Vi har blivit varnade för att sola – när solande i själva verket är hälsofrämjande. Det skyddar mot en rad sjukdomar och ger ett längre liv. Att smörja sig med ”solskyddskrämer” ger motsatt effekt, för det minskar vitamin D-produktionen och ökar risken för dödlig hudcancer, melanom. Vanliga solkrämer skyddar nämligen inte mot melanom. Det är allvarligt, och folk måste få vetskap om detta.
Ny forskning visar:
1. Att undvika solande är en riskfaktor som är på lika hög nivå som rökning!
2. Kvinnor med aktiva solvanor har lägre risk för hjärtkärlsjukdom, typ 2-diabetes, livmodercancer – och de lever längre än de som undviker solen.
3. Solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Tvärtom kan det öka risken för man är längre i solen och bränner huden.
4. Faktum är att risken att dö (av olika sjukdomer) ökar om man undviker solen. Dels beror detta på lågt D-vitamin, men även för att solexponering gör att det produceras kväveoxid i huden, vilket sänker blodtrycket och därmed ger lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.
5. Vetenskapliga studier visar att Kokosolja och olivolja ger solskydd, med ett in vitro SPF-värde på 8.
Varför har melanomförekomsten i Sverige dubblerats på 10–20 år?
Professor Håkan Olsson, onkologi/ tumörepidemiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
I 40 år har devisen ”smörj in dig med solkrämer så kan du vara ute länge i solen” gällt i Sverige – men den är fel. Att smörja in med solkräm minskar inte melanomrisken, tvärtom ökar den för man blir invaggade i en falsk säkerhet och är för länge i solen.
Vi bör vistas ute i solen så mycket vi kan utan att bränna oss.
Det menar Håkan Olsson, professor i onkologi/tumörepidemiologi vid Lunds universitet. Deras stora melanomstudie MISS publicerades 2014 och var en 20 års uppföljning av nästan 30 000 svenska kvinnor i åldrarna 25–64. Denna studie bekräftade att all skrämsel runt solande är felaktigt. Den visade på ökad dödlighet hos de som vistades mindre ute i solen. Att undvika solen ökar alltså risken för ökad dödlighet. Att äta lunchen i solen under sommarhalvåret är en lämplig dos, menar Håkan Olsson.
I en debattartikel och intervju i SvD från 2016 är han kritisk till solkräm och säger att ”våra studier visar att solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Däremot skyddar den förmodligen mot basalcellscancer och skivepitelcancer.”
Risken för malignt melanom ökar med solskyddskrämer!
Håkan Olsson tror att det har att göra med att man inte bränner sig när man har solkräm, vilket betyder att man missar en varningssignal. Inget är mer fel än att ”så länge man smörjer in sig kan man vara ute länge i solen”. Vi har blivit invaggade i falsk trygghet och tyvärr lurade att solkrämer skulle skydda mot hudcancer.
Solkräm skyddar alltså mot solbränna (rödhet), men inte mot malignt melanom.
Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterade 2015: ”De tidiga förväntningarna på att solskyddsmedel som skyddar mot solbränna, främst orsakad av UVB-strålning, också skulle skydda mot melanom har inte visat sig stämma. Användning av solskyddsmedel för att sedan avsiktligt kunna spendera mer tid i solen har visat sig öka melanomrisken.”
Detta skulle basuneras ut ordentligt, för hur många har egentligen fått reda på detta?!
Det är bra att vara i solen
Professor Håkan Olsson säger: ”I våra studier som är gjorda i södra Sverige finner vi att människor som vistas i solen lever längre. Solen skyddar mot en rad sjukdomar som inte har med cancer att göra: hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar och diabetes. Det är lägre risk att få dessa om man är mycket ute men utan att bränna sig.”
Han säger att de som jobbar ute har lägre risk att få malignt melanom, men kontorsarbetare har en ökad risk för hudcancer. Är du ute ofta och blir brun ger det dig ett bättre skydd. Men att sitta inne på vintern och sedan åka till Thailand och bränna sig är inte bra, eftersom huden inte är van.
Alltså är det själva solbrännan man ska undvika eller förhindra, inte själva solandet.
Om man har känslig hud är det bra att skydda sig mot solen genom att använda lite mer täckande kläder och solhatt. Men alla vi andra kan gärna vistas ute så mycket vi kan utan att bränna oss. Där är anti-inflammatorisk kost och att äta kosttillskott är viktigt menar jag, samt även vad man smörjer in huden med – se lite längre ner.
Slutsats:
Solen skyddar mot en rad sjukdomar som inte har med cancer att göra: Hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar och typ 2-diabetes. Det är lägre risk att få det om man är mycket ute i solen (men utan att bränna sig).
Att sola – utan att bränna sig röd – är stärkande för hälsan.
Dr. Sanna Ehdins råd
När det gäller solskydd behöver man vara medveten om VAD det är man vill skydda. Solande är alltså inte farligt i sig, och solen har funnits under hela människans utveckling – vilket är 300 000 år. Vi har överlevt väldigt länge utan kemiska solskydd, så något kanske inte är helt rätt med den gigantiska solkrämsindustri vi nu har – och det faktum att vi har mer hudcancer än någonsin. Modern kunskap och kost till trots.
Solbränna är en inflammation
Det vill säga att bli röd av solen är en form av brännskada (kan vara i olika grader). Att ha en solbrun pigmentering är inte inflammation, utan ett naturlig skydd i huden. Jag rekommenderar att man undviker att bli bränd av solen och ser till att motverka själva inflammationen. Mina sex bästa råd:
1. Ät anti-inflammatorisk kost
... och speciellt IFD-kryddorna gurkmeja, vitlök, ingefära, lök, chili och cayennepeppar – såsom jag beskriver i Mat som läker.
