loading
Te med stjärnanis kan hjälpa den som har reumatism eller kolik.
Te med stjärnanis kan hjälpa den som har reumatism eller kolik.
Mat

Stjärnanis – mer än en god krydda

Myrna Mack och Rebecca Hunnisett

Kinesisk stjärnanis är verkligen en av de mer attraktiva kryddorna att ha i sin kryddsamling. Den stjärnformade frukten kommer från ett litet, orientaliskt träd i magnoliasläktet med ursprung i Kina. Den ordagranna översättningen från det kinesiska ordet för anis är ”åtta horn”– detta eftersom de flesta frukterna har åtta taggar eller sektioner.

Den rödbruna frukten skördas strax innan den mognat och torkas sedan i solen. Varje frukt innehåller åtta små ovala frön som har en distinkt anisdoft. De används ofta som ett billigt alternativ till anis (en krossad stjärnanis motsvarar en halv tesked anisfrön).

Hela frukten kan läggas direkt i kastrullen, men det är en kraftfull krydda så använd med fördel mindre delar, alternativt hela eller malda frön.

Stjärnanis är en nyckelingrediens i både den kinesiska fem-kryddorsblandningen och den indiska garam masala. Den används ofta i buljonger och soppor samt till kryddade kinesiska marmorägg och passar särskilt bra till fläsk och anka.

Många förknippar stjärnanis med jul eftersom den är en av de vanliga glöggkryddorna.

I den västerländska matlagningen kan stjärnanis ersätta Pernod i såser i fisk och skaldjursrätter. Sjärnanisolja framställs genom ångning och används för smaksättning i kommersiella drycker.

Stjärnanisté används vid kolik och reumatism, fröna tuggas ibland efter måltider för att bistå matsmältningen – vissa kineser tuggar till och med hela den torkade frukten!

Intresset för stjärnanis ökade avsevärt under 2005, året då fågelviruset drabbade Asien. En ökad produktion av antivirusmedlet Tamiflu som skapats av en syra som producerats från stjärnanisfrön resulterade i skyhöga priser och en tillfällig brist. Numera kan denna syra framställas artificiellt och tillgången på stjärnanis är god.

Frukten finns hel eller malen i kinabutikerna eller i mataffären. Stjärnanis har lång hållbarhet och kan förvaras hel i ett lufttätt kärl i över ett år.

Ett varnande ord bör dock yttras; förväxla inte den kinesiska stjärnanisen med den japanska som är mycket giftig. Japansk stjärnanis bränns som rökelse i Japan eller används i dekorationer, men bör aldrig ätas.

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Te med stjärnanis kan hjälpa den som har reumatism eller kolik.
Te med stjärnanis kan hjälpa den som har reumatism eller kolik.
Mat

Stjärnanis – mer än en god krydda

Myrna Mack och Rebecca Hunnisett

Kinesisk stjärnanis är verkligen en av de mer attraktiva kryddorna att ha i sin kryddsamling. Den stjärnformade frukten kommer från ett litet, orientaliskt träd i magnoliasläktet med ursprung i Kina. Den ordagranna översättningen från det kinesiska ordet för anis är ”åtta horn”– detta eftersom de flesta frukterna har åtta taggar eller sektioner.

Den rödbruna frukten skördas strax innan den mognat och torkas sedan i solen. Varje frukt innehåller åtta små ovala frön som har en distinkt anisdoft. De används ofta som ett billigt alternativ till anis (en krossad stjärnanis motsvarar en halv tesked anisfrön).

Hela frukten kan läggas direkt i kastrullen, men det är en kraftfull krydda så använd med fördel mindre delar, alternativt hela eller malda frön.

Stjärnanis är en nyckelingrediens i både den kinesiska fem-kryddorsblandningen och den indiska garam masala. Den används ofta i buljonger och soppor samt till kryddade kinesiska marmorägg och passar särskilt bra till fläsk och anka.

Många förknippar stjärnanis med jul eftersom den är en av de vanliga glöggkryddorna.

I den västerländska matlagningen kan stjärnanis ersätta Pernod i såser i fisk och skaldjursrätter. Sjärnanisolja framställs genom ångning och används för smaksättning i kommersiella drycker.

Stjärnanisté används vid kolik och reumatism, fröna tuggas ibland efter måltider för att bistå matsmältningen – vissa kineser tuggar till och med hela den torkade frukten!

Intresset för stjärnanis ökade avsevärt under 2005, året då fågelviruset drabbade Asien. En ökad produktion av antivirusmedlet Tamiflu som skapats av en syra som producerats från stjärnanisfrön resulterade i skyhöga priser och en tillfällig brist. Numera kan denna syra framställas artificiellt och tillgången på stjärnanis är god.

Frukten finns hel eller malen i kinabutikerna eller i mataffären. Stjärnanis har lång hållbarhet och kan förvaras hel i ett lufttätt kärl i över ett år.

Ett varnande ord bör dock yttras; förväxla inte den kinesiska stjärnanisen med den japanska som är mycket giftig. Japansk stjärnanis bränns som rökelse i Japan eller används i dekorationer, men bör aldrig ätas.

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025