Ny statistik från SCB visar att fler har börjat arbeta hemifrån under hösten och vintern. Under årets första kvartal var andelen hemarbetare 42 procent, och det är något fler kvinnor än män.
Att vi kommer se en ökad andel distansarbete framöver är det få som säger emot, skriver analys- och teknikkonsultbolaget WSP i ett pressmeddelande. Men skillnaden mellan olika län, kommuner och stadskärnor är stor. Flest potentiella distansarbetare finns i Solna kommun där hela 56 procent av arbetsstyrkan kan arbeta på distans. I andra änden ligger Degerfors på tolv procent.
”Kommer behöva tänka om”
Enligt en ny rapport från WSP finns 80 procent av Sveriges potentiella distansarbetare i storstadskommunerna och landets större städer. Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP menar att detta kan komma att påverka städer och samhällen i olika riktningar.
– Det är flera kommuner och aktörer som kommer behöva tänka om när befolkningens rörelsemönster trycks ut från stadskärnor och de större städerna, exempelvis storstadskommuner där många kontors- och galleriasatsningar gjorts, säger han i pressmeddelandet.
– Samtidigt finns det småstadskommuner och förorter som nu vädrar morgonluft och kan räkna med ett uppsving för handel och restauranger.
Det är framförallt kommuner i och runt våra tre storstäder som är i farozonen för ett ökat distansarbete. Enligt Fredrik Bergström är det svårt att sia om hur mer distansarbete kommer att påverka sådana i övrigt robusta kommuner. Men han har svårt att tro att städer och stadskärnor kommer att tappa mycket av sin attraktivitet efter pandemin.
Kan ge uppsving för mindre kommuner
– Det kommer finnas ett fortsatt sug efter kreativitet, samarbete och mötesplatser. Det vi troligen kommer få se är att företag som tidigare inte ansett sig ha råd att ha kontor i city nu tar steget in i stadskärnan men med mindre yta, säger Fredrik Bergström.
Han tror även att de stora kontoren lite längre utanför städerna blir mindre attraktiva. Men att vi kommer att se en större tolerans för pendlingstid vilket kan ge ett uppsving för ytterförorter och mindre kommuner med hyfsad närhet till en större stad.
De stadskärnor som enligt rapporten har störst dagbefolkning i förhållande till nattbefolkning är Umeå, Uppsala, Växjö, Kalmar och Helsingborg och är därmed sannolikt mer riskexponerade för ett ökat distansarbete. I andra ändan hittar vi städer som Eslöv, Avesta, Landskrona, Ängelholm och Karlshamn, uppger WSP.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.