Moderatledaren Ulf Kristersson kan inte räkna med Centerns och Liberalernas röster i nästa veckas statsministeromröstning.
– Våra invändningar mot en SD-stödd regering är välkända, säger Centerledaren Annie Lööf.
Sprickan i Alliansen blir allt djupare. Annie Lööf var beredd att sondera möjligheterna för en regering med Alliansen och Miljöpartiet, men Moderaterna och Kristdemokraterna stoppade henne.
Nu kommer talmannen Andreas Norlén i nästa vecka i stället föreslå att riksdagen röstar om Ulf Kristersson som statsminister.
Både Centerpartiet och Liberalerna sade redan för flera veckor sedan nej till Kristerssons förslag att bilda en Alliansregering, en moderat enpartiregering eller en M+KD-regering, eftersom de blir beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna.
Inget har förändrats på den punkten enligt C-ledaren. Hon säger att Alliansen gick till val på att hålla ihop och att inte samarbeta eller förhandla med SD.
– Ulf Kristersson måste ge svar på det faktum att varje budget kräver Sverigedemokraternas gröna ja-knapp. Jag är förvånad över att han inte ens nämnde det på pressträffen, säger Lööf.
L säger nej
Liberalerna står fast vid sitt nej till en M+KD-regering.
– Jag kan inte se att något har förändrats, säger partiledaren Jan Björklund till TT.
Björklund kritiserar M-ledaren för att ha stoppat Annie Lööf från att sondera. Han tycker att det är märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD.
Ulf Kristersson anser dock att sonderingarna av alla realistiska regeringsalternativ är uttömda. Nu är det dags att gå in i skarpt läge och rösta om ett alternativ, det vill säga om honom som statsminister.
– Partierna måste nu samla sig till ett avgörande så att landet får en ny regering, säger han.
Kristersson står fast vid att han vill bilda en så stor Alliansregering som möjligt, trots att bara Kristdemokraterna tackat ja än så länge.
– Jag hoppas att Centern och Liberalerna vill bli viktiga delar i en ny regering, säger Kristersson.
När riksdagen nu får rösta om Kristersson tvingas C och L att välja om de ska stå fast vid sina nej eller släppa fram honom som statsminister.
– Jag har stor respekt för att Allianspartierna har ett beslut att fatta som är svårt, säger han.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är inne på Kristerssons linje. Hon hoppas att C och L ska ändra sig.
– Jag beklagar Liberalernas besked, men hoppas att de använder tiden fram till nästa vecka och den skarpa voteringen till att tänka om, säger Ebba Busch Thor till TT.
Inga samtal med SD
Även SD säger nej till Kristerssons alternativ, så länge de inte får inflytande över politiken. Moderatledaren kommer dock inte att samtala eller förhandla med SD för att försäkra sig om stöd, säger han.
– Det är Alliansens ekonomiska politik och Alliansens reformagenda som är den politik regeringen ska driva. Om man kan leva med det, så tycker jag att man ska rösta ja till eller i alla fall tolerera den. Annars ska man rösta nej, säger Kristersson.
Enligt Lööf har blocköverskridande lösningar som omfattar hela Alliansen inte diskuterats på djupet. Låsningen beror på statsministerfrågan, framhåller hon.
"För att lösa upp knutar tror jag att det vore bra med en sonderingsperson som inte har som främsta ambition att bli statsminister utan som har sitt främsta fokus på det politiska innehållet", skriver Lööf i sociala medier.
Slut på verktyg
Men talmannen Andreas Norlén anser inte att det är meningsfullt att utse en ny sonderare.
– De verktyg jag har i min verktygslåda är på väg att ta slut, säger han.
Det är därför han nästa måndag tänker föreslå Ulf Kristersson som ny statsminister. Fram till dess ska Kristersson undersöka vilka partier som ska ingå i en ny regering. Talmannen räknar med att riksdagen kan rösta den 14 november, men datumet är inte spikat.
Talmannen är dock inte säker på att Kristersson kommer att bli vald.
– För dagen finns inga som helst garantier för att Ulf Kristersson blir vald, säger Norlén.
Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven skriver i en kommentar att det är rimligt att ett förslag till statsminister nu går till omröstning. Men S kommer att rösta nej till M-ledaren. Inte heller Miljöpartiet kommer att rösta ja till Kristersson, och hade gärna sett Annie Lööf som ny sonderare.
(TT)