Stockholm förbereder sig för vad som kan bli en "enorm pandemi". Staden har aldrig varit med om ett liknande scenario, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
– Vi är några veckor före resten av landet skulle jag säga.
– Vi har en exceptionell situation i Sverige, men särskilt i Stockholm. Det beror på att det är många människor, många som rest, vi är en internationell stad och situationen är ansträngd. Vår viktigaste prioritering är givetvis stockholmarnas liv och hälsa, säger Anna König Jerlmyr på en presskonferens med övriga gruppledare ur stadens blågröna majoritet.
Staden förbereder sig för vad som kan bli en "enorm pandemi", rapporterar SVT Nyheter. Planerade operationer ställs in och förberedelser pågår för att ta emot fler virusdrabbade.
– Stockholm har nu börjat ta höjd för att vi kanske får en enorm pandemi, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
"Inte sett något liknande"
Samtidigt ökar antalet patienter som är i behov av intensivvård i landet, och på onsdagskvällen var antalet över 30 enligt svenska intensivvårdsregistret. Stockholm har cirka 90 intensivvårdsplatser som kan utökas till 180. Behovet av skyddsutrustning är stort inom vården och omsorgen.
På onsdagen sammankallade Stockholms stad sin krisledningsnämnd för första gången sedan terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Anna König Jerlmyr (M) beskriver utmaningen nu som en av de största i modern tid.
– Stockholm har aldrig varit med om något liknande.
Hennes bedömning är att staden ligger några veckor före resten av landet i hur snabbt antalet smittade breder ut sig.
Politikerna presenterade flera åtgärder för att motverka smittspridning. Socialborgarråd Jan Jönsson (L), säger att Stockholms stad inte kommer att säga nej till någon hemlös med förkylningssymtom som söker tak över huvudet. Boenden håller extra öppet för att hemlösa ska kunna vara inomhus i enskilda rum.
Besöksstopp hos äldre
Det kan också bli aktuellt att utnyttja sommarskolor mer i år. Stockholms stad har en planering för barn vars föräldrar har samhällsviktig verksamhet så att de ska kunna tas om hand om skolorna stänger. Staden har tagit fram en lista på yrkesgrupper som beskrivs som samhällsviktiga.
– Vi kanske inte kommer att kunna räkna med att all samhällsservice fungerar som vi är vana vid. Och vi får räkna med att det här kan pågå i flera månader, säger Jönsson.
Socialtjänsten och socialjouren ska alltid vara verksam och staden ska alltid vara redo att fatta beslut enligt LVU.
Erik Slottner, (KD) äldreborgarråd, berättar att staden haft ett antal smittade äldre på vård- och omsorgsboenden men vill inte ange exakt hur många eller på hur många boenden det rör sig om. Stockholm har infört besöksstopp på äldreboenden, något som nu utökats till servicehus. Besök beviljas bara i mycket särskilda fall, som om en äldre person är i livets slutskede, säger han.
– Det här beslutet har suttit långt inne hos mig och jag hade hoppats att vi inte skulle behöva ta det.
"Köp take away"
Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) säger att viktig verksamhet som sophämtning, vatten och avlopp inte påverkas negativt av coronautbrottet.
Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd, sticker inte under stolen med att många kommer att bli arbetslösa, företag i Stockholm kommer att gå i konkurs. En bransch som är särskilt hårt ansatt är hotell- och restaurangbranschen. Hon uppmanar människor att stötta verksamheten.
– Köp presentkort som ni kan nyttja senare, köp take away hos din lokala restaurang eller bagare.
(Marc Skogelin/TT)
(Niklas Svahn/TT)