Sida: Rekordmånga är i behov av stöd
Mat delas ut till befolkningen i Jemens huvudstad Sanan den 17 maj 2020. Foto: Mohammed Huwais/AFP via Getty Images


Alltfler människor runt om i världen är i behov av humanitärt stöd och skydd på grund av konflikter, naturkatastrofer och pandemin. Det skriver biståndsmyndigheten Sida i ett pressmeddelande.

Enligt Sida har behoven av humanitärt stöd ökat från 168 miljoner människor till 235 miljoner människor i 56 drabbade länder under 2020.

Biståndsmyndighetens budget för stöd till drabbade runt om i världen uppgår till omkring 4,2 miljarder kronor.

Sida bidrar med halv miljard kronor till de allra fattigaste i Tanzania

– Behoven är enorma och med en rekordstor budget kan vi göra en stor skillnad för de människor som är mest i behov av humanitärt stöd och skydd. Men detta är trots det långt ifrån tillräckligt, nu måste andra och fler givare bidra i högre utsträckning, säger Jakob Wernerman, chef för humanitära enheten på Sida, i pressmeddelandet.

De fem länder som i nuläget får störst stöd av Sida är Syrien, Jemen, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Etiopien.

Rapport: Misstänkt korruption i ett Sida-projekt i Kenya

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.