Prag är ett populärt besöksmål året runt med mycket att se för alla smaker. För den kulturellt intresserade finns här fin gammal arkitektur, musik, kyrkor, muséer och slott, men i det rika utbudet kan det hjälpa med några tips på vägen.
Det är lätt att vara turist i den gamla staden, men här finns några falluckor och med det stora utbudet av aktiviteter passar några tips inför resan bra.
Vad ska man se och göra?
Planera innan. Eftersom utbudet är så stort, enbart i Prags centrum, gör man klokt i att tänka till innan avfärd vad man har för mål med resan och vad man helst vill se och uppleva.
Guidade turer. En guidad tur kan vara intressant att börja vistelsen med för att få en överblick. Det finns de klassiska bussturerna, men även guidade vandringar av olika karaktär. Turistinformationen ger mer information.
Transport
Kollektivtrafiken fungerar bra och är enkel att använda sig av. Vill man ta sig runt i staden finns det både tunnelbana och ett spårvagnsnätverk. Biljetterna köper man enklast i automater i tunnelbanestationerna. Kommer man att åka mycket så är det enkelt att köpa ett 3-dagarskort. Det finns två sorters enkelbiljetter som gäller olika lång tid. Den lite billigare gäller i 30 minuter, men för transport till eller från flygplatsen är det säkrast att välja den med längre övergångstid.
Upplev staden från spårvagnen. Foto: Eva Sagerfors
Ibland dyker det upp biljettkontrollanter så se till att ha en giltig biljett.
Anländer du till Prag med flyg så fungerar det utmärkt att åka kollektivt in till staden. Men, liksom på andra folktäta ställen, se till att ha koll på värdesakerna.
Givna sevärdheter
För förstagångsbesökaren finns tre givna besöksmål: det astronomiska uret på det Gamla stadens torg, Staroměstské náměstí, i centrum; Karlsbron, Karlův most, som leder över floden Vltava eller Moldau, och slottet, Pragborgen Pražský hrad, som ligger på en höjd invid stadskärnan.
Det astronomiska uret, Orloj, från 1400-talet är sevärt och intressant, till exempel hur det fungerar med sina olika tideräkningar. Varje heltimme från nio på morgonen till nio på kvällen samlas många här för att se figurerna i klockspelet röra sig. Det är färre människor här på morgonen.
Karlsbron är en gångbro som stod klar 1402. Den byggdes under Karl IV, dåvarande kung av Böhmen. Här utkämpades strider 1648 mellan Sverige och befolkningen i Prag. Längs bron står flera gamla statyer, som föreställer olika helgon. Det är populärt att lägga handen på reliefen av S:t Nepomuk, ett nationalhelgon, för att få tur i livet. Det är lätt att se vilken staty det gäller.
Bron ses väl uppifrån något av tornen i brofästena, eller från en av broarna intill. För att få gå upp i tornen kostar det entré.
Karlsborgen ligger på västra sidan om floden. Det är en fin promenad att gå dit och från höjden har man utsikt över staden. På slottsområdet finns den gotiska S:t Vitus Katedral från 1400-talet.
Varje heltimme kan man se vaktombytet vid slottet.
Turister har samlats för att se vaktombytet framför Pragborgen. Foto: Eva Sagerfors
Koppla av
Mellan sevärdheter med många intryck, kanske även mycket folk och information att koncentrera sig på, kan man koppla av både på vattnet och på gatorna.
Prag från floden – hyr en liten båt, en ståbräda eller ta en tur med en större båt.
Se Prag från floden en solig dag. Foto: Eva Sagerfors
Strosa runt i staden; upplev arkitekturen och utsmyckningarna på fasader och dörrar.
I ett hörn av gatan kan du hitta de finaste statyer. Foto: Eva Sagerfors
Besök några av parkerna.
Parken vid Karlovo náměstí med rådhuset i nya staden, Nové Město, i bakgrunden. Foto: Eva Sagerfors
Mat även för den mindre plånboken
Turistkvarteren är fulla av matställen med traditionella rätter, både varmt och sött. Oftast är priserna också anpassade till turisterna, men det måste inte vara dyrt att äta som turist i Prag.
I marknadsstånd finns det mat att köpa som man kan ta med sig och äta på en bänk, antingen i stadsmyllret eller i en park. Vatten kan man köpa på flaska av inflyttade vietnameser i deras mini eller supermarket.
Den centrala marknaden bjuder både på mat och souvenirer till billigare pris. Foto: Eva Sagerfors
Även i de mest välbesökta områdena finns små, prisvärda matställen som kan ligga lite undangömda. Följ den där skylten på gatan om genuin tjeckisk gulasch eller vietnamesisk mat, eller den där trappan ner till källarrestaurangen. Här kan man få vällagad och god mat och mötas av trevlig personal.
Den traditionella gulaschsoppan serveras ofta i bröd. Foto: Eva Sagerfors
Vatten
De flesta tar för vana att köpa vatten på flaska i Prag, men man blir inte sjuk av att dricka vatten ur kranen – det har bara en liten bismak av klor
Det händer att vattnet inte står på menyn, och att flaskan sedan visar sig vara dyrare än den fina efterrätten.
Går du på restaurang och beställer vatten så kan det vara klokt att fråga vad det kostar innan du bestämmer dig. Det händer att vattnet inte står på menyn, och att flaskan sedan visar sig vara dyrare än den fina efterrätten.
Åk utanför staden
Ta en extra dag, hyr en bil och gör en slottstur. Tjeckien har många fina slott och herrgårdar som är sevärda. På en dag hinner du se ett flertal. Be om tips i turistinformationen.
Även om det kan kännas bekvämt att ha basen på samma hotell inne i Prag så kan det vara en upplevelse att sova en natt på landsbygden eller i en mindre stad. Det är lätt att boka boende via airbnb där uthyrarna är beroende av betygsättningen från tidigare gäster.

Slottet Karlstein i staden Karlštejn 30 km sydväst om Prag. Foto: Olaf/CC BY-SA 3.0

Borgen Loket, från 1200-talet, i staden Loket, 70 km sydost om Prag. Foto: Lubor Ferenc/CC BY-SA 4.0

Slottet Hluboka, i närheten av Ceské Budejovice i södra Tjeckien. Foto: Michal Klajban/CC BY 4.0