Städföretag utnyttjade polacker – får betala miljonskadestånd
Ett städföretag som utnyttjade polska städare tvingas betala drygt en miljon i skadestånd. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times. Arkivbild.


Ett städföretag i västra Sverige utnyttjade tre polska invandrare. Arbetsdomstolen har nu dömt företaget att betala drygt en miljon kronor i skadestånd. Det rapporterar tidningen Fastighetsfolket.

Städföretaget ST24 har sitt kontor i Kungälv och har kunder i bland annat Göteborg, Kungälv och Skaraborg. De tre polackerna städade på olika gym i kedjan STC.

”Anställda som nästan är livegna”

I en intervju med Expressen i maj berättade ett polskt par i 50-årsåldern att de arbetade för 85 kronor i timmen. Detta trots att de mestadels jobbade nattetid.

De har heller inte fått någon semesterersättning, och var även skyldiga att arbeta vid sjukdom, enligt Fastighetsfolket.

Paret blev sedan medlemmar i fackförbundet SAC Syndikalisterna som hjälpte till att förhandla om parets villkor. Men då fick de sparken. Företag vägrade samtidigt att förhandla med fackförbundet.

SAC Syndikalisterna stämde då företaget i Arbetsdomstolen för bland annat brott mot förhandlingsskyldigheten.

– Det är skrämmande att de har agerat som de gjort och fortsätter vara så villkorslösa. Hela deras affärsmodell går ut på ovärdigt låga löner och anställda som nästan är livegna, säger Frederick Batzler, jurist på SAC Syndikalisterna, till tidningen.

Brott mot anställningslagen

För att kunna jobba på ST24 var de anställda tvungna att bo i företagets bostäder samtidigt som hyran drogs från lönen, enligt Fastighetsfolket.

När sedan de polska städerna fick sparken uppmanades de att packa sina saker och lämna företagets lägenheter.

Nu döms ST24 att betala 293 000 kronor vardera till de tre polska städarna för brott mot bland annat anställnings- och semesterlagen. Företaget ska även betala 165 000 kronor i skadestånd och rättegångskostnader till SAC Syndikalisterna. Samtidigt ogiltigförklarar man avskedningarna.

Tidningen skriver att någon företrädare för företaget dök aldrig upp i Arbetsdomstolen, och man har inte heller kommit med något svar. Inte heller förde deras arbetsgivarorganisation, Almega, någon talan i målet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.