Solen sken över 17-årings minnesceremoni
En minnesceremoni genomfördes på lördagsförmiddagen i Uddevalla. Foto: Adam Ihse/TT


Minnesstunder har hållits i både Uddevalla och Lysekil för den 17-åriga flicka som efter två veckors sökande konstaterats död.

Det är ett fint avslut för den här tragiska händelsen, säger Daniel Brodin, verksamhetschef för sökorganisationen Fikk.
Sorgen efter flickan blir även en del av adventsgudstjänsterna i Svenska kyrkan.

Minnesceremonierna arrangerades av organisationerna Fikk och Missing People, som båda deltagit i sökandet efter flickan. I Uddevalla fortsatte människor att besöka Kungstorget på eftermiddagen, antingen för att tända ett ljus eller bara skänka en tanke till flickan och hennes familj.

– Det har varit en trygg och tyst stämning. Väldigt många skänker tystnaden till saknaden av flickan. Det är en vacker dag här i Uddevalla. Det har varit mörkt och regnigt sedan hon försvann, men nu spricker solen upp, det är fint, säger Daniel Brodin vid Fikk.

Visa sitt stöd

Många ville tända ljus för den 17-åriga flickan. Foto: Adam Ihse/TT

Även i Lysekil hölls en minnestund.

– Det känns så fruktansvärt, det här är verkligen en förälders värsta mardröm. Jag har ju själv döttrar, så jag kände att jag måste göra något för att visa mitt stöd. När jag såg att de skulle ha en minnesstund i Uddevalla i dag, så tänkte jag att vi borde ha en här i Lysekil med, säger Lysekilsbon Anette Flink till Bohusläningen.

Den tragiska händelsen kommer även att tas upp under söndagen när första advent, en av de viktigaste dagarna inom Svenska kyrkan, infaller.

"För flickans anhöriga"

– Många är känslomässigt påverkade av det här. I våra kyrkor kommer vi att be för dem som på olika sätt blivit berörda och för flickans anhöriga, säger Gertrud Malmberg, kyrkoherde för Uddevalla pastorat, till TT.

En 22-årig man med koppling till 17-åringen sitter anhållen misstänkt för att ha mördat henne. Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen, som nekar till brott, stärkts den senaste tiden.

Under fredagen meddelade polisen att flickan är död. Detta efter att ha funnit en kroppsdel – ett fynd som gör att det är uteslutet att hon återfinns i livet.

Med hjälp av dykare från kustbevakningen sökte polisen i Bäveån och Byfjorden i centrala Uddevalla under lördagen.

– Det är områden som vi sökt av själva tidigare, men det är svårsökt, mörkt vatten, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen.

(TT)