loadingPå japanska restauranger i Japans grannländer växer oron inför utsläppet av kylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima. Foto: Louise Delmotte/AP/TT
På japanska restauranger i Japans grannländer växer oron inför utsläppet av kylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima. Foto: Louise Delmotte/AP/TT
Utrikes

Stopp för japansk fisk oroar Kinas sushiälskare

Anna Grönberg

Protesterna i Japans grannländer växer efter att kylvattnet från atomkraftverket i Fukushima börjat släppas ut. I Kina ökar oron på många japanska restauranger efter att landet infört ett totalt importförbud av japansk fisk- och skaldjur.

– Jag är väldigt orolig över huruvida vi ens kan fortsätta driva restaurangen, säger Kazuyuki Tanioka i Peking.

Under torsdagen började kylvattnet från det havererade atomkraftverket i Fukushima att släppas ut i havet – trots omfattande protester i flera japanska grannländer.

Katastrofen i Fukushima

(TT)

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning i Stilla havet med magnituden 9,0, som orsakade en tsunami.

Tsunamin hade sönder kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i nordöstra Japan, vilket ledde till tre härdsmältor. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna beräknas indirekt ha orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och genom självmord.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Turismnäringen påverkades också, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingPå japanska restauranger i Japans grannländer växer oron inför utsläppet av kylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima. Foto: Louise Delmotte/AP/TT
På japanska restauranger i Japans grannländer växer oron inför utsläppet av kylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima. Foto: Louise Delmotte/AP/TT
Utrikes

Stopp för japansk fisk oroar Kinas sushiälskare

Anna Grönberg

Protesterna i Japans grannländer växer efter att kylvattnet från atomkraftverket i Fukushima börjat släppas ut. I Kina ökar oron på många japanska restauranger efter att landet infört ett totalt importförbud av japansk fisk- och skaldjur.

– Jag är väldigt orolig över huruvida vi ens kan fortsätta driva restaurangen, säger Kazuyuki Tanioka i Peking.

Under torsdagen började kylvattnet från det havererade atomkraftverket i Fukushima att släppas ut i havet – trots omfattande protester i flera japanska grannländer.

Katastrofen i Fukushima

(TT)

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning i Stilla havet med magnituden 9,0, som orsakade en tsunami.

Tsunamin hade sönder kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i nordöstra Japan, vilket ledde till tre härdsmältor. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna beräknas indirekt ha orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och genom självmord.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Turismnäringen påverkades också, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024