Sägner och mytologi i vår tid
Träd och speciella platser har länge spelat en central roll i sägner och myter. Vad är egentligen historien bakom den plats du bor på? Foto: Roman Averin


Det där trädet på gården. Vad har det betytt för människor och vilka sägner florerar runt det? Trollbunden är en digital utställning om folktro, sägner och deras kopplingar till idag.

Vad har berättandet, skriftspråket, myterna och legenderna haft för påverkan på människan genom tiderna? Trollbunden ställs ut som fysisk utställning men finns även som en samling bildlagda essäer, intervjuer och artiklar runt temat folktro och sägner. Det är en skara olika skribenter som skrivit eller intervjuats, alltifrån journalister och antikvarier till professorer.

Sammanbundet blir det en lång läsning som satsar på att berätta äldre historier, förklara dess betydelser och sammanbinda dessa med vårt historieskapande idag. Här skiljs vandringssägner, skapade som överdrifter av verkligheten, från sägner och myter som faktiskt innehåller visdom och lärorika historier om livet.

I en av artiklarna intervjuar Johan Lindblom, digital kommunikatör inom Västarvet, folklivsforskaren Bengt af Klintberg. Här berättas historien om Jätten Vrål i Hästskede. Man tror att Vrål helt enkelt var en storvuxen människa vars storlek sakta överdrevs och vid slutet var han så stor att vattennivån sjönk när han drack ur insjöarna. Lite som viskleken överdrivs berättelsen sakta när den sprids i byarna.

Men det berättas också om fabeln med ugglan som får i uppdrag att finna vems barn som är vackrast. Det slutliga svaret blir hans eget. Sensmoralen i denna saga är tydlig men på många håll kan det i till synes underliga historier finnas dolda lärdomar.

”Och med myter och sägner måste man vara uppmärksam – bland märkliga väsen och till synes övernaturliga händelser lurar sanningar som gör livet lättare att förstå och berikar oss som människor”, skriver Lindblom.

På liknande sätt skriver landskapsantikvarie Robin Eriksson om trädets betydelse för människan och när han gör det talar han egentligen, liksom andra skribenter på hemsidan, om platsernas historiska betydelser.

”Det där gamla stora trädet som står vid ditt sommartorp. Vad betyder det för dig? Vad betydde det för dem som planterade det för 150 år sedan?”, skriver han.

Eriksson skriver också om trädets genomgående mytologiska betydelser. Från världsträdet Yggdrasil till vårdträd och den fornnordiska skapelseberättelsen där Ask och Embla skapades ur två stubbar. Till hur dessa myter och legender går vidare i det kollektiva medvetandet då skapare av datorspel och film tar tydliga avstamp i den mytologiska världen. För varifrån kommer egentligen inspirationen till Teldrassil och Nordrassil i det populära spelet World of Warcraft?

Olika platser har historiskt knutits samman med olika historier och sägner. Här tar man även upp Sägenkartan, en databas med omkring 5 000 olika sägner. När jag tittar in får jag upp en karta med träffar främst i Sverige, Norge och Finland. På kartan finns det utmärkt var olika sägner inträffar och jag kan söka i mitt lokalområde efter historier som för länge sedan inträffat där, eller i allafall sades ha inträffat.

Samlingen avslutas i nutiden med frågan om vilka historier vi möter idag som är sägner och vad som är verklighet. Speciellt tas internet upp som ett fenomen där texter lätt drar nytta av våra rädslor eller överdriver verkliga händelser. Vad av det vi läser är sägner, likt viskningsleken, och var lurar sanningarna?

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Arrangörerna

Trollbunden är en hemsida och en fysisk utställning skapad i samarbete mellan Västra Götalandsregionen (Västarvet) och Institutet för språk och folkminnen.

Institutet för språk och folkminnen, Isof, är en statlig myndighet som samlar in och sprider kunskap om språk och kultur.

Institutet är en expertmyndighet med fokus på det svenska språket, minoritetsspråken samt traditioner och folklig kultur i Sverige.