Saudiska prinsar frihetsberövade
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman anses vilja stärka sin makt genom att gripa tre personer i den kungafamiljen. Foto: Amr Nabil/AP/TT-arkivbild


Tre medlemmar av den saudiska kungafamiljen har frihetsberövats, rapporterar amerikanska medier.

Händelsen ses som ett sätt för kronprins Mohammed bin Salman att stärka sin makt ytterligare.

Enligt tidningen The Wall Street Journal hämtades prins Ahmed bin Abdulaziz al-Saud, bror till kung Salman och även landets energiminister, samt den tidigare kronprinsen Mohammed bin Nayef, av säkerhetsvakter tidigt på fredagen. De anklagas enligt tidningen för förräderi och för att förbereda en kupp som skulle avsätta kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman.

Enligt The New York Times har även bin Nayefs yngre bror, prins Nawaf bin Nayef, frihetsberövats.

Enligt båda tidningarna är gripandena tecken på att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som i praktiken styr den totalitära oljestaten, försöker stärka sitt grepp om makten ytterligare. Han anses försöka göra sig av med intern opposition innan han formellt tar över makten från den 84-årige Kung Salman.

De frihetsberövade männen riskerar livslånga fängelsestraff eller avrättning, enligt tidningen.

– Prins Mohammed är djärv, han har redan gjort sig av med hot mot hans uppgång och har fängslat eller mördat människor som kritiserat hans regim, säger Becca Wasser, analytiker vid den försvarspolitiska tankesmedjan Rand Corporation efter de senaste gripandena.

– Det här är ett steg för att stärka hans makt och ett meddelande till alla – inklusive kungliga – att inte utmana honom.

Saudiarabien har inte officiellt kommenterat uppgifterna.

(TT-AFP-Reuters)