2. Smörj huden
... med vegetabiliska fröoljor eller hudlotion (med antiinflammatorisk effekt se nedan).
3. Ta kosttillskott
... som motverkar inflammation, främst fiskolja, C-vitamin, Zink, Multivitamin och flera antioxidanter.
4. Undvik solen
... när den är som starkast ca kl 11-14 under sommarmånaderna eller skydda dig med kläder, parasoll, skugga etc.
5. Mjukstarta
... alltid med solen så att du bygger upp pigmentering i huden.
6. Vistas gärna i solen
... 20-30 minuter om dagen. Men undvik överdrivet solande och speciellt att hetta upp huden länge för det blir inflammation. Kalla bad är utmärkt att svalka huden med – var i halvskugga eller lägg en sarong eller handduk över dig om du vill ligga i solen längre.
Redan 2002 skrev jag om kopplingen mellan inflammation i kroppen och ökad risk för sjukdom och förtidig död. Ämnet har således intresserat mig länge, och jag har tagit fram en högpotentiell anti-inflammatorisk dryck, Sannas Soldryck. Den är dessutom mättande (tar bort suget) och motverkar inflammation med gurkmeja (curcumin), nypon (Galactolipider), nässla (som är basbildande och vår mineralrikaste grönsak med 70 olika näringsämnen). Jag dricker den varje morgon med olivolja och extra kanel, minst sex dagar i veckan!
FAKTA:
UV-strålning kan delas in i tre kategorier, UVC, UVB och UVA, baserat på våglängdsområdena 200-280, 280-315 respektive 315-400 nm. UV-strålning är hälsofrämjande då det stimulerar produktion av vitamin D3 (cholecalciferol) , vilken behövs för en rad funktioner i kroppen som att bygga starka ben, starkt immunförsvar samt att D-vitamin skyddar mot cancer. Vidare används UV-strålning för att behandla vissa hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo.
Vad ska man smörja med?
Mitt råd är: undvik vanliga solkrämer. De innehåller flera giftiga kemikalier och konserveringsmedel – och de förhindrar bildandet av nyttigt D-vitamin som motverkar benskörhet, depression, cancer mm. Själv slutade jag med kommersiella solkrämer 2000 eftersom jag fått reda på vilken kemisk smörja och carcinogena ämnen de flesta innehöll.
Att smörja in sig med giftiga ämnen och sedan gå ut och hetta upp huden i solen, vilket ökar upptaget i huden betydligt, är inte friskt. I Australien smörjer de sig frenetiskt och vad har det resulterat i? Högst andel malignt melanom och nästan alla australiensare har D-vitaminbrist…
Vad man kan smörja huden med är kallpressade vegetabiliska oljor, och de är även nyttiga för huden med bra fettsyror och näring. Vetenskapliga studier visar att Kokosolja och olivolja ger solskydd med in vitro SPF-värde på 8.
Växtbaserad hudvård är vägen att gå
Olika vegetabiliska fröoljor skyddar huden mot solstrålning, eftersom de innehåller polyfenoler som flavonoider och karotenoider. Karotenoider, såsom b-karoten, lutein och lykopen, är ansvariga för röd, gul och orange färgning av frukter, grönsaker, rötter, blommor, fisk, ryggradslösa djur och fåglar. Lykopen (som gör tomater röda) verkar vara den mest effektiva mot de fria syreradikalerna, vilket är potentiellt den farligaste för huden efter solljusexponering.
Flavonoider innehåller höga nivåer av quercetin. Rutin och quercetin används i solskyddsmedel, och de är de mest studerade växtföreningarna med skyddande effekter mot solstrålningen. När de kombinerades med titandioxid uppvisade blandningen en SPF på cirka 30 (se Plant-based ref nedan). Således sker en synergistisk SPF-förstärkning med flavonoider i kombination med fysiska filter.
Jag blandar själv ett solskydd för min hud. Jag gör två varianter, och till den ena så tar jag lika stor del av nya Dr Sannas Body Lotion och Dr Sannas Hälsosåpa i handen och smörjer mig med det. Eller så blandar jag Kokosolja och Dr Sannas Hälsosåpa i en 50/50-blandning, skakar om och smörjer huden med detta före och efter solning. Detta för dess antiinflammatoriska effekt – samt att kokosoljan (finns i Body Lotion) har en soskyddseffekt. Man kan tillsätta morotsfröolja för en bättre effekt.
Om jag är ute i stark sol så tar jag även på hudlotion som innehåller Zink-skydd, som Maria Åkerbergs Sollotion. Men detta är var jag själv använder som privatperson – baserat på min egen erfarenhet sedan tre år. Det ger ingen rodnad (inflammation), däremot får man en snygg solbrun färg – vilket alltså i sig är skyddande för huden.
Jag prioriterar en frisk och välmående hud utan inflammation.
Jag är noga med att poängtera att detta är vad jag själv valt att använda – och att var och en själv fattar beslut om sin hud och vad man vill skydda den med. Däremot kommer jag givetvis att använda min kunskap för att nästa år ta fram ett utmärkt, naturligt solskydd tillsammans med produktchefen Theresia Dibinger och vår dermatolog i Dr Sannas AB.
Dr. Sanna Ehdin
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.
Referenser:
*Risken för malignt melanom ökar med solskydd.
*Felaktiga råd om solkrämer.
*Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort. Lindqvist PG et al., J Intern Med. 2014 Jul;276(1):77-86.
*Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. Lindqvist PG1, J Intern Med. 2016 Oct;280(4):375-87
*Plant-based active photoprotectants for sunscreens. Review Article. L. C. Cefali, et al., Int J Cosmetic Science, 2016, 38, 346–353.