Inglinge hög är en ovanligt stor gravhög från 500-talet. Ståtligt reser den sig över Ingelstadslätten. Området är ovanligt rikt på fornlämningar och det är få platser i Sverige som kan uppvisa så många tydliga rester av en tidigare bronsålderskultur.
Inglinge hög ligger vid Ingelstad, strax söder om Växjö, och är förmodligen en gammal tingsplats. Platsens stora betydelse ses tydligt då det på toppen finns kvar en rest sten och en utsmyckad klotformad sten.

Uppe på högen finns en rest sten och en klotformig sten. Foto: CC BY-SA 3.0
Oklar historia
Man kan inte säga om stenarna ursprungligen tillhör högen eller tillkom under till exempel Vikingatiden. Det är inte troligt att de ursprungliga stenarna finns kvar och har överlevt så många tidsåldrar.
Den utsmyckade stenen har eroderats kraftigt och idag kan man se en kopia strax bredvid högen. Den resta stenen är helt slät, vilket förvånar eftersom vikingarna flitigt högg in runor vid alla sina viktiga platser.

Den utsmyckade, runda stenen. Foto: CC BY-SA 3.0
Vid vårt besök låg snön fortfarande kvar. Från toppen av högen kunde man se ut över åkrarna, och man anade hur man på långt håll kunde se gäster komma till tingsplatsen. Kanske gick Torsjöns strand närmare gravområdet och ramade in hela komplexet med gravar och högar.
Det är ytterst märkligt att man inte har en aning om vem som är begravd i högen som inte har öppnats någon gång.
Kung Inge
Lokalt finns gamla legender om en kung Inge. Han omnämns däremot inte i något annat sammanhang och graven är förmodligen äldre än historierna. En gammal sägen i trakten berättar om en major Jöns Gyllensparre som transporterade klotet till sin gård med hjälp av två par oxar. När de nästan var hemma föll det ena oxparet ner och dog.
Stenen lades då mitt framför gården, men så länge stenen låg där var det ingen som kunde sova. Även djuren var nervösa. Inte förrän stenen åter stod på toppen av kullen återkom lugnet.

Avbildning av Inglinge hög av Oscar Montelius (1843-1921), ur Sveriges hednatid, samt medeltid (1877).
Det sägs att det är kung Inge själv som spökar för dem som trotsar hans vila i graven. Han tycker helt enkelt inte om att bli störd.
Trots detta skedde inga tillbud under tiden Smålands museum lånade stenen för att göra en kopia.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.