Storbritannien och Japan ”står sida vid sida" i stöttandet av Hongkong och en rad andra internationella frågor, säger den brittiske utrikesministern Dominic Raab efter ett möte med sin japanske motpart på onsdagen.
"Japan är en nära vän till Storbritannien och vår viktigaste säkerhetspartner i Asien", säger Raab efter att ha pratat med den japanske utrikesministern Toshimitsu Motegi under det officiella besöket i London.
Japan is a close friend and a linchpin security partner in Asia. This evening I welcomed Japan’s Minister for Foreign Affairs @moteging to London where we discussed shared threats, challenges and opportunities. Our partnership continues to go from strength to strength 🇬🇧🇯🇵
— Dominic Raab (@DominicRaab) August 5, 2020
Raab säger vidare att de diskuterade gemensamma hot, utmaningar och möjligeter, och att ländernas partnerskap fortsätter att bli allt starkare.
– Oavsett om det är vår gemensamma respons på covid-19, cybersäkerhet, klimatförändring eller stöttandet av Hongkongs frihet, så står Storbritannien och Japan sida vid sida, och jag ser fram emot ett ännu närmare partnerskap i framtiden, säger han.
Stöttar Hongkongs frihet
De båda utrikesministrarna bekräftade att de kommer att samarbeta för att se till att Hongkongbornas fri- och rättigheter respekteras i kölvattnet av Pekings införande av en ny säkerhetslag i den forna brittiska kolonin, uppger det japanska utrikesdepartementet.
Den nya säkerhetslagen som trädde i kraft den 30 juni kriminaliserar personer för alla former av handlingar som kan betraktas som omstörtande verksamhet, terrorism, separatism eller samröre med utländska krafter mot det kinesiska kommunistpartiet (KKP), med ett straff på upp till livstids fängelse.
Raab och Motegi uttryckte också sin ”stora oro” över att Hongkongs val till parlamentet, som skulle ha hållits i september, skjuts upp.
Hongkongs regering meddelade den 31 juli att de skjuter upp 2020-års val i ett år med hänvisning till ökade fall av KKP-viruset, vanligen kallat det nya coronaviruset.
Den diskvalificerade också nyckelkandidater för demokratirörelsen som ansågs olämpliga att upprätthålla Hongkongs grundlag och lojalitet till den kinesiska regimen.
Tvister i Sydkinesiska havet
Raab och Motegi säger vidare att Japan och Storbritannien ”har samma ståndpunkt i fråga om Sydkinesiska havet och att de kommer att fortsätta att ha en nära samordning vad gäller dessa frågor.”
Under KKP-viruspandemin har den kinesiska regimen intensifierat provokationerna i Sydkinesiska havet, där den har en rad territoriella tvister med Japan och ett antal sydostasiatiska länder.
De två ministrarna enades om att öka försvarssamarbetet med bland annat gemensamma övningar och gemensam forskning, och lovade att hålla nästa fysiska utrikes- och försvarsministermöte för de båda länderna snarast möjligt.
Raab och Motegi kom också överens om att snabba på förhandlingarna om ett bilateralt handelsavtal, då Storbritannien inte längre kommer att ingå i det nuvarande avtalet mellan Japan och EU när övergångsperioden för Brexit är slut den 31 december 2020.
Isabel van Brugen och Yinyin Liao bidrog till rapporten.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.