Slutsålda hyllningskonserten till Birgit Nilsson sänds live
Birgit Nilsson i en av sina paradroller - Isolde - på Kungliga Operans scen 29 december 1966 när Göran Genteles uppsättning av Tristan och Isolde hade premiär. Foto: Enar Merkel Rydberg


Kungliga Operan hyllar Birgit Nilsson – Sveriges genom tidernas största sopran. Det blir en exklusiv jubileumskonsert med dagens stora operastjärnor, däribland Nina Stemme som just vann Birgit Nilsson-priset, och Hovkapellet under ledning av Alan Gilbert. När Operan släppte biljetterna 30 november var hela salongen bokad på ett par minuter – men nu finns chans att uppleva konserten live på bio lördag 19 maj via Folkets hus och parkers biografer, eller via webbsidan OperaVision.

Birgit Nilsson hade alltid en särskild kärlek till det operahus som hon alltid kallade sin hemmascen, Kungliga Operan. Här inledde hon sin karriär med Agathe i Friskytten 1946 och här hade hon premiär på sin sista roll, Färgarfrun i Die Frau ohne Schatten 1975.

På Kungliga Operan sjöng hon i stort sett alla roller för första gången innan hon gjorde dem på den internationella operascenen. Sammanlagt blev det 29 roller och 401 föreställningar. Med Brünnhilde i Valkyrian 1981 gjorde hon sitt sista framträdande på Operan, samtidigt som Operans VD och operachef Birgitta Svendén gjorde sin första valkyria.

– Det blir en exklusiv konsert som bara kommer att äga rum en enda gång. Vi har förutom Nina Stemme och Michael Weinius även engagerat unga stjärnor som Christina Nilsson och Cornelia Beskow, vilka nyligen slagit igenom internationellt, samt inte minst Alan Gilbert och Kungliga Hovkapellet, berättar Birgitta Svendén som kommer att vara jubileumskonsertens presentatör.

Jubileumskonserten kommer även att finna tillgänglig på operavision.eu och sänds i efterhand i Sveriges Radio P2, men givetvis är det särskilt bekvämt att uppleva den live på bio. 

Folkets hus och parkers hemsida hittar ni biograferna som visar konserten.

Kungliga Operan uppmärksammar också Birgit med en utställning och guidad visning, som ges både på svenska och engelska med fotografier, kostymer och föremål ur arkiv och samlingar. Birgit-visningarna äger rum varje lördag från och med den 19 maj och varje onsdag-lördag från och med den 27 juni. Birgit Nilsson-priset, som i år tilldelas Nina Stemme, delas ut den 11 oktober i samband med en konsert på Kungliga Operan.