Regeringen vill göra det enklare att frånta våldsamma män vårdnaden om barn och skärpa straff för våldtäkt och sexköp. Men på den långa listan med åtgärder mot mäns våld mot kvinnor finns inga skarpa löften om mer pengar till kvinnojourer.
Programmet innehåller ett 40-tal punkter och regeringen lovar att återkomma med fler åtgärder i höstens budgetproposition för 2022.
– Det vi gör nu är massivt. Det här är det mest omfattande paketet mot mäns våld mot kvinnor på minst 20 år, säger justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff tillsammans med jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S).
Listan är en följd av den stora debatt som flammade upp i april. Då hade flera uppmärksammade fall inträffat tätt inpå varandra, fall där män misstänks ha mördat en kvinna som de hade eller hade haft en relation med.
Regeringen bjöd därefter in till partisamtal och utlovade en åtgärdslista.
Frånta vårdnad
En åtgärd på listan som regeringen redan flaggat för är att se över om det bör bli enklare att frånta våldsamma män vårdnad över och umgänge med sina barn. En utredning ska tillsättas och direktiven är snart klara, enligt Morgan Johansson.
– Vi har alldeles för många fall där kvinnor lever gömda med skyddade uppgifter, men ändå på något sätt måste lösa umgängesfrågan med pappan. Vi måste bort från synen att "mannen slår i varje fall inte sina barn och därför ska han ha umgänge med dem", säger Morgan Johansson.
– Vi måste strama upp lagstiftningen, så att mannens våldsamhet vägs in mycket tydligare när man gör de här prövningarna.
I åtgärdspaketet ingår en rad förslag om skärpta straff. Flera av dem är redan framlagda i form av lagrådsremisser, andra i färska utredningar och ytterligare skärpningar ska utredas.
Listan flaggar för ett tiotal nya utredningar.
Regeringen säger redan nu att den kommer att ta fasta på ett utredningsförslag om skärpta straff för våldtäkt och att böter ska tas bort i straffskalan för sexköp, vilket innebär att fängelse blir straffet för sexköp.
Förebygga våld
Ett område på den långa listan handlar om arbete för att förebygga våld mot kvinnor.
– Hindrar vi det första slaget från att utdelas, hindrar vi också de följande slagen, säger Märta Stenevi.
Ministrarna lyfter också fram att mycket handlar om förändrade normer, förändringar som går på djupet.
– Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, måste männen förändras, säger Morgan Johansson.
Alla män måste veta vilka normer och regler som gäller, framhåller han.
– Lagföringen i sig är också förebyggande. Det vill säga, att man förstår att det finns en reell risk att åka fast och bli straffad om man begår de här brotten, säger Johansson.
Andra förslag handlar om hur våldsutsatta kvinnor ska kunna skyddas, till exempel med rätt till egen bostad.
Kvinno- och tjejjourer har ofta en osäker ekonomisk verklighet. Regeringen aviserar att deras finansiering ska ses över för att säkra en mer långsiktig finansiering. Men det ges inga konkreta löften om mer pengar nu.
– Den signal vi skickar är att detta är saker som vi måste vara beredda att fortsätta satsa stora resurser på. Men hur mycket pengar vi ska sätta till kommer att hanteras i vanlig ordning i budgetpropositionen, säger Morgan Johanson.
Prioriterad fråga
För regeringen har det varit viktigt att visa att mäns våld mot kvinnor prioriteras lika högt som kampen mot gängen, som regeringen sedan tidigare har en 34-punktslista med åtgärder mot.
Ett lagförslag som redan är klart och finns på listan är att elektronisk övervakning med fotboja ska kunna användas oftare mot våldsam man som fått kontaktförbud.
I dag kan fotboja användas vid så kallat utvidgat kontaktförbud, men bara efter det att förbudet har överträtts. Nu har regeringen föreslagit att fotboja ska kunna användas redan innan det skett en överträdelse.
Ytterligare ett färdigt lagförslag ska göra det enklare att genom kontaktförbud porta en våldsam man från en bostad där han bor tillsammans med kvinnan.
En rad förslag lyftes av riksdagspartierna i april, bland annat hårdare straff vid överträdelse av kontaktförbud och att det ska vara lättare att få ett kontaktförbud utfärdat. Åklagarmyndighetens statistik visar att drygt var fjärde ansökan om kontaktförbud beviljas.
(Lars Larsson/TT)
(Maria Davidsson/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!