervös" men inställd på att ha roligt.

- "Have fun" som alla här upprepar att man ska ha, sade han innan hela gänget bakom Ove-filmen blev upphämtat på lyxhotellet och susade iväg mot galan.

Väl på galan blev Ove-teamet utan pris. Eva von Bahr och Love Larson var nominerade till en Oscar för bästa makeup i Ove-filmen, men fick se sig slagna av teamet bakom sminket i "Suicide Squad".

"Hatar oss"

Skådespelaren Bahar Pars från "En man som heter Ove" tweetade ett grattis till "The salesman". Pars, med medborgarskap både i Iran och i Sverige, kunde själv ha drabbats av Trumps inreseregler men är på plats på filmfesten.

- Det är nog många som inte förstår vad det här med inreseförbudet har gjort med mig och min identitet. Helt plötsligt är jag inte svensk utan en iranier i Sverige, sade hon inför galan.

Guldstatyetter i 24 kategorier delas ut under kvällen. Den första gick till Mahershala Ali för bästa manliga biroll i "Moonlight", ett pris som presenterades av svenska skådespelaren Alicia Vikander som tilldelades en Oscar i fjol. Ali är den förste muslimske skådespelare som tar hem en Oscarsstatyett, skriver nyhetsbyrån AFP.

Viola Davis höll ett tårdrypande tal efter att ha knipit statyetten för bästa kvinnliga biroll för sin roll i "Fences".

Värden Jimmy Kimmel fortsatte under filmfesten, som pågår fram till tidig morgon svensk tid, att spotta ur sig skämt som tydligt handlade om Donald Trump.

- Den här sändningen ses av miljoner amerikaner, och dessutom av 225 länder som nu hatar oss, sade han.

Flera kändisar på galan bar ett blått band från organisationen ALCU, som arbetar mot Trumps inreseförbud.

(TT /Miranda Sigander, Sofia Tanaka) 

Fakta

Linus Sandgren

Ålder: 44
Bor: Los Angeles och Stockholm.
Familj: Fru Cecilia Rimér Sandgren, döttrarna Betty och Lucy samt den lilla blandrashunden Fuji.
Utbildning: Stockholms filmskola.
Bakgrund: Upptäckte filminspelningsmagin under sitt jobb som chaufför på "Jönssonligans största kupp" (1995).
Ägnade 90-talet åt reklam- och musikvideoinspelningar och har bland annat gjort videor till Petter, E-Type, Dilba och Robyn.
Viktigt möte: Gjorde kortfilmen "Disco Kung Fu" (2002) med regiduon Björn Stein och Måns Mårlind, vilket senare ledde till långfilmsdebuten "Storm" (2005), som Sandgren Guldbaggebelönades för. Trion inledde sedan sin USA-karriär tillsammans med thrillern "Shelter" (2010).
Filmer i urval "American hustle" (2013), "100 steg från Bombay till Paris" (2014), "Joy" (2015), "La la land" (2016). Senast har han filmat Lasse Hallströms "The nutcracker and the four realms" och det intima dramat "Battle of the sexes", som bygger på den sanna historien om tennismatchen mellan Billie Jean King och Bobby Riggs.
Aktuell: Tilldelas en Oscar för "La la land", en färgsprakande och melankolisk musikal med Emma Stone och Ryan Gosling i huvudrollerna.