Sänkt begåvningskrav för polisstudenter – igen

Begåvningskravet för att komma in på polisutbildningen har sänkts ännu än gång, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Det har blivit lättare att få högre betyg på det begåvningstest som de sökande till polisutbildningen måste göra. I praktiken har därmed begåvningskraven för att bli polis sänkts ytterligare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Landets polisutbildningar har haft svårt att fylla sina platser. Redan 2016 sänktes kravet från en fyra till en trea på begåvningstestet, som betygsätts utifrån en niogradig skala.

Det krävs fortfarande en trea för att komma in på polisutbildningen, men efter 19 år har referensgruppen som nya elever jämförs med bytts ut, vilket har gjort att endast 16 procent inte har nått upp till kravet i år, jämfört med 26,5 procent åren innan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